Hyppää pääsisältöön

1.11.2022

Kuva
Maisema Harjulta Jyväsjärven suuntaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kaavoitus on elinympäristön julkista suunnittelua, joka etenee prosessimaisesti vaiheittain ihmisiä osallistaen, monenlaisia asioita ja arvoja yhteensovittaen. Tänäkin vuonna on ollut tekeillä useita kymmeniä kaavoja, joista parikymmentä on saatu valmiiksi. Katso videolta nostoja kaavoituksen kuluneesta vuodesta kaupunkisuunnittelun ja maankäytön johtajamme Leena Rossin kertomana.


Kaavoitus on elinympäristön julkista suunnittelua, joka etenee prosessimaisesti vaiheittain ihmisiä osallistaen, monenlaisia asioita ja arvoja yhteensovittaen. Jyväskylässä kaavojen valmistelusta vastaa kaupunkirakennelautakunta ja sen alaiset ammattilaiset asemakaavoituksessa ja yhdyskuntasuunnittelussa. Tänäkin vuonna on ollut tekeillä useita kymmeniä kaavoja, joista parikymmentä on saatu valmiiksi. Tässä muutamia nostoja kaavoituksen toiminnasta kuluneelta vuodelta.

Kuokkalan Suuruspäässä rakennetaan parhaillaan. Sijainti Kuokkalansillan kupeessa, Jyväsjärven rannalla oikein näkyvällä paikalla vaikutti suunnitteluun siten, että aivan aluksi järjestettiin arkkitehtikilpailu. Kilpailun voitti yksi maan huipputekijöistä, OOPEEAA. Kaavoituksessa yhteensovitettiin monia asioita: vieressä kulkee Rantaraitti, lähellä on asutusta ja luontoarvoja. Suunnittelussa hyödynnettiin aivan uusia digitaalisia menetelmiä, kuten 3D-kaupunkimalleja. Prosessin myötä Jyväskylä on saamassa aivan uuden maamerkin tänne kaupunkikuvaan ja upean asuinpaikan. Tällaisia samanlaisia kohteita meillä on ollut tänä vuonna kaavoituksessa esimerkiksi Samulinniittyyn Kuokkalassa ja Keljonkatu 26 keskustan lähellä. Näille kaikille kohteille on yhteistä, että niiden vanha käyttö esimerkiksi varikkoalueena tai vanhainkotina on päättynyt ja tilalle tehdään asuinkortteleita.

Kangas on tällaisista maankäytön muutosalueista Jyväskylässä merkittävin. Entisellä paperitehtaan alueella asuu jo 1200 ja työskentelee tuhat ihmistä. Kankaalla käytiinkin tänä vuonna Suvannon arkkitehtuurikilpailu ja kaavoitus käynnistyy myös Ailakin alueella. Nämä molemmat alueet sijaitsevat tosi kivoilla paikoilla eri puolella Tourujoen vartta. Tällaisia samanlaisia tiiviimpiä asuinkortteleita on kaavoitettavana ja kaavoitettu muun muassa Vaajakoskelle sekä Palokan ja Kortepohjan aluekeskustoihin. Erityisesti Kortepohjassa on paljon rakennusten suojeluarvoja. Keskustelut puretaanko vai säilytetäänkö, ovat myös kaavoitusprosessiin osallistumista.

Omakotirakentaminen on ollut Jyväskylässä todella suosittua. Kaksi kolmesta Jyväskylänseudulle rakennettavasta omakotitalosta rakennetaan juuri Jyväskylään. Mitä lähempänä kaavoitettavat alueet ja rakennettavat tontit ovat palveluita, sitä enemmän niille on kysyntää ja rakentajia. Esimerkiksi Aittovuoren kupeessa Jyskässä Tammirinteen alue kiinnostaa rakentajia. Kaavoitus on loppusuoralla, mutta alueen kaavoitus on ollut todella haastavaa, suunnittelussa on pitänyt yhteensovittaa asukkaiden mielipiteitä liikenteestä ja virkistyksestä sekä alueen luontoarvoja. Kaavoitus on aina ryhmätyötä, ja vastuullisen kaavoittajan kanssa työskentelee muun muassa liikennesuunnittelija, kaavoitusbiologin ja kunnallistekniikan suunnittelija.

