Hyppää pääsisältöön

21.6.2022

Kuva
Hoitaja pistää rokotusta asiakkaan käsivarteen. Kuva Jaana Pinson
Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet voivat Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla varata ajan viidenteen koronarokotukseen soittamalla omalle terveysasemalle. Puhelun yhteydessä tarkistetaan varausoikeus.

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Sen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä 2021 määritellyt riskiryhmät 1 ja 2.

Ketä viidennet rokotukset koskevat?

THL:n ohjeen mukaan voimakkaasti immuunipuutteisiin kuuluvat henkilöt, joilla on seuraava sairaus tai tila:

  • elinsiirto
  • kantasolusiirto
  • vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
  • immunosuppressiivinen syöpähoito
  • autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
  • dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
  • pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
  • lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Rokotuksiin oikeutettujen listaan voi tutustua THL:n sivuilla olevan tarkemman listauksen mukaisesti: 

Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset - THL  

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.

Käytännössä voimakkaasti immuunipuutteisten 12 täyttäneiden ryhmässä on huomioitava myös mahdollinen sairastettu tauti, joka vastaa yhtä rokoteannosta. Sairastamisen ei tarvitse olla virallisesti varmennettu tartunta: positiivinen kotitesti tai oireet plus varma altistustieto riittävät osoitukseksi sairastamisesta.

Nettiajanvaraus neljänteen rokotukseen auki 70–79-vuotiaille riskiryhmäläisille

Riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille suositellaan ensisijaisesti nettiajanvarausta. Jos se ei ole mahdollista, ajan voi varata soittamalla omalle terveysasemalle. Rokotusaikoja saa tällä hetkellä noin kahden viikon päähän varauskanavasta riippumatta.

Neljännen annoksen saavat myös kaikki ne 70 täyttäneet, joiden terveyden tai toimintakyvyn heikentyminen hankaloittaa kotona pärjäämistä. He varaavat ajan soittamalla omalle terveysasemalle.  

Hoivakodeissa asuvien ja kotipalvelun asiakkaiden neljänsistä ja mahdollisista viidensistä rokoteannoksista huolehtii henkilökunta.

Sairaalakuormituksen näkökulmasta korona näyttäytyy rauhallisena KSSHP:n alueella

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä ns. Koronanyrkissä todettiin maanantaina, että korona näyttäytyy hyvin rauhallisen sairaalakuormituksen näkökulmasta. Sairaalahoidossa on ollut viime viikkoina vain yksittäisiä koronaa sairastavia ihmisiä. Tästä huolimatta jätevesiseurannassa koronaluvut ovat edelleen korkealla, mikä kertoo siitä, että koronaa on edelleen väestössä huomattavasti liikkeellä.

 

Lisätiedot

palveluesimies Elina Lahtinen, elina.m.lahtinen(at)jyvaskyla.fi, p. 050 383 2500 tai ylilääkäri Johanna Tuukkanen, johanna.e.tuukkanen(at)jyvaskyla.fi