Hyppää pääsisältöön

16.5.2022

Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen ELY-keskus uusivat pyöräilyreittien opasteet tulevan kesän ja alkusyksyn aikana. Uusittava pyöräteiden viitoitus ulottuu Jyväskylän keskusta-alueelta eri kohteisiin pyörätieverkolla sekä myös Muuramen ja Laukaan kuntien puolelle.
Kuva
pyöräopaste. Kuva Erja Mutanen

Pyöräilyreittejä on yksitoista ja niille asennettavia opastusmerkkejä on yhteensä 690. Jyväskylän kaupungin pyöräteille asennetaan 500 opastetta ja ELY-keskuksen hallinnoimille pyöräteille 190 opastetta. Suurin osa asennettavista merkeistä on suunnistustauluja, joita ei ole aikaisemmin ollut käytössä Jyväskylän pyöräteiden varsilla.

Pyