Hyppää pääsisältöön

5.7.2023

Kuva
puistokatu, pyöräväylät. Kuva Erja Mutanen
Jyväskylän kaupunki on uudistanut erityisesti keskusta-alueen katuinfraa viime vuosina. Samassa yhteydessä on kehitetty pyöräilyn ja kävelyn olosuhteita.

Väylästöt kehittyvät pala palalta kunkin kadun kunnostuksen tullessa ajankohtaiseksi. Pyöräilyolosuhteiden kehittäminen perustuu pyöräilyn edistämisohjelmaan, josta kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen vuonna 2012.

Viimeisimmät uudistukset on toteutettu Yliopistonkadulla, Yrjönkadun ja Sepänkadun risteyksessä, Yrjönkadulla ja Puistokadulla. Osa uusista järjestelyistä ovat vielä Jyväskylässä harvinaisempia ja niiden käyttöön ei ole totuttu. Nyt kaupunki on toteuttanut lyhyet esimerkkivideot kolmesta kohteesta. Videoilla opastetaan pyöräjärjestelyjen oikeaoppiseen käyttöön.

Videoilla muistutellaan myös pyöräilijän väistämisvelvollisuudesta.

– Pyöräilijä voi halutessaan kääntyä Yrjönkadun pyöräkadulta Sepänkadulle ylittämällä ajoradan risteysalueella. Samoin Kankaankadulta Puistokadulle keskustaa kohti käännyttäessä pyöräilijän on mahdollista ylittää ajorata ilman suojatien käyttämistä. Tärkeää on, että pyöräilijä väistää muuta liikennettä, myös suojatien kautta ajorataa ylittäessään, muistuttaa liikenteenohjausinsinööri Ilkka Toppila Jyväskylän kaupungilta.

Puistokadulta löytyy myös muita Jyväskylässä uudehkoja pyöräjärjestelyitä, nimittäin pyöräilijöille tarkoitetut kadun ylityskohdat, joita käyttäen voi helposti ylittää kadun ja jatkaa matkaa muille Puistokatua risteäville kaduille.

– Kun pyöräilijä saapuu Yrjönkadulta Puistokadulle ja jatkaa matkaansa yksisuuntaiselle pyörätielle ilman tarvetta ylittää Puistokatua, on pyöräilijöitä varten rakennettu pienet kaistat, eli niin sanottu ”vapaa oikea”, jota käyttäen pyöräilijä voi kääntyä oikealle ilman, että hänen tarvitsee pysähtyä liikennevaloihin. Tällöinkin pyöräilijän tulee muistaa väistää muita pyöräväylällä liikkujia.

Sähköpotkulautailijaa koskee samat liikennesäännöt, kuin polkupyöräilijää

Videot opastavat paitsi pyöräilijöitä, myös sähköpotkulautojen käyttäjiä. Sähköpotkulauta on polkupyörään rinnastettava ajoneuvo ja sitä koskevat samat liikennesäännöt, kuin polkupyörää.

Toppilan mukaan sähköpotkulaudoilla ajetaan usein jalkakäytävillä, vaikka ne ovat tarkoitettu vain jalankulkijoille. Myöskään väistämissäännöt eivät ole kaikilla aina hallussa.

– Sähköpotkulaudalla ei saisi ajaa jalkakäytävällä, vaan silloin täytyisi siirtyä ajoradalle, kuten polkupyörällä. Jalkakäytävällä ajamista näkee melko paljon keskustassa, esimerkiksi Väinönkadun alaosassa ja Kilpisenkadulla. Paras tapa varmistua siitä, missä sähköpotkulaudalla voi ajaa on seurata liikennemerkkejä ja ajaa samoilla väylillä pyöräilijöiden kanssa.

Kaupunki on hyvässä yhteistyössä sähköpotkulautoja vuokraavien operaattoreiden kanssa rajoittanut esimerkiksi potkulautojen pysäköintiä kävelykaduille sekä lautojen vauhtia kävelykaduilla. Laudan paikannin tunnistaa, milloin kuski ajaa kävelykadulla ja hiljentää vauhtia automaattisesti. Sähköpotkulaudan käyttöä ei voi myöskään lopettaa Kauppakadun kävelykatuosuudelle, joten lauta on pysäköitävä muualle.

Jyväskylän kaupunki toteuttaa lähiviikkoina sähköpotkulaudoille tarkoitettuja pysäköintialueita. Alueet merkitään maalauksina katuun. Sähköpotkulaudoille tarkoitettuja pysäköintialueita toteutetaan Lutakon satamaan, Yliopistonkadulle, Aren aukiolle, Kauppakadulle Kirkkopuiston kulmaukseen, Vapaudenkadulle Väinönkadun ja Asemakadun risteyksiin sekä Hannikaisenkadun varteen.