Kauramäen alue eteläpuolella on ollut varsin suosittu. Alueella asemakaava antaa aika vähän ohjeita, miten pitäisi rakentaa ja rakentajat saivat valita täysin mieltymyksiensä mukaiset talot. Yllättäen mieltymykset ja vallalla olevat rakentamisen trendit johtivat siihen, että alueesta on syntymässä oikein kiva ja oikeastaan aika harmoninen kokonaisuus. Uusia omakotialueita kaavoitetaan Kauramäkeen lisää mutta myös Palokan Heikkilään ja Salmirantaan Kuokkalassa. Myös Jyväskylän maaseudulla on satoja rakennuspaikkoja odottamassa väljempää asumisympäristöä arvostaville asukkaille.

Keskusta on pitkään ollut kaavoituksen ykköskohde ja sinne on valmistunut monta asumisen kaavaa täydennysrakentamisena ja myös korkeaa rakentamista alakaupungin puolelle. Keskustassa pitää kehittää myös kaupan, kulttuurin ja palveluiden mahdollisuuksia. Juuri näissä asioissa Lyseon korttelin kaavoitus ja esimerkiksi kauppakeskus Foorumista tunnetun kortteli 9:n kaavoitus ovat tärkeitä.

Keskussairaalan mäelle on ryhdytty valmistelemaan Kukkulan, aivan uuden kaupunginosan kaavoitusta. Alueelta näkee kauas, siellä ollaan oikeastaan aivan Keski-Suomen katolla. Tuleekohan Kukkulasta yhtä suosittu, kuin Jyväsjärven rantaan valmistuneesta Lutakosta?

Keskustan vieressä oleva satama on nykyään jo kaupunkilaisten yhteinen olohuone. Alvar Aallon veneen koppelisuoja valmistuu ja sataman asemakaavaa päivitetään vastaamaan alueen nykyistä käyttöä ja tulevia ajatuksia.

Jyväskylän yliopiston kirjasto, Lähde, sai arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Rakennus on eräänlainen tervetuliaisrakennus keskustasta kampukselle siirryttäessä. Seminaarinmäen alue on myös kaavoituksen kohteena.

Liikenneyhteydet ovat asukkaille ja yrityksille tärkeitä ja myös näiden parissa kaavoituksessa työskennellään. Jyväskylässä olosuhteista ja historiallisista syistä johtuen, kaksi valtatietä risteää kantakaupungin alueella. Vaajakoskella kaavoitustyö on edennyt ja siellä päästään parantamaan liikenteen pullonkauloja. Myös keskustan edustalla sekä Kankaan ja Seppälän kohdalla suunnitellaan valtatien parantamista.

Hippoksella rakennetaan parhaillaan pesäpallostadionia. Liikuntaolosuhteiden parantaminen on usein myös kaavoituksen työtä. Tätä työtä tehdään yhdessä liikuntapalveluiden ja Tilapalveluiden kanssa. Pitkään toivottu, uusi jalkapallohalli päätettiin viime keväänä selvitysten ja vaihtoehtojen myötä sijoittaa Huhtasuolle. Mahdollisuus kehittää olemassa olevaa lähiötä ja saavutettavuus vaikuttivat päätökseen.

Kaavoitukseen liittyvät keskustelut ovat usein vilkkaita ja joskus repiviäkin. Tänä keväänä Korpilahdelle sijoittunut Salolan tuulivoimapuiston osayleiskaava päätettiinkin kokonaan keskeyttää, koska vaikutukset olivat todella laajoja.

Olemme mukana pitämässä huolta luonnosta. Olemme tänä vuonna monia poikkeuksellisia asioita: käynnistäneet ilmastoviisaan kaavoituksen pilottityö, myyneet valtiolle suojelualueita valtiolle yli 7 miljoonalla eurolla suojelun toteuttamiseksi. Olemme mukana myös kehittämässä ekologisen kompensaation malleja ja menetelmiä kaavoitukseen.

Yritysalueiden kaavoitus näkyy tulevina vuosina työssämme. Esimerkiksi nelostien varrella Lintukankaalla, Korpilahdella, Seppälässä ja Seppälänkankaalla tullaan kaavoittamaan lisää yritystontteja.

Kiitos kiinnostuksestasi ja osallisuudestasi Jyväskylän kaavoitukseen tänä vuonna. Lämmin kiitos meidän kaavoittajille – ilman teitä nämä työt eivät olisi tulleet tehdyksi.

Mitä muuta meillä on tekeillä ja tulossa? Siitä saat lisää tietoa tutustumalla kaavoitusohjelmaan. Myös verkkosivuiltamme löydät tietoa oman alueesi suunnittelutöistä: Kaupunkisuunnittelu.


Kuva
Nainen ja syksyinen maisema. Kuva Jyväskylän kaupunki

Teksti: Leena Rossi, kaupunkisuunnittelun ja maankäytön johtaja

Asiasanat: