Hyppää pääsisältöön

22.7.2022

Kortepohjassa Tuomiojärven rantamilla sijaitsevan Haukanniemen esteettömän luontopolun ja yhdysreitin rakentaminen jatkuu viikolla 30. Työmaa-alueella ulkoilu on kielletty arkipäivinä turvallisuuden vuoksi, koska työmaalla liikkuu koneita ja autoja. Viikonloppuisin ulkoilu on sallittu Haukanniemessä omalla vastuulla. Käytävien reunoille asennetaan penkkejä, aitoja ja reunuksia, joten siellä voi olla kuoppia, joita on syytä varoa.
Kuva
Tien laidassa liikennemerkit ja aidat. Tien remontti menossa. Kuva Jaana Pinson

Reitin ja polkujen varteen tulee levähdyspaikkoja ja yhdysreitin päähän esteetön puucee ja puuliiteri. Haukanniemen kärkeen on rakennettu esteetön puolikota ja nuotiopaikka. Kohteen on määrä valmistua vuoden 2022 aikana.

Esteettömyys otetaan huomioon monin tavoin

Wilhelm Schildtin kadun kääntöpaikalta lähtevältä kevyen liikenteen väylältä lähtee yhdysreitti Haukanniemeen. Yhdysreitistä rakennetaan 3,5 metriä leveä väylä, jota pitkin muun muassa pelastusajoneuvot pääsevät tarvittaessa kulkemaan yhdysreitin päähän asti. 

Esteettömästä luontopolusta rakennetaan helppokulkuinen ja tasainen 1,5–2,0 metriä leveä polku. Luontopoluille asennetaan paikoin myös reunalankut ja puukaiteita. Yhdysreitin päähän tulee esteetön puucee ja puuliiteri ja Haukanniemen kärkeen puolikota, johon tulee nuotiopaikka. Nämä huolletaan yhdysreitin kautta.

Kuva
Esteetön luontopolku, leveä hiekkatie, jonka varrella kaksi penkkiä. Kuva Jaana Pinson

Arvokkaan lehtokokonaisuuden kasvillisuutta halutaan varjella

Haukanniemeen on muodostunut runsas polkuverkosto, ja kenttäkerroksen kasvillisuus on osittain kulunut runsaan käytön takia. Reittien rakentamisella pyritään muun muassa suojaamaan kenttäkerroksen kasvillisuutta ja ohjaamaan liikkumista rakennetuille poluille.

Haukanniemen luonnonsuojelualue on noin kahdeksan hehtaarin kokoinen edustava lehtokokonaisuus, joka rauhoitettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 kohteena. Alue on Jyväskylän kaupungin alueen laajimpia ja yhtenäisimpiä lehtokokonaisuuksia ja suosittu virkistysalue polkuverkostoineen. Peltojen ja Tuomiojärven rantojen välissä on kapeat puita kasvavat ranta-alueet. Alueella kasvaa muun muassa useita lehtipuulajeja, kookkaita mäntyjä ja lehtikuusia.

Kokonaisuus valmistuu vuoden 2022 aikana

Haukanniemen yhdysreitti ja osa luontopolusta on tehty viime vuoden aikana. Puucee-puuvarasto, puolikota ja luontopolun loppuosa ja viimeistelyt toteutetaan tänä vuonna.

Jyväskylän kaupunki on saanut Uudenmaan ELY-keskukselta avustusta luontoliikuntaohjelmaan, jonka osana Haukanniemen esteetön luontopolku ja yhdysreitti on. Haukanniemi kuuluu myös Kehä Siniset -kokonaisuuteen, joka koostuu Jyväskylän keskustan lähijärviä eli Tuomio-, Palokka- ja Jyväsjärveä ympäröivistä reiteistä ja viheralueista. Kehä Sinisiä kehitetään virkistyspainotteisesti, ja erityisesti kiinnitetään huomiota ulkoilureittien yhtenäisyyteen, jatkuvuuteen ja viihtyisyyteen.

Kuva
Esteetön luontopolku, leveä hiekkatie, jonka varrella penkkejä. Kuva Jaana Pinson

Lisätietoja:

- viherrakennuttaja Timo Mattila, p. 050 599 1285, timo.mattila[at]jyvaskyla.fi