Hyppää pääsisältöön

22.11.2022

Kuva
Jalka jalkapallon päällä tekonurmella. Kuva Jaana Pinson
Vehkalammen tekonurmikentän lämmityskausi jatkuu viikolle 51 asti, minkä jälkeen on tiedossa viiden viikon tauko kentän käytössä. Tauon ajankohta on neuvoteltu yhdessä tekonurmikentän käyttäjien kanssa.

 

Vehkalammen tekonurmikentän lämmityksessä toteutetaan käyttökatko viikkojen 51–03 välillä. Käyttökatkon aikana kenttää ei lämmitetä eikä kentälle voi varata vuoroja. Kentän kuntoa ylläpidetään auraamalla suurimmat lumikertymät pois. 

Käyttökatkon taustalla ovat energiansäästötoimet. Energiankulutuksen vähentämiseksi ja taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluilla on tarve vähentää ulkoliikuntapaikkojen energiankulutusta talvikaudella 2022–2023.

Säästötoimenpiteiden suunnittelua tehty yhdessä seurojen kanssa

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut on käynyt paikallisten jalkapalloseurojen kanssa ennakkoon keskustelua talviharjoitteluun soveltuvien lämmitettävien kenttien käytöstä talvikaudella 2022–2023. 

– Lämmitettävän tekonurmen käyttötarkoituksena on ollut pidentää muutamilla viikoilla kentän käyttöaikaa niin keväisin kuin syksyisin. Viime kaudella kenttää kuitenkin lämmitettiin käyttäjien toivomuksesta koko talven ajan ja myös tällä talvikaudella on tarkoitus mahdollistaa harjoittelu ulko-olosuhteissa, kertoo liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal.

Kentän hoito talvikuukausina on kuitenkin haastavaa. 

– Lämmityksestä ja kentän hoidosta huolimatta se ei välttämättä pysy pelikunnossa kylmimpinä ja lumisateisimpina ajanjaksoina. Tästä ovat käyttäjät onneksi hyvin tietoisia ja ymmärtävät tilanteen, Sahindal jatkaa.

– Jalkapallon talviharjoittelun olosuhteet kaupungissa ovat haastavat. Jyväskylän kaupungin kanssa käydyn keskustelun pohjalta ymmärrämme kuitenkin syyt Vehkalammen tekonurmikentän käyttökatkoon. Yhteisellä suunnitelmalla ja tiiviissä vuoropuhelussa saamme tarvittavia säästöjä aikaiseksi Vehkalammella, kommentoi JJK Jyväskylä ry:n puheenjohtaja Tom Nevanpää.

Jalkapallon talviharjoitteluun on tulevina vuosina tiedossa helpotusta Huhtasuolle rakentuvan Huhtahallin myötä. Huhtahallin tavoitteena on mahdollistaa ympärivuotisesti jalkapallon harjoittelu, kisat ja turnaukset. Halliin suunnitellaan täysmittainen jalkapallokenttä, joka mahdollistaa lajinomaisen harjoittelun ja jalkapallopelien järjestämisen hallissa myös talvisaikaan. Lisäksi halli tarjoaa olosuhteet pesäpallon, rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon harjoitteluun. Rakentamisen on arvioitu käynnistyvän syksyllä 2023.

Jyväskylän kaupunki säästää tulevana talvena sähköä monin eri keinoin

Jyväskylän kaupunki on kartoittanut palveluiden keinot säästää sähköä tulevana talvena. Kaupunki on mukana valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, joka kannustaa jokaista suomalaista tekemään energiansäästötoimia energiakriisin vuoksi. Jyväskylän kaupunki haluaa omilla toimillaan alentaa sähkönkäyttöä ja siten maltillistaa hintapiikkejä ja varmistaa, että sähköä riittää koko tulevalle talvilämmityskaudelle. Sähkönsäästötoimilla tavoitellaan myös taloudellisia säästöjä. Taloudellisesti vuosisäästö on yhteensä 0,5–1 miljoonaa euroa. Lopullinen säästösumma riippuu sähkön markkinahinnasta.

Lisätietoja:  

Palveluesimies Markku Kautto
p. 050 5882424, markku.kautto[a]jyvaskyla.fi

Liikuntapaikkamestari Heikki Leppänen,
p. 050 4347147, heikki.leppanen[a]jyvaskyla.fi

Liikuntapalvelujen varausyksikkö, 
p. 014 266 4255, liikunta.varaukset[a]jyvaskyla.fi