Hyppää pääsisältöön

15.4.2024

Kuva
Henkilö kuvaa tiilitaloa metsän keskellä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Jyväskylän kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan Olavintie 1:n asemakaavan muutoksen sekä antoi lausuntonsa Alvar ja Elissa Aallon itselleen suunnitteleman Muuratsalon koetalon suojelusta.

Olavintie 1 asemakaavan muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Olavintie 1:n asemakaavan muutoksen. Suunnittelualue sijaitsee Palokan keskustassa Ritopohjantien lähettyvillä. Alue rajautuu Palokantoriin ja sen viereisiin liiketontteihin.

Kaavamuutosta on hakenut yksityinen maanomistaja. Perusteluiksi asemakaavan muuttamiselle on esitetty, että nykyinen liikekiinteistö on tullut elinkaarensa päähän ja on toimivuudeltaan haastava. Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa suunnittelualueelle Palokan keskustan kehittämissuunnitelman tavoitteiden mukaisesti asuin- ja liikerakentamista, joka ottaa huomioon Palokan keskustan nykytilan ja täydennysrakentamisen mahdollisuudet pidemmälläkin aikajänteellä. Suunnittelussa huomioidaan myös viereisen torin ja puistoalueen kehittämismahdollisuudet, liikkumisympäristön selkeyttäminen ja viihtyisän ja kävelypainotteisen korttelialueen kehittäminen.

Lausunto Keski-Suomen ELY-keskukselle Muuratsalon koetalon suojeluasiassa

Keski-Suomen ELY-keskus pyytää Jyväskylän kaupungilta lausuntoa Muuratsalon koetalon suojelemisesta rakennusperintölain nojalla. Jyväskylän kaupunki on kiinteistön omistaja ja rakennuksen sijaintikunta.

Muuratsalon koetalo on Alvar ja Elissa Aallon itselleen suunnittelema kesähuvila, joka on valmistunut vuonna 1953. Tontilla on kesähuvilarakennuksen lisäksi erillinen saunarakennus. Koetalon tontti sekä rakennukset sisältyvät valtioneuvoston päätöksellä valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon osana Säynätsalon teollisuusyhdyskunnan kokonaisuutta.

Keski-Suomen maakuntakaavassa alue sijoittuu kulttuuriympäristön vetovoima-alueelle ja maakunnallisesti merkittävälle rakennetulle kulttuuriympäristölle. Jyväskylän kaupungin yleiskaavassa koetalon ympäristö on osoitettu Alvar Aallon rakennusperintökohteeksi ja näkymä järvelle on osoitettu Alvar Aalto maisemaperintö -merkinnällä.

Museovirasto on valmistellut vuodesta 2022 alkaen ehdotusta Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon suunnittelemista 13 kohteesta koostuvan sarjan nimeämisestä Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Museoviraston esittämän aikataulun mukaan ehdotus toimitetaan Unescolle 1.2.2025 mennessä ja päätöstä asiassa odotetaan vuoden 2026 aikana.

Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon arkkitehtuuri on maailmanlaajuisesti tunnettua ja arvostettua suomalaista arkkitehtuuria. Aaltojen töiden vaikutus näkyy nykyarkkitehtuurissa edelleen. Museoviraston valmistelema sarjaehdotus koskee Aaltojen suunnittelemien 13 kohteen kokonaisuutta, joka on maailmanlaajuisesti vaikuttanut moderniin arkkitehtuuriin. Kohteet ovat Muuratsalon koetalo, Jyväskylän yliopistokampus, Säynätsalon kunnantalo, Seinäjoen hallintokeskus, Kelan päätoimitalo, Kulttuuritalo, Kolmen ristin kirkko, Aalto-ateljee, Villa Mairea, Sunilan tehtaan asuinalue, Aallon kotitalo, Finlandiatalo ja Paimion parantola.

Unescon maailmanperintöluetteloon valittujen kohteiden ja alueiden katsotaan olevan niin arvokkaita, että niiden suojelu ja säilyttäminen on koko ihmiskunnan vastuulla. Suomesta luetteloon on tähän mennessä hyväksytty seitsemän kohdetta. Muuratsalon koetalo on ainoa Aalto-arkkitehtuurin UNESCO:n maailmanperintösarjan 13 kohteesta, jolla ei ole rakennusperintölain mukaista suojelupäätöstä. Maailmanperintökomitea edellyttää, että kohteiden erityisarvo on turvattu kansallisella lainsäädännöllä ennen niiden hyväksymistä maailmanperinnöksi.

Kaupunki toteaa lausunnossaan Muuratsalon koetalon rakennus on jo suojeltu asemakaavalla ja sitä hoidetaan kotimuseona. Rakennusperintölain mukainen suojelu ei merkittävästi muuta rakennuksen hoidon tavoitteita.

Koetalon rakennusperintölain mukainen suojelu tekee mahdolliseksi Muuratsalon koetalon sisällyttämisen Museoviraston valmistelemaan maailmanperintöehdotukseen, ja näin se on tärkeä osa maailmanperintöehdotusvalmistelua. Jyväskylässä on eniten maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemia merkittäviä rakennuskokonaisuuksia koko maailmassa. Maailmanperintöstatuksen saaminen Aallon arkkitehtuurikohteille voi lisätä matkailijoiden aluetta kohtaan tuntemaa mielenkiintoa, ja samalla turvata ainutlaatuisen rakennusperinnön säilymistä.

Päätösharkinnassa tulee huomioida, että suojelumääräysten tulee sallia sellaisten rakenneosien vaihto, mitkä ovat rakennuksen ylläpitämisen ja pystyssä pysymisen elinehtona. Kaupungin näkemys on, että ainutlaatuisen kohteen rakennussuojelun ja pitkäaikaiseen oleskeluun soveltuvaa tilaa koskevan säätelyn yhteensovittaminen on haastavaa ja siten huomioitava päätösharkinnassa. Päätösharkinnassa tulee huomioida myös tekeillä olevan puutarhahistoriallisen selvityksen kautta saatava lisätieto, jolla voi olla vaikutusta rakennusperintölain mukaisen suojelukohteen rajaamiseen. Kaupunki pitää tärkeänä, että rakennusperintölain mukaisen suojelupäätöksen rajaus olisi yksiselitteinen. Kaupunki toteaa lisäksi, ettei lausuntopyyntöaineistosta selviä, koskeeko suojeluasia myös erillistä saunarakennusta ja siihen olisi syytä ottaa kantaa päätöksessä.


Kokouksessa hyväksyttiin myös muutoksia vaalitoimielinten kokoonpanoon. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jäähalli Oy:n varsinaisten yhtiökokousten asiat esityslistan mukaisesti. Hallitus päätti myös esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää Maarit Möllerille eron käräjäoikeuden lautamiehen tehtävästä ja valitsee hänen tilalleen uuden lautamiehen. Monetra Keski-Suomi Oy:n neuvottelukuntaedustajaksi nimettiin talousjohtaja Vesa Voutilainen.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista


Kuva: Muuratsalon koetalo, Tero Takalo-Eskola

Lisätietoja

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712 (esteellinen mm. Muuratsalon koetaloa suojelua koskevassa asiassa)

Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167 (puheenjohtajana mm. Muuratsalon koetalon suojelua koskevassa asiassa)

Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850

Asiasanat: