Hyppää pääsisältöön

17.4.2024

Kuva
Henkilö istuu työpöydän äärellä tietokoneella. Kuva Satu Kivistö
Jari Poikolaiselle työsuojeluasioiden ratkominen on tuttua, mutta vaativaa työtä. Tiedätkö, miten työsuojeluvaltuutettuun otetaan yhteyttä ja millaisissa asioissa kannattaa aktivoitua? Entä mitkä ovat hyvän työsuojeluvaltuutetun piirteitä?

Työsuojelun toimintakausi on kunta-alalla neljä vuotta. Työntekijät valitsevat keskuudestaan työsuojeluvaltuutetun. Jari Poikolainen on monelle tuttu työsuojeluasioiden ratkaisijana, sillä hänet valittiin työsuojeluvaltuutetuksi ensimmäisen kerran jo vuonna 2006 sivistyksen alueella. Tällä hetkellä (v. 2023) Jarilla on menossa jo viides kausi työsuojeluvaltuutettuna, joten luottoa Jarin osaamiseen on löytynyt.

Jari on syntyjään Jyväskylästä. Kotikunta on vetänyt Jaria puoleensa, koska Jyväskylä on Jarille tuttu ja turvallinen paikka, ihmiset ovat välittömiä ja Jyväskylä sijaitsee keskeisellä paikalla Suomea. Jari kävi vain opiskelemassa Raumalla, mutta palasi sieltäkin takaisin Jyväskylään vuonna 1991 peruskouluun teknisen työn lehtoriksi.

Työstä on hyvä olla kiinnostunut kokonaisuutena

Työsuojeluvaltuutettuna Jari on perehtynyt työsuojeluasioihin koko ajan mm. Työturvallisuuskeskuksen työsuojelukoulutuksilla ja muilla täydennyskoulutuksilla.

– 6–8 vuotta meni ensin sisäilmaongelmien kanssa. Se työ oli ihan päivittäistä siihen aikaan. Tällä hetkellä minua työllistää työolosuhteisiin ja kuormittumiseen liittyvät asiat.

Työssäni pääsen jeesimään ihmisiä

Jari hakee työssään työsujuvuutta. Tavoitteena on löytää sellaiset työjärjestelyt, että työntekijällä on mahdollisuus suoriutua työstään työajan ja työn vaatimustason puitteissa.

– Lisäksi autan työyhteisöissä henkilöstöä löytämään ratkaisuja erilaisiin työn häiriötilanteisiin. Tarvittaessa toimin eräänlaisena työyhteisösovittelijana, kertoo Jari työstään työsuojeluvaltuutettuna.

Työsuojeluun liittyvät asiat nousevat Jarin pöydälle yleensä siten, että työntekijä tai esihenkilö on häneen yhteydessä. Lisäksi Jari käy läpi työsuojeluasioita eri yhteistyöryhmien kanssa, kuten esimerkiksi työterveyden ja palvelualojen johtajien kanssa.

Auttamishalu ajaa eteenpäin

Työsuojelussa esiin nousevat usein ongelmat työympäristössä.

– Pääasiassa olen tekemisissä ihmisten turvallisuudentunteeseen ja terveyteen liittyvissä asioissa. Usein työsuojelussa törmää työntekemisen nurjaan puoleen. Itse yritän kuitenkin ajatella, että kaikesta on aina löydettävissä myös jotakin hyvää sekä asioihin on löydettävissä ratkaisuja. 

– Minulle on tärkeää auttaa ihmisiä ja tässä työssäni pääsen jeesimään ihmisiä ja auttamaan työyhteisöjä löytämään ratkaisuja, miten työn saisi kulkemaan entistäkin sujuvammin. Itselläni ei ole ratkaisuvaltaa, mutta puhumisen mahdollisuus minulla on, pohtii Jari päivittäistä työtään työsuojeluvaltuutettuna.

Jari Poikolainen on pitänyt Työhyvinvointikorttikoulutuksia Jyväskylän kaupungin henkilöstölle vuodesta 2013 lähtien. 


Teksti ja kuva: Satu Kivistö

Jarin viisi vinkkiä, miten jokainen voi itse vaikuttaa turvalliseen työympäristöön

  1. Ole ihmisiksi. Tehdään yhteistyötä ja selvitetään asiat puhumalla. Asioita päästään ratkomaan, kun ne puhutaan näkyviksi.
     
  2. Pidä työympäristö siistinä. Se vaikuttaa terveyteen ja turvallisuuteen.
     
  3. Asenne kohdilleen. Mitä minä voin tehdä, että kaverillani olisi hyvä olla. 
     
  4. Tunnista työsi vaarat. Arvioi työntekemiseen liittyvät riskit. Analysoi tapahtumat, jotka johtivat epämukavaan tuntemuksen. Mieti, miten voisit korjata tilanteen jatkossa. 
     
  5. Meillä jokaisella on oma tapamme tehdä työtä. Jokainen tekee työtään omalla persoonallisella tavallaan ja meillä jokaisella on oma vuori kiivettävänä. Yksin on vaikea saavuttaa huippu. Ei ole yhtä oikeaa tapaa ratkoa asioita, vaan samaan lopputulokseen päästään eri reittejä, kun etsitään yhdessä ratkaisuja.

Avoimet työpaikat Jyväskylän kaupungilla

Inspiroidu osaajistamme

Asiasanat: