Hyppää pääsisältöön

26.9.2023

Kuva
Kaksi maapallon muotoista vihreää kompostoria. Kuva Saana Minkkinen
Kompostitarkastukset on tältä vuodelta saatu tehtyä Jyväskylän seudulla. Tarkastuksia tehtiin kesän aikana kaikissa Jyväskylän seudun jätelautakunnan toimialueen kunnissa. Jyväskylän seudun jätelautakunta toimii jätehuoltoviranomaisena Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa sekä Toivakassa.

Tarkastusta omalle kompostorille oli jopa odotettu 

Kompostitarkastuksiin suhtauduttiin myönteisesti ja kiinnostuneesti. Tarkastusta omalle kompostorille oli jopa odotettu. 

– Monet myös kokivat, että tarkastustilanne oli hyvä tilaisuus saada neuvoja ja opastusta kompostointiin tai muuhun jätehuoltoon liittyvästä asiasta, kertoo johtava jätehuoltosuunnittelija Saana Minkkinen.

Kompostitarkastuksilla tarkastetaan kompostorin asianmukaisuus, eli onko kompostori tiivis, suljettu ja ilmastoitu. Ympärivuotisessa käytössä olevan kompostorin tulee olla myös lämpöeristetty. Tarkastuskohteista suurimmalla osalla oli kompostoinnin suhteen kaikki kunnossa. 

– Aivan kaikki kiinteistöt eivät läpäisseet kompostitarkastusta. Hylkäys johtui tyypillisesti siitä, että kiinteistöltä ei löytynyt kompostoria ollenkaan, se ei sopinut biojätteen kompostointiin tai se oli rikki, kertoo Minkkinen.

Jos tarkastuksessa havaittiin puutteita, annettiin tarkastuksen jälkeen toimintaohjeet, miten kompostointi tai biojätehuolto tulee hoitaa kuntoon.   

Kompostitarkastuksia tehtiin koko kesän aikana yhteensä 1060 kappaletta, joista hyväksyttyjä tarkastuksia oli 861 ja hylättyjä 199 kappaletta. Jyväskylässä tarkastuksen kohteena oli 324, Muuramessa 221, Laukaassa 432 ja Toivakassa 83 kotitaloutta. 

Tarkastusten taustalla jätelainsäädäntö ja kierrätysasteen nostotavoitteet

Kompostitarkastusten taustalla on muutama vuosi sitten muuttunut jätelainsäädäntö, joka velvoittaa alueellista jätehuoltoviranomaista pitämään rekisteriä biojätettä kompostoivista kiinteistöistä. 

– Kompostoinnin aloittamisesta ja siitä luopumisesta tulee ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, ja ilmoitus tulee uusia, vaikka kompostointiin ei olisi tullut muutoksia, opastaa Minkkinen. 

Kompostirekisterin avulla saadaan biojätteen valtakunnalliseen kierrätysasteeseen laskettua jatkossa mukaan myös kotikompostoreissa käsitellyn biojätteen määrä. Kierrätystavoitteet on asettanut Euroopan unioni jäsenmailleen.  

Jyväskylän seudulla biojätettä koskeva erilliskeräysvelvoite on ollut voimassa vuodesta 1996. Tämä tarkoittaa sitä, että biojätettä ei saa laittaa sekajätteeseen vaan se tulee lajitella omaan tai naapureiden kanssa yhteiseen biojäteastiaan tai kompostoriin. Erilliskeräysvelvoitteesta huolimatta kotitalouksilta kerättävän sekajätteen seassa on edelleen jopa 21 prosenttia biojätettä. Biojätteen osuutta sekajätteen joukossa selvitettiin vuonna 2023 tehdystä sekajätteen koostumustutkimuksesta.  

Kompostirekisterin tietoja päivitetään jatkuvasti – puuttuvia tietoja on myös kyselty tekstiviestikyselyllä  

Monet kiinteistöt ovat ilmoittaneet tietonsa kompostoinnista jo ennen jätelainsäädäntöön tulleita muutoksia, joten osa kompostirekisterissä jo olevista tiedoista on nykylainsäädännön vaatimusten mukaan puutteellisia. Tämän vuoksi kompostirekisterin tiedot vaativat edelleen päivitystä.  

Jyväskylän seudun jätelautakunta on lähettänyt tekstiviestillä kiinteistön yhteyshenkilöille tekstiviestin tai sähköpostin, jossa pyydetään täydentämään kompostorin puutteellisia tietoja kyselylomakkeeseen. 

– Kyselyn avulla olemme saaneet valtavasti rekisterissä olleita tietoja päivitettyä. Kyselyjä lähetetään vielä lisää loppuvuoden aikana, mainitsee Minkkinen.  
 

Lisätietoa

Jyväskylän seudun jätelautakunta, jatelautakunta[at]jyvaskyla.fi tai 014 569 0178 (ti–ke klo 9–12, to klo 12–15)
Jyväskylän seudun jätehuolto 

Johtava jätehuoltosuunnittelija Saana Minkkinen, p. 040 6488 200, saana.minkkinen[at]jyvaskyla.fi