Hyppää pääsisältöön

23.11.2022

Muuramelainen Juho Suikkari ideoi Saimaalle kansainvälisen pyöräilytapahtuman, joka keräsi jo toisella kerralla 1 700 osallistujaa. Saimaa Cycle Tourilla hyödynnetään alueen vahvuuksia, kuten elämyksellisiä pyöräilyreittejä ja yöttömän yön taikaa. Suikkarin mielestä urheilutapahtumien asiakaskokemukseen täytyy panostaa heti ensimetreiltä alkaen.
Kuva
Tilaisuudessa kolme ihmistä istuu. Kuva viestintä

Saimaa Cycle Tourin tapahtumajohtaja Juho Suikkari ja Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman puhuivat Tieto, Taito, Liike -Verkostosta voimaa urheilutapahtumiin -verkostotilaisuudessa Jyväskylän Crazy Townissa 2.11. Kuvassa myös Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hankkeen projektipäällikkö Taija Lappeteläinen.


Kansainvälinen pyöräilytapahtuma Saimaa Cycle Tour starttasi viime heinäkuussa Imatrankosken kuohujen ja Finlandia-hymnin saattaessa pyöräilijät matkaan. Kolmensadan kilometrin mittainen reitti tarjosi sekin elämyksiä. 

-Itse Saimaa on iso osa tapahtumaa. Elämyksellisyyttä tuo myös kokemus Suomen yöttömästä kesäyöstä, sillä reitille lähdetään illalla, kertoo tapahtumajohtaja Juho Suikkari.

Saimaa Cycle Tour järjestettiin tänä kesänä toista kertaa. Tapahtuma keräsi noin 1 700 osallistujaa, joista 300 oli ulkomaalaisia pyöräilijöitä yli 20 eri maasta.

Miten tapahtuma on onnistunut tavoittamaan jo ensimetreillä myös kansainväliset kävijät? Suikkarin mukaan vastaus löytyy tehokkaasta markkinoinnista ja tapahtuman tarkasta suunnittelusta.

-Ennen ensimmäistä, kesän 2021 tapahtumaa investoimme laadukkaaseen videoon. Meillä oli myös imagoomme sopivaa kuvamateriaalia ja hyvä tarina, joilla lähestyttiin kansainvälisiä kontakteja. Toisena vuonna tapahtumasta oli juttuja kansainvälisissä pyöräilylehdissä ja kutsuimme myös kansainvälisiä toimittajia paikalle.

-Itse tapahtumassa käytimme rahaa hyvään äänentoistoon, ulkoiseen ilmeeseen ja materiaaleihin. Halusimme, että tapahtuma näyttää oikealta pyöräilytapahtumalta, vaikka meillä oli ensimmäisellä kerralla vain hyvä arvaus siitä, että sinne tulee ihmisiä.

Kuva
Juho Suikkari esiintyy tilaisuudessa

Verkoston merkitys on keskeinen

Juho Suikkari on kolminkertainen maantiepyöräilyn Suomen mestari, joka asuu nykyisin Muuramessa. Pyöräilytapahtuman hän halusi nimenomaan Imatralle ja Saimaan alueelle.

-Olen kotoisin Imatralta ja harjoitellut siellä koko aktiiviurani ajan. Tapahtuman reitti on omia harjoittelumaastojani.

Suikkarin mukaan isoa tapahtumaa ei olisi voitu rakentaa ilman myötämielistä yhteistyöverkostoa.

-Ensimmäisenä keskustelimme Imatran kaupungin johdon kanssa. Rakensimme myös reittipaikkakuntien kanssa toimivan yhteistyön niin, että kaikki seitsemän kuntaa olivat mukana järjestämässä tapahtumaa.

Yhteistyötä tehtiin myös useiden paikallisten urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa. Seurat osallistuivat muun muassa huoltopisteistä huolehtimiseen ja liikenteenohjaukseen.

-Tiesimme, että kuntien tuki ei yksin riitä vaan tarvittiin myös yrityskumppaneita. Tapahtuman myyminen yrityksille ei ole helppoa, mutta tärkeintä on uskoa omaan juttuun, Suikkari sanoo.

Yksi keskeinen asia on tapahtuman turvallisuus. Koska liikutaan yleisillä teillä, turvallisuusnäkökulma on keskeinen. Yhteistyötä tarvitaan siksi myös poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa.

Rakenteilla Suomen suurin tapahtuma

Juho Suikkarin mukaan tapahtumien osallistujakyselyt vahvistivat sitä, että asioita on tehty oikein. 

-Vielä enemmän haimme vastauksia siihen, missä epäonnistuimme. Haluamme koko ajan parantaa tapahtumaa ja kaikkea, mikä liittyy asiakaskokemukseen.

Tällä hetkellä ensi vuoden pyöräilytapahtumaan on ilmoittautunut jo 1 400 osallistujaa, joista entistä suurempi osa on kansainvälisiä pyöräilyn harrastajia. Itse tapahtumaan odotetaan lähes 3 000 ihmistä.

-Tavoitteenamme on olla Suomen suurin pyöräilytapahtuma. Teemme tapahtumaa tavallisille liikkujille, siksi keskiössä on elämys, seikkailu ja itsensä fyysinen haastaminen - ei kilpailu.

Suikkari kertoi Saimaa Cycle Tour -tapahtumakonseptin rakentamisesta Tieto, Taito, Liike -Verkostosta voimaa urheilutapahtumiin -verkostotilaisuudessa 2. marraskuuta. Tapahtumassa kuultiin myös Visit Lahden toimitusjohtajaa Raija Forsmania, joka kertoi urheilumatkailukaupunki Lahden kehittämisestä.

Kuva
Raija Forsman esittaa. Kuva viestintä
Kuva
ryhmatyoskentelya verkostotilaisuudessa. Kuva viestintä

Verkostotilaisuus oli osa EU-rahoitteista Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hanketta, jonka tavoitteena on luoda kasvumahdollisuuksia urheilutapahtumille Jyväskylässä ja lähialueilla. 

Teksti: Pia Tervoja
Kuvat: Petteri Kivimäki

Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä – Elinvoimaa tapahtuma- ja matkailualalle urheilutapahtumien ekosysteemillä -hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja se on REACT-EU-hanke, jota rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankeaika on 1.11.2021-31.8.2023.

Kuva
Logot liikuntapaakaupunki EU ja Vipuvoimaa. Kuva viestintä

Lisätiedot:
Taija Lappeteläinen
projektipäällikkö, Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hanke
p. 040 523 9321, taija.lappetelainen[at]jyvaskyla.fi