Hyppää pääsisältöön

19.3.2024

Kuva
Jyväskylän satama kylpee talvisessa auringonpaisteessa, lumikerros peittää jäätyneen järven.. Kuva Ari Heinonen
Jyväskylän kaupunki on tänään julkaistun T-Median tekemän tutkimuksen mukaan Suomen toiseksi vetovoimaisin kaupunki. Ainoastaan Tampere nousee Jyväskylän edelle. Jyväskylä on tuloksissa tasapisteissä Kuopion kanssa.

- Tämä on ilman muuta hieno uutinen kaupungillemme. Meillä on viime vuosien aikana laitettu lasten päiväkodit ja koulut kuntoon, eikä meillä ole tällä hetkellä yhtään koulua tai päiväkotia väistössä huonon sisäilman vuoksi. Uskomme, että peruspalveluihin panostaminen näkyy tuloksissa, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jyväskylän muuttovoitto oli viime vuonna vahvaa ja asukasmäärä kasvoi lähes 2000 asukkaalla.  Kokonaisuudessaan kaupungin väkiluku kasvoi 1,3 %, joka on suurin vuosittainen kasvu tarkastelujaksolla 2010–2023.  Kasvu perustuu vahvasti opiskelijakaupungin statukseen. Viime vuonna myös maahanmuutto näkyi vahvasti tuloksissa.  

- Ukrainan kriisi vaikutti tilastoihin, mutta muuttoa tuli tasaisesti myös eri puolilta maata. Kasvukehitys oli myönteistä ja luotamme siihen, että kun tulevina vuosina satsaamme myös kaupungin harrastusolosuhteisiin esimerkiksi jalkapallohallin, Harjun peruskorjauksen, AaltoAlvarin ja teatterin muodossa, pidämme huolta vetovoimastamme eri ikäisten asukkaiden keskuudessa, Koivisto tiivistää.  

Omat asukkaat kriittisempiä – talouden tasapainottaminen näkyy tuloksissa

Jyväskylän kaupunki tutki samalla myös omien asukkaidensa näkemyksiä kotikaupungistaan. Niin sanotussa pitovoimatutkimuksessa kaupungin saamat arvosanat putosivat viime vuoden tuloksista.  

- On selvää, että yli 40 miljoonan euron massiivinen talouden tasapainotustyö näkyi asukkaiden arvioissa ja laaja keskustelu säästöjen kohdentamisesta vaikutti myös asukkaiden mielikuviin, vaikka niitä tutkimuksen tekohetkellä tammikuussa 2024 vasta vietiin käytäntöön, Koivisto tuumaa.  

Asukkaat näkivät, että heille tärkeimmät asiat, kuten ympäristö, sijainti ja yhteisö ovat Jyväskylässä kunnossa. Niiden osalta kaupungin saamat arviot olivat lähellä erinomaista tasoa. Mielikuvat putosivat edelliseen tutkimukseen verrattuna mm. kaupungin palveluiden laadusta (v. 2023 ka. 3,74 nyt 3,44) ja toisaalta myös kaupungin taloudellisesta elinvoimasta (v. 2023 ka. 3,64, nyt 3,11).  

- Teemme nyt vahvasti töitä, jotta voimme palauttaa asukkaiden luottamuksen kotikaupunkinsa tekemiseen. Tulevan kevään aikana arvioimme tiiviisti sitä, miten palveluiden heikennykset ovat vaikuttaneet asukkaidemme elämään ja onko jossain syytä tehdä korjausliikkeitä, Koivisto lupaa.  

Taloudellisen elinvoiman osalta kaupunginjohtaja näkee tulevaisuudessa paljon hyvää. Kaupungin kassassa on puskuria tuleville vuosille ja viime vuoden tilinpäätös kipusi vaikeuksien jälkeen plussalle.

- Alueen yrittäjien kasvunäkymät ovat myönteisiä ja uskomme, että tällä hetkellä heikko työllisyystilanne tulee kohenemaan merkittävästi. Kaupunkimme kasvaa ja taloutemme on matkalla kohti tervettä tasapainoa. Siitä on hyvä ponnistaa tuleviin vuosiin, kaupunginjohtaja Koivisto summaa. 


T-Median alkuperäinen tiedote tutkimuksen tuloksista

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin osalta
kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819 

Asiasanat: