Hyppää pääsisältöön

5.9.2023

Kuva
Kissanpentu nukkuu tyynyllä. Kuva Pirjo Roiko-Jokela
Yhteiset päivänokoset Vanhaherra Mikun kanssa, lintubongailua oman kodin lämmössä ja välillä vähän leikkejä ja ruokahetkiä. Sellaista on löytökissa Fenixin – kavereiden kesken Fenin – elämä! Toisinkin olisi voinut käydä, sillä Feni löydettiin kylmissään ja nälkäisenä erään talon terassin alta.

Lemmikit ansaitsevat hyvän huolenpidon 

Jyväskylän seudulla jää vuosittain noin 100 lemmikkiä kodittomaksi. Tästä määrästä suurin osa on kissoja, noin 80 prosenttia. 

– Koirat haetaan pääosin heti kotiin. Löytölään jäävien koirien taustalta löytyy yleensä esimerkiksi päihde- tai taloudellisia ongelmia. Näitä on yleensä alle viisi tapausta vuodessa, kertoo Katri Karajalehto Karajan löytöeläinkodista.

Feni on villinä kulkeneen narttukissan pentu, joka löytyi yksinäisenä ja hylättynä.  Ystävällinen löytäjä otti yhteyttä löytöeläinkotiin, ja sieltä tultiin pyydystämään kissanpentu turvaan. Samaan aikaan eräs perhe etsi yksin jääneelle kollikissalleen kaveria, ja kun löytölässä huomattiin ilmoitus, asiat lähtivät rullaamaan. 

– Menetimme sydämemme jo heti ensi näkemältä, ja kun löytölästäkin näytettiin adoptiolle vihreää valoa, kissan kotiutuminen oli selvää. Pikkuinen madotettiin, ja se kävi vielä eläinlääkärissä sirutettavana, rokotuksilla ja leikattavana ennen uuteen kotiinsa siirtymistä, kertoo Fenin uusi omistaja.

Kuva
Kaksi kissaa pötköttelee matolla. Kuva Pirjo Roiko-Jokela

Kissat eivät kuulu luontoon 

– Jos vapaana kulkevan kissan omistaja on tiedossa ja kissa aiheuttaa vahinkoa tai häiriötä, kannattaa olla yhteydessä kissan omistajaan tai taloyhtiössä isännöitsijään. Kissoille suositellaan omaa tarhaa, jossa kissa voi ulkoilla turvallisesti ja valvotusti eikä siitä ole vaaraa pesiville linnuille tai rusakonpoikasille, kertoo Karajalehto.

Lemmikkikissan paras paikka etenkin taajamissa on oma koti ja piha, jossa se saa suojan ja ruokaa. Vapaana kulkeva kissa aiheuttaa helposti harmia naapurustolle ja luonnolle, erityisesti linnuille, eikä se itsekään ole turvassa. Omistaja on vastuussa kissasta ja sen tekemisistä. Kissa on omistajansa omaisuutta myös pihan ulkopuolella, eikä vapaana kulkevaa kissaa saa vahingoittaa. 

Karanneen tai omistajattoman kissan voi pyydystää ja toimittaa löytölään. Näin kävi myös Fenille, joka onnekseen päätyi löytölän hoiviin.

Löytöeläinkodissa eläimiä pidetään lain vaatimat 15 päivää. Jos omistaja ei nouda eläintä, sille pyritään löytämään uusi koti.  

Vastuu eläimistä kuuluu ihmisille

Fenin omistaja on välillä leikitellyt ajatuksella, että entä jos Fenin emo olisikin jättänyt pentunsa jonnekin sivummalle. Miten sen olisi käynyt?

– Pentu olisi tuskin osannut pyydystää ruokaansa, ja viimeistään talven pakkaset olisivat tappaneet sairaan ja heikon pennun, elleivät auto, kettu, ilves, koira tai ihminen olisi ehtineet ensin, hän arvelee.

– Kärsimys on monen kissan todellisuutta, ikävä kyllä. Kissa on lähtöisin lämpimämmiltä leveyspiireiltä, eikä se pärjää Suomen oloissa. Irrallaan kulkevan kissan elinikä on 2–4 vuotta, ja jos sillä ei ole mahdollisuutta saada mitään apua ihmisiltä, tuskin sitäkään, hän harmittelee.

Fenillä on kuitenkin koittanut onnenpäivät.

– Jos se suinkin on meidän vallassamme, Fenillä tulee luonamme olemaan kaikki se, mitä hän tarvitsee niin kauan kuin hänellä elinpäiviä riittää, Fenin omistaja kertoo.

Feni saa siis rauhassa keskittyä huolettomaan kissanelämäänsä ja tiirailla lintuja olohuoneen ikkunasta Vanhaherra Mikun kanssa.

Kuva
Kaksi kissaa katselee ikkunasta ulos. Kuva Pirjo Roiko-Jokela

Ilmoita kadonneesta tai löydetystä lemmikistä

Löytöeläinkotiin kannattaa heti ilmoittaa karanneesta tai löydetystä lemmikistä. Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa, Konnevedellä ja Hankasalmella palveluntuottajana on Karajan löytöeläinkoti Leppälahdessa. 

Löytölä yhdistää mieluiten heti löytäjän ja eläimen kadottaneen henkilön. Löytölästä saa lisäksi neuvoja molempiin tilanteisiin ja esimerkiksi myös loukun lainaan, jotta karkulaisen saa takaisin kotiin. Karajalla on Keski-Suomen ainoa, nimenomaan koirille suunniteltu loukku.


Teksti: Päivi Pelkonen
Kuvat: Fenin uusi omistaja

Asiasanat: