Hyppää pääsisältöön

23.5.2022

Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunta saa keskiviikon 25.5. kokouksessaan käsiteltäväksi muun muassa esityksen lähimaksun käyttöönotosta.
Kuva
Linkki pysäkillä. Kuva Kristiina Pentikäinen

 

Lautakunnan listalla on myös muita asioita, esimerkiksi valtuustoaloite pyöräbusseista ja talven 2022-23 aikataulusuunnitelmat.

Lähimaksu ja päiväkohtainen maksukatto Linkki-paikallisliikenteeseen 

Joukkoliikennelautakunta päättää kokouksessa otetaanko Linkki-linja-autoissa käyttöön lähimaksu sekä pohjautuuko lähimaksulla ostettavan lipun hinta arvolipun hinnoitteluun. Lähimaksu on alle 50 euron ostosten maksamiseen tarkoitettu maksukortin (esim. pankkikortin) ominaisuus. Samalla lautakunta päättää asiakkaan päivittäisen maksukaton määräytymisestä. Jos lautakunta päättää ottaa lähimaksun käyttöön, se saataneen Linkkeihin kesän 2022 aikana. Aluksi järjestelmän toimivuutta Linkin laiteympäristössä pilotoidaan yhdellä paikallisliikenteen linjalla. Pilottijakson jälkeen maksutapa on tarkoitus laajentaa kaikkiin paikallisliikenteen linjoihin ja palveluliikenteeseen. 

Lähimaksulla voisi Linkeissä alkuvaiheessa ostaa kertamatkalippuja. Kertalipun hinta noudattelisi aikuisen asiakasryhmän arvolippuhintoja ja olisi sama kaikille asiakasryhmille, koska lähimaksutavassa ei voida todentaa asiakkaan asiakasryhmää. Kaikkiin ostettuihin lippuihin kuuluu 90 minuutin vaihtoaika. Linkki-paikallisliikenteessä aikuisen asiakasryhmällä tarkoitetaan 25 vuotta täyttäneitä henkilöitä. Lähimaksulla ostettu lippu maksaisi saman verran kuin Waltti-matkakortilla ostettu maksettu aikuisen arvolippu, eli

  • yhden maksuvyöhykkeen  lippu 2,10 € (voimassa vyöhykkeellä A, B, C tai D)
  • kahden vyöhykkeen lippu 2,95 € (voimassa vyöhykkeillä AB, BC tai CD)
  • kolmen vyöhykkeen lippu 3,85 € (voimassa vyöhykkeillä ABC tai BCD)
  • neljän vyöhykkeen lippu 5,10 € (voimassa kaikilla vyöhykkeillä eli ABCD)

Lähimaksutapaan ehdotetaan lisäksi päiväkohtaista maksukattoa. Maksukatto on maksimihinta, joka asiakkaalta veloitetaan yhden päivän aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakas maksaa enintään kolmesta saman vuorokauden aikana tehdystä matkasta, ja loput matkat ovat hänelle maksuttomia. Maksamiseen on aina käytettävä samaa maksukorttia tai mobiililompakkoa, jos haluaa hyödyntää hintakattoa. Lähimaksujärjestelmä laskee maksukaton toteutumisen automaattisesti asiakkaan ostamien lippujen perusteella. Maksukatto tulee käyttöön vasta lähimaksun varsinaisen käyttöönoton yhteydessä, ei pilotointivaiheessa. Lähimaksutavan maksuvälineinä toimivat kaikki Visa-, Mastercard- ja Eurocard-maksukortit, samoin mobiililaitteisiin liitetyt matkakortit (mobiililompakot),kuten ApplePay, Pivo ja Google Pay. Maksukortilla tai mobiililompakolla voi maksaa vain oman matkansa. 

Vyöhykekohtaiset maksukatot ovat

  • yhden vyöhykkeen lipulla 6,30 € 
  • kahden vyöhykkeen lipulla 8,85 € 
  • kolmen vyöhykkeen lipulla 11,55 € 
  • neljän vyöhykkeen lipulla 15,30 € 

Valtuustoaloite pyöräbusseista

Lautakunta saa käsiteltäväkseen valtuustoaloitteen polkupyöräbusseista. Aloitteessa ehdotetaan, että tulevassa paikallisliikenteen kilpailutuksessa ja bussiliikenteen kehittämisen yhteydessä Linkki-liikenteeseen hankitaan muutamia pyörien kuljettamiseen soveltuvia linja-autoja liikennöimään aluksi kokeiluluontoisesti valittuja bussivuoroja. Näiden linja-autojen sisällä olisi helppokäyttöisiä ja tukevia pyörätelineitä. Muu osa linja-autosta olisi varustettu normaaleilla istuimilla. Pyörien kuljettamisen helpottaminen edistäisi aloitteen tekijöiden mukaan joukkoliikenteen käyttöastetta sekä lihasvoimin tapahtuvaa liikkumista ja tarjoaisi vaihtoehtoja liikennetarjonnan lisäämiseen. Pyörien kuljettaminen edistäisi myös kestävää matkailua ja pitempimatkaista työmatkaliikkumista, kun toisen suunnan voisi mennä linja-autolla. 

Linkki-paikallisliikenteessä voi nykyisinkin kuljettaa polkupyöriä, mutta niistä peritään normaalin matkalipun hinnan lisäksi 1,50 euron käteismaksu. Paikallisliikenteen linja-autoissa pyöriä voi kuljettaa auton keskiosassa, jossa ei ole erityisiä kiinnitysvälineitä pyörille. Samaan tilaan pyörien kanssa sijoittuvat esimerkiksi lastenvaunujen kanssa matkustavat sekä rollaattorit ja pyörätuoliasiakkaat. Kun tilaa on vähän ja käyttäjäryhmiä paljon, pyörille tarvittavien lisätelineiden sijoittaminen voi olla haasteellista. Kesäkuun 2022 alusta lastenvaunumatkustuksen suosion odotetaan lisäksi nousevan, kun maksuttoman matkustuksen aiempi, klo 9.00–14.00 voimassa ollut aikarajoitus poistuu. 

Esityksessä todetaan tavoitteen polkupyöräilyn ja joukkoliikennematkustuksen yhdistämisestä ja edistämisestä sekä polkupyörien kiinnitysmahdollisuuksien parantamisesta olevan hyvä ja kehittämiskelpoinen. Toteuttaminen edellyttää kuitenkin, että pyörien kiinnittämiseen löytyy toimiva ratkaisu, joka mahdollistaa samassa tilassa sekä polkupyörien kuljettamisen että turvallisen pyörätuoli- ja lastenvaunumatkustuksen. Linkki-paikallisliikenteen seuraavia kohteita on tulossa kilpailutukseen syksyllä 2022 ja niiden liikennöinti käynnistyy kesällä 2024. Kalustovaatimuksissa voidaan pyrkiä ottamaan huomioon myös kiinnitysmahdollisuudet polkupyörille. Jos sopiva ratkaisu pyörien kiinnittämiseen löytyy, sitä voidaan esityksen mukaan kokeilla muutamissa autoissa jo aiemmin. 

Ensi talvikauden alustavat Linkki-aikataulut

Lautakunta saa käsiteltäväkseen myös talvikauden 10.8.2022–4.6.2023 alustavat aikataulut ja reitit. Edellistalveen verrattuna aikatauluihin ei esitetä suuria muutoksia. Olemassa olevan tarjonnan arvellaan palvelevan hyvin nykyisiä matkustajamääriä ja liikennöintialueita. Asiakastoiveet on mahdollisuuksien mukaan pyritty ottamaan huomioon suunnitelmia tehtäessä. Isompi muutos reitteihin ja aikatauluihin on luvassa kesällä 2024, kun uusi linjasto otetaan käyttöön. Jyväskylän keskustassa P-paraati -pysäköintitalon ja Forumin huoltokäytävän rakennustyömaa on alkamassa viimeisimmän tiedon mukaan elokuussa. Rakennustöiden alkaessa paikallisliikennekeskus siirtyy Vapaudenkadulta Asemakadulle remontin ajaksi ja reitteihin tehdään tarvittavat muutokset rakentamisaikataulun varmistuessa.

Linja 16: Talvikaudella 2021-22 ajettiin koulupäivisin lisävuoroina kello 12:55, 13:55 ja 14:55 Keljonkankaan koululta lähteviä vuoroja Säynätsalon kautta Muuratsaloon. Keljonkankaan koulun henkilöstön ja alueen vanhempien toivomuksesta kyseiset vuorot ajetaan tulevana talvena normaalivuoroina, jotka näkyvät aikataulutiedoissa koulupäivisin linjan 16 lähtöinä välillä Keljonkankaan koulu– Säynätsalo–Muuratsalo. 

Linja 19L: Linjan aikatauluja muutetaan hieman vastaamaan toteutuneita ajoaikoja, eli lähdöt keskustasta Novalle ovat jatkossa 40 minuuttia yli tasatunnin (aiemmin 37 minuuttia yli tasatunnin): Myös Novalta lähtöaikoja muutetaan, jatkossa ne ovat 52 minuuttia yli tasatunnin (aiemmin 50 minuuttia yli tasatunnin) ja keskustasta lähdetään Samulinniemeen 2 minuuttia yli tasatunnin (aiemmin tasatunnein). Samulinniemen lähtöajat pysyvät ennallaan. Kaikki muutokset koskevat lauantaipäivien liikennöintiä. 

Linja 22: Kuljettajilta ja asiakkailta tulleen palautteen perusteella ma-pe Tikkakoskelta kello 16:00 ja Palokankeskukselta kello 16:25 lähteneen vuoron Palokankeskuksen lähtöajaksi muutetaan 16:30. Myös ma-pe kello 17:00 lähtevällä vuorolla on ollut vaikeuksia pysyä aikataulussaan välillä Tikkakoski– Palokankeskus. Vuoro muutetaan siitä syystä kulkemaan suoraan Jukolantien th:sta Tikkakoskentietä Autiokankaantielle, kun vuoro on aiemmin kulkenut Koulukadun kautta. Samanlaista reittiä ajetaan myös usealla muulla iltapäivän ruuhkavuorolla Tikkakoskelta Jyväskylän keskustaan. Muutos antaa 5 minuuttia lisää ajoaikaa Tikkakoskelta Palokankeskukseen.

Linja 41: Asiakastoiveiden pohjalta on suunniteltu kaikille viikonpäiville liikennettä Jyväskylän keskustan, Seppälän (ostoskeskus Seppä) ja Laukaan välille. Sepän kautta ajaa jatkossa kaksi vuoroparia molempiin suuntiin maanantaista sunnuntaihin. Reittimuutos ei vaikuta vuorojen aikatauluihin. Vastaavat muutokset on tehty linjan kesäajan liikenteeseen, ja siitä on tullut pelkästään positiivista palautetta laukaalaisilta jo ennen, kuin kesäajan liikenne on edes käynnistynyt. 

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista liitteineen on julkaistu Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla. Esityslistamateriaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.


Lisätiedot: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[at]jyvaskyla.fi