Hyppää pääsisältöön

6.3.2023

Kuva
Kolmekerroksinen talo, jonka päädyssä yritysten logoja. Kuva Petteri Kivimäki
Kankaan alueen laitamilla sijaitseva Valkoinen talo heräsi muutama vuosi sitten uuteen eloon, kun Jorma Hyökyvaara osti kiinteistön yritykselleen ja remontoi sen kauttaaltaan. Nyt Valkoisen talon kiviseinien sisällä päämajaansa pitää mm. digitaaliseen tarinankerrontaan erikoistunut Movya, jonka asiakkaina on joukko Suomen tunnetuimpia teollisuusyrityksiä.

Movya on parikymmentä asiantuntijaa työllistävä jyväskyläläinen digitaalisen median yritys. Movya tekee kansainvälisille teollisuusyrityksille ohjelmistosuunnittelua, animaatioita, videoita sekä tarinallistaa ja visualisoi monimutkaisia prosesseja ja kuvauksia helposti omaksuttavaan muotoon. 

Perinteisesti melko puisevat manuaalit heräävät Movyan työntekijöiden ruudulla eloon virtuaalitodellisuuden, 3D:n ja animaation keinoin. 
– Meidän vahvuutemme on, että saamme nopeasti kiinni asiakkaan tuotteista ja palveluista tai käsillä olevasta prosessista, ja miten se kerrotaan kiinnostavasti ja ymmärrettävästi heidän omille asiakkailleen, kiteyttää yrityksen toimitusjohtaja Marko Anttonen

Kuva
Mies seisoo oviaukossa kahvikuppi kädessä. Kuva Petteri Kivimäki

Useimmiten tarinaa tehdään asiakkaan omille asiakkaille, mutta visuaalinen tarinallistaminen on isoissa yrityksissä myös tärkeä sisäisen viestinnän keino.
– Yrityksissä kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita ja prosesseja, jotka henkilöstön tulisi ottaa haltuun usein nopeastikin. Laadukkaalla ja viimeistellyllä toteutuksella pystymme paitsi kouluttamaan, myös viestimään muutoksen tarpeellisuuden ja vähentämään mahdollista muutosvastarintaa, hän sanoo.

 

Insinöörejä ja humanisteja

Movya sai alkunsa vuonna 2009. Lähes 15 vuotta myöhemmin Movyan asiakkaina on joukko nimekkäitä kansainvälisiä yrityksiä kuten KONE, ABB, Valmet, Wärtsilä, Metso Outotec, Airbus ja Valtra.

Movyalla työskentelee taustaltaan monitieteinen joukko asiantuntijoita insinööreistä humanisteihin. Anttonen, itsekin Jyväskylän yliopistossa opiskellut, puhuu mielellään humanistien puolesta.
– Erityisesti tekoälyn yleistyessä tarve humanisteille tulee olemaan yrityksissä suurempi kuin koskaan, hän ennustaa.

Kuva
Kaksi miestä seisoo vihreän tausta edessä ja toisella miehistä on virtuaalilasit päässä. Kuva Petteri Kivimäki

Virtuaalitodellisuus on ollut osa Movyan bisnestä jo yhdeksän vuotta. Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kokeili 3D-laseja Movyan studiossa Marko Anttosen opastuksella.

 

Movyan henkilöstön vaihtuvuus on ollut vähäistä. Anttonen on tyytyväinen yhteistyöhön Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa, vaikka yritys palkkaakin uusia työntekijöitä harvakseltaan. 
– Meille on tärkeää, että pystymme ottamaan taloon kasvamaan nuoria lahjakkaita ihmisiä ja tarjoamaan heille kiinnostavia töitä ja uramahdollisuuksia, hän sanoo.

 

Toimitilojen kodinomaisuus tärkeää

Kankaan Valkoinen talo valmistui paperitehtaan konttoriksi 1941. Jorma Hyökyvaara osti suojellun kiinteistön kaupungilta yritykselleen vuonna 2018 ja remontoi sen kauttaaltaan. Movya oli yksi ensimmäisiä remontoituun kiinteistöön muuttaneita yrityksiä.
– Alunperin meillä oli kiikarissa Kankaan vanha tehdasrakennus, mutta Jorman houkuttelemana päädyimme Valkoiseen taloon, Anttonen nauraa. 

Vanhassa talossa on Anttosen mukaan oma tunnelmansa.
– Valkoisen talon kodinomaisuus sopii hyvin meille. Vietämme kaikki töissä toimistolla vähän päivästä riippuen viidestä kymmeneen tuntia, joten on tärkeää, että ihmisille on tarjolla omaa rauhaa ja mukavuutta. Ja että jokainen saa olla oma itsensä, Anttonen sanoo. 

Kuva
Kuusi ihmistä toimistossa työpisteen luona katsomassa tietokoneen näyttöä. Kuva Petteri Kivimäki

Matteo Onofri (koneen ääressä) ja Niko Klementtinen esittelevät Anne Sandelinille, Timo Koivistolle ja Kaisa Hirvaskoski-Leinoselle Movyan osaamista. Toimitusjohtaja Marko Anttonen seuraa sivusta.

 

Movyalla on Valkoisessa talossa käytössään kokonainen kerros. Tila on riittänyt hyvin, sillä osa työntekijöistä tekee töitä etänä eikä yrityksellä ole aggressiivisia kasvusuunnitelmia.
– Toistaiseksi olemme pärjänneet hyvin juuri tämänkokoisella porukalla. Ei yrityksen tai liiketoiminnan tarvitse aina olla megalomaanista ollakseen menestyvää, Anttonen muistuttaa.

Pieni yritys voi todellakin tehdä suuria asioita. Movyan uusin tuote Movya Storyverse on näyttävä askel kohti arkipäiväistyvää virtuaalitodellisuutta. Tuote julkaistiin helmikuun lopulla MWC2023-messuilla Barcelonassa. 

 

Julkaisemme kevään aikana juttusarjan Kankaalla sijaitsevista yrityksistä. Juttusarjassa seitsemän yritystä kertoo, mikä sai heidät valitsemaan juuri Kankaan ja millaista työskentely on Kankaan ainutlaatuisessa miljöössä.

#kankaanyhteisö #yritystenKangas


Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Petteri Kivimäki
 

Lisätiedot:

Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, projektipäällikkö, kaisa.hirvaskoski-leinonen@jyvaskyla.fi, p. 046 920 0971

Kaupunginosa: