Hyppää pääsisältöön

4.8.2022

Tiibetinbuddhalaiset thangkamaalaukset ovat vajrayana-buddhalaisuuteen kuuluvia pyhiä maalauksia, joiden historia alkaa yli tuhannen vuoden takaa. Suomen käsityön museon maksuttomalla luennolla keskiviikkona 17.8.2022 klo 17 projektitutkija, FM Sanni Leimio luo katsauksen museon kokoelmiin kuuluviin thangkoihin.
Kuva
Ihmishahmo kuvattuna tiibetinbuddhalaisessa thangkassa. Ihmisen ympärillä köynnöksiä. Kuva Suomen käsityön museo/Sanni Leimio

 

Lisäksi paneudutaan tiiviisti thangkojen taustafilosofiaan, perinteiseen valmistustapaan, erilaisiin thangkatyyppeihin ja niiden kuva-aiheiden symboliikkaan. 

Alun perin tiibetiläisen vaeltavan elämäntavan mukana rullalla kuljetettavat thangkat ovat tiibetinbuddhalaisuuden opinkappaleita, meditaation välineitä ja palvonnan kohteita. Thangkojen runsas kuvamaailma ja symboliikka pohjaavat tiukasti buddhalaisen perinteen opinkappaleisiin. Suomen käsityön museon kokoelmiin thangkoja tuli jyväskyläläisen Johanssonien pariskunnan testamenttilahjoituksen mukana.

Kurkistus thangkamaalausten maailmaan -luento järjestetään Suomen käsityön museon luentosalissa ja se kestää noin puoli tuntia, minkä jälkeen on varattu hetki yleisön kysymyksille. Luennolle on ilmainen sisäänpääsy.

Thangkoihin voi tutustua myös Finna-palvelussa osoitteessa https://skm.finna.fi, mistä ne löytyvät esimerkiksi hakusanalla ”thangka”.
 

Lisätietoja

Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, p. 040 701 7452, margarita.rossello@jyvaskyla.fi