Hyppää pääsisältöön

16.4.2024

Kuva
Autoja moottoritiellä.
Jyväskylän kaupunki päivittää meluntorjuntasuunnitelmaa seuraaviksi viideksi vuodeksi. Meluntorjuntasuunnitelmassa kuvataan toimet, joilla Jyväskylän kaupunki vähentää melusta aiheutuvia haittoja. Siinä osoitetaan myös yhdeksän kohdetta, joissa toteutettaisiin meluntorjuntatoimia seuraavien viiden vuoden aikana. Suunnitelmien pohjana on hyödynnetty muun muassa asukaskyselyä, joka tehtiin viime keväänä. Suunnitelmaluonnoksesta voi antaa palautetta 16.5. saakka.

Suojattavat kohteet virkistysalueita ja asutusta 

Meluntorjuntasuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet painottuvat suunnitellulla viiden vuoden jaksolla aiempaa enemmän virkistysalueille. 

– Suunnitelmassa esitetään meluesteitä muun muassa Linnanpuistoon, Rantaraitille ja Halssilan uimarannalle, kertoo ympäristösuojelupäällikkö Petteri Ahonen Jyväskylän kaupungilta. Lisäksi valituissa meluntorjuntakohteissa on asumisen suojaamiseen tähtääviä kohteita muun muassa valtateiden varsilta, kuten Keuruuntieltä, Rantaväylältä ja Valimontieltä. Kohteissa on arvioitu myös kustannuksia. 

– Työssä on tuotu esiin myös Jyväskylän hiljaiset alueet, joilla puolestaan pyritään ehkäisemään melun lisääntymistä, toteaa Ahonen.

Viimekeväisessä asukaskyselyssä palautetta tuli huomattavan paljon meluisista virkistysalueista. Äänimaisemaltaan miellyttävinä alueina pidettiin kaupungin viheralueita, kuten Viitaniemen rantaa, Tourujoen laaksoa, Seminaarinmäkeä ja Haukanniemeä. Meluisiksi paikoiksi kaupunkilaiset kokivat useimmin pääteiden ja -katujen varret.

Suunnitelman taustalla meluselvitys

Meluntorjuntasuunnitelma 2023–2027 on jatkoa vuonna 2022 valmistuneelle Jyväskylän kaupungin meluselvitykselle. Sen mukaan laskennallisesti yli 38 000 jyväskyläläistä asuu melualueella, jolla jatkuva päiväaikainen melutaso on yli 55 desibeliä. Jatkuvaa melua aiheuttaa selvästi eniten katujen ja maanteiden autoliikenne. Altistuminen raideliikenteen ja teollisuuden toimintojen melulle on oleellisesti vähäisempää. Jyväskylän kaupungin tavoitteena on luoda kasvavan kaupungin asukkaille mahdollisimman viihtyisä ja terveellinen ääniympäristö. 

– Kaikki me kohtaamme ajoittain meluisia ääniympäristöjä, jotka lyhytaikaisina kokemuksina ovat vielä siedettäviä. Jatkuva tai usein toistuva kokemus meluisasta ympäristöstä voi sen sijaan aiheuttaa merkittävää viihtyisyys- ja terveydellistä haittaa, toteaa Ahonen.

Keinovalikoimassa muun muassa pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen, rakennusten sijoittelu ja julkisivujen äänieristykset

Melutilanteen parantaminen vaatii yhä tiiviimpää eri viranomaisten yhteistyötä ja yhteisiä käytäntöjä. Kaupunkirakenteen tiivistyessä panostetaan toimenpiteisiin, jotka vähentävät yksityisautoilua ja sen melupäästöjä. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen, vaikuttaminen ajonopeuksiin sekä sähköautojen lisääntyminen. 

Ympäristön melutilanne huomioidaan maankäytön suunnittelussa ja uusien kohteiden rakentamisessa. Vaikka uusi rakentaminen tapahtuu kaupunkirakenteen tiivistyessä usein melualueelle, melu huomioidaan rakennusten sijoittelussa ja julkisivujen äänieristyksissä.

Luonnoksesta saa antaa palautetta 16.5. saakka

Meluntorjuntasuunnitelman luonnos on kuntalaisten nähtävillä 16.4.-16.5.2024. Se löytyy koko tuon ajan Jyväskylän kaupungin sähköisen ilmoitustaulun kuulutuksista ja kaupungin verkkosivuilta. Suunnitelmaluonnoksesta voi jättää mielipiteitä kuulutuksen ohjeiden mukaisesti. Mielipiteet otetaan huomioon vielä meluntorjuntasuunnitelman viimeistelyssä.  

Lisätietoja

ympäristönsuojelupäällikkö Petteri Ahonen
p. 040 036 4125
petteri.ahonen[at]jyvaskyla.fi
 

Asiasanat: