Hyppää pääsisältöön

11.7.2022

Puistotorin puiston kunnostuksen ensimmäinen vaihe valmistui. Puisto ja siellä oleva tenniskenttä ovat taas leikkipaikkaa lukuun ottamatta asukkaiden käytössä. Puistotyömaan aidat puretaan mahdollisimman pian ja nurmikot viimeistellään paikalla olleiden aitojen kohdilta.
Kuva
Puistotorin puiston aukio. Kuva Timo Mattila

Puistotorin puiston kunnostuksen ensimmäinen vaihe päästiin aloittamaan suunniteltua ajankohtaa paljon myöhemmin, joten puistoa ei saatu valmiiksi alkuperäisen aikataulun mukaisesti viime vuoden aikana. Nyt ensimmäinen kunnostusosio on saatu valmiiksi ja puisto on avattu käyttäjille.

Kunnostus kattaa puiston alueet lukuun ottamatta leikkipaikkaa, joka kunnostetaan puistokunnostuksen toisessa vaiheessa.

- Leikkipaikka on Kalevankadun uusien kerrostalojen rakentamisen ajan työmaan varastoalueena. Leikkipaikka kunnostetaan alustavan aikatauluarvion mukaan vuonna 2024, arvioi viherrakennuttaja Timo Mattila Jyväskylän kaupungilta.

Puistotorin kaadetut puut saivat uuden elämän puuveistoksina

Kuva
Puusta veistetty hahmoveistos. Kuva Timo Mattila

Puiston kunnostuksella lisättiin viihtyisyyttä ja turvallisuutta muun muassa uusimalla valaistus ja avaamalla näkymiä. Puistotorista kaadetut puut hyödynnettiin ja niistä veistettiin hahmoveistoksia. Veistokset on tehnyt August Eskelinen.

Kuva
Puusta veistetty hahmoveistos. Kuva Timo Mattila

- Puistokadun ja puistotorin puiston saneerausten suunnittelun yhteydessä osallistettiin asukkaita. Yhtenä toiveena oli, että jos puita täytyy poistaa, hyödynnettäisiin niitä jotenkin puiston ilmeessä, Mattila kertoo.

Kuva
Puusta veistetty hahmoveistos. Kuva Timo Mattila

Puiston keskipisteenä toimivaa keskusaukiota laajennettiin ja aukion keskelle siirrettiin puistossa ollut taideteos Leikkivät pojat. Puistoon asennettiin runsaasti penkkejä ja muutamia pöytäpenkki -yhdistelmiä puistopiknikkejä varten. Penkit palvelevat hienosti myös lähialueen päiväkotilaisia, jotka tekevät välillä pieniä retkiä puistoon.

Myös puistossa sijaitseva tenniskenttää kunnostettiin. Sen valaistus ja ympärillä oleva verkkoaita uusittiin. Lisäksi peliverkko, tuomaritorni, penkit ja roskakorit ovat uudet. Tenniskenttää ylläpitää ja hallinnoi ARC-tennis ry ja sen vuorovaraukset tehdään ja maksetaan MATCHin sähköisessä varausjärjestelmässä, joka löytyy nettiosoitteesta www.matchi.se.  MATCHin sovelluksen voi myös ladata älypuhelimeen sovelluskaupasta ja tehdä varaukset sillä. 

Apuja kaupunkitulviin

Kuva
Hulevesipainanne, jossa kosteikkokasveja. Kuva Timo Mattila

Puiston kunnostustöiden yhteydessä puistoon toteutettiin kaksi hulevesien viivytyspainannetta, jotka hidastavat hulevesien virtaamista ja siten auttavat osaltaan Jyväskylän keskustan tulvaongelmien ehkäisyssä rankkasateiden aikana. Hulevesipainanteet rakennettiin viime vuonna ja niihin istutettiin monenlaisia kosteikkokasveja kuten keväisin kukkivia rentukoita, kulleroita ja lemmikkejä.