Hyppää pääsisältöön

21.11.2022

Kuva
Pojat pelaavat salibandya. Kuva Nikke Tuhkanen
Jyväskylässä on kehitetty parin viime vuoden aikana ainutlaatuinen yläkouluopetusta ja nuoren urheilijan polkua sekä liikunnallista elämäntapaa tukeva kokonaisuus. Kolmelle kouluviikolle vuodessa laajentunut jyväskyläläinen leiritysmalli herättää kiinnostusta niin koulutuksen kuin liikunnan ja urheilun kentällä ympäri Suomen.

21.-24.11. eri puolilla Jyväskylää 750 yläkouluikäistä osallistuu yläkoululeiriviikkoon 25 eri lajissa. Viikon ohjelmassa yhdistyvät tavoitteellinen urheiluvalmennus, hyvinvointiin sekä liikunnalliseen elämäntapaan keskittyvät Kasva urheilijaksi -oppisisällöt ja normaalista arjesta poikkeava, mutta opetussuunnitelman mukainen opiskelu.

Leiriläisten päivät rytmittyvät pääsääntöisesti aamu- ja iltapäiväharjoituksiin klo 8-11 ja 14-16 ja niiden välillä klo 11-14 on aikaa lounaalle, luennoille ja omatoimiselle opiskelulle. Leiriviikon järjestelyjen toivotaan tarjoavan perheille myös enemmän yhteistä aikaa, vaihtelua ja kevennystä nuorten normaaliin iltapainotteiseen harjoitteluun sekä vanhempien treenikuskauksiin.

Yläkoululeirityksen järjestää Jyväskylän urheiluakatemia. Leiri toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja alueen urheiluseurojen kanssa. Kolmesta leiriviikosta yksi on syyslukukaudella ja kaksi kevätlukukaudella. Urheiluseurat ovat tiiviisti mukana leiriohjelman suunnittelussa. Leirin valmentajina toimivat seurojen sekä Jyväskylän urheiluakatemian valmentajat.

Jyväskylän malli on Suomessa ainutlaatuinen

Suomen olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman yläkoulutyön yhtenä päätavoitteena on Urheilijan kaksoisuran edistäminen, joka alkaa yläkouluvaiheesta jatkuen huippu-urheilu-uran jälkeiseen elämään. Kaksoisuraa tukemaan on rakennettu yläkouluikäisille Nuoren urheilijan hyvä päivä, jota toteutetaan Suomessa yläkoululeirityksillä.

Leirejä ovat perinteisesti järjestäneet lajikohtaisesti lajiliitot yhdessä urheiluopistojen kanssa. Jyväskylän mallissa leiri järjestetään kotikaupungissa yhteistyössä Jyväskylän urheiluakatemian, Jyväskylän kaupungin sekä seurojen kesken kaupungin liikuntatiloissa. Poikkeuksellista on myös se, että leirille voivat ilmoittautua kaikki urheilua harrastavat yläkoululaiset. Nuoret urheilijat saavat Jyväskylässä huipputason valmennusta, hyötyvät Suomen ainoan liikuntatieteellisen tiedekunnan tietotaidosta ja Huippu-urheilun instituutti KIHUn osaamisesta. Koulu- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nuoren tarvitsemista oheispalveluista huolehditaan kaksoisuraa silmällä pitäen.

Näillä eväin yhä useammalle nuorelle avautuu mahdollisuus osallistua leiritykseen. Tämä näkyy leiriviikon suosiossa. Tänä syksynä leirille osallistuu jo 750 urheilevaa nuorta. Se on Jyväskylässä lähes joka viides yläkoululainen.

Osallistujamäärä on kasvanut joka vuosi. Ensimmäiselle yläkoululeirille vuonna 2018 osallistui 150 yläkoulujen urheiluluokkalaista. Marraskuussa 2021 osallistujia oli reilut 400. Huhtikuussa 2022 määrä oli 600 urheilevaa yläkoululaista. Tämän syksyn leirille ilmoittautui jo 750 oppilasta 25 eri lajista. 12 lajissa tai lajiryhmässä järjestetään oman lajin harjoituksia, suurimpina lajeina mukana ovat jalkapallo, jääkiekko, salibandy sekä cheerleading. Lajista riippumattomaan yleisvalmennusryhmään osallistuu puolestaan noin 100 yläkoululaista.

Leiriviikon pääpaino on laji- ja yleisharjoittelussa sekä urheilijaksi kasvamista käsittelevissä luennoissa, mutta samalla painotetaan myös kouluvelvollisuuksista huolehtimista. Leiripäiviin on varattu aikaa tehdä koulutöitä, sekä läksyjä että viikon aikana opittavia sisältöjä. Jos viikolle sattuu kokeita, eikä niitä pysty siirtämään, kokeiden tekemiseen on varattu viikon aikana kaksi valvottua kokeentekoaikaa.

Lue lisää Jyväskylän yläkoululeirimallista verkosta: https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2022-11-18_jyvaskylan-nuorten-urheilijoiden-ylakoululeiritys-kiinnostaa-valtakunnallisesti

Lisätietoja:
Jyväskylän Urheiluakatemia:

Jyväskylän kaupunki: