Hyppää pääsisältöön

30.10.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Kaupunginhallitus esittää tuloveroprosentin olevan 8,0 vuonna 2024. Esitys syntyi 3 äänestyksen jälkeen. Valtuusto päättää veroprosenteista kokouksessaan 6.11.2024.

Vuoden 2024 tuloveroprosentin esitetään äänestysten jälkeen olevan 8 – kiinteistöveroihin ei muutoksia

Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että Jyväskylän tuloveroprosentti olisi vuonna 2024 tasan 8. Äänestys syntyi 3 äänestyksen jälkeen. Veroprosentti on sama kuin kaupunginjohtajan pohjaesityksessä. 

Päätöstä ennen käytiin laaja keskustelu, jonka aikana Meri Lumela (Vihr.) esitti Arto Lampilan (Vihr.) kannattamana, että veroprosentti olisi 8,1. Jari Colliander (Kesk.) esitti Kati-Erika Timperin (Kok.) kannattamana tuloveroprosentiksi 7,9. Ira Vainikainen (Vas.) esitti puolestaan tuloveroprosentin olevan 8,3, mutta esitystä ei kannatettu, joten se raukesi. Joni Parkkonen (PS) esitti Timo Lehtosen (PS) kannattamana, että tuloveroprosentti olisi 7,4. 

Ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain asetettiin Meri Lumelan esitys (tuloveroprosentti 8,1) ja Joni Parkkosen esitys (tuloveroprosentti 7,4), jonka Parkkosen esitys voitti äänin 7-6. Toisessa äänestyksessä asetettiin Joni Parkkosen esitys (tuloveroprosentti 7,4) Jari Collianderin esitystä (tuloveroprosentti 7,9) vastaan. Äänestyksessä Jari Collianderin esitys voitti äänin 5-2 (6 tyhjää). 

Viimeisessä äänestyksessä oli siten vastakkain Jari Collianderin esitys (tuloveroprosentti 7,9) ja kaupunginjohtajan pohjaesitys (tuloveroprosentti 8,0). Äänestyksessä kaupunginjohtajan pohjaesitys sai 7 ääntä ja Collianderin esitys 6. Näin ollen kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle tuloveroprosentiksi 8,0. 

Kaupunginhallitus esittää kiinteistöverojen pysyvän tämän vuoden tasolla. Valtuusto päättää veroprosenteista kokouksessaan maanantaina 6.11.2024. 

Elinvoimalupauksen solmiminen yrittäjäyhdistysten kanssa

Kaupunginhallitus päätti sopimia elinvoimalupauksen Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yrittäjien, Jyvässeudun yrittäjien sekä Korpilahden yrittäjien kesken vuosille 2024-2026. Lupauksella Jyväskylän kaupunki sitoutuu edistämään yrittäjäystävällistä ilmapiiriä, vahvistamaan elinvoimaisuutta sekä kehittämään kunnan veto- ja pitovoimaa.

Elinvoimalupaukseen kirjattuja paikallisia painopistealueita ovat vuoropuhelu, viestintä ja asiantuntemuksen jakaminen, kasvun vauhdittaminen ja kaupungin vastuullinen elinvoima, yhteiset tapaamiset ja tapahtumat sekä kuntabarometrin tavoitteet 2024–2026. Painopisteiden etenemistä seurataan vuosittaisissa tapaamisissa, joissa kunnan edustajat ja yrittäjäyhdistykset kohtaavat.

Keskustelun aikana kaupunginhallitus totesi, etteivät kaikki jyväskyläläiset yritykset ole yrittäjäyhdistysten jäseniä. Edellä mainitut toimenpiteet – kuten vuoropuhelun vahvistaminen - koskevat kuitenkin myös niitä yrityksiä, jotka eivät kuulu yrittäjäyhdistyksiin.

Jyväskylän kaupungin elinvoimalupausta ovat valmistelleet kaupungin alueella toimivat yrittäjäyhdistykset Jyväskylän yrittäjät, Jyvässeudun yrittäjät ja Korpilahden yrittäjät. Jyväskylän kaupungin osalta valmistelutyöhön ovat osallistuneet edustajat markkinoinnista ja viestinnästä, elinkeino- ja työllisyyspalveluista sekä kaupunkirakennepalveluista. Sopimus tukee Keski-Suomessa aiemmin koko maakuntaa koskeva Keski-Suomen elinvoimalupausta, jonka allekirjoittajina ovat Gradia, JAMK, Jyväskylän yliopisto, Keski-Suomen Ely-keskus, Keski-Suomen kansanedustajat, Keski-Suomen kauppakamari, KeskiSuomen liitto, Keski-Suomen Yrittäjät, MTK Keski-Suomi sekä Poke.

_________________

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettamisen vuoden 2024 vaaleja varten pienillä täsmennyksillä. Kokouksessa vahvistettiin myös nuorisovaltuuston säännöt ja jäsenet toimintakaudelle 2023-2024. Nuorisovaltuuston kärkihankkeita on vuonna 2024 nuorten etujen ja oikeuksien takaaminen talouskriisissä, Jyväskylän nuorisovaltuuston ja Jyväskylän kaupungin vuorovaikutuksen kehitystyö ja yhdenvertaisuuden edistäminen. 

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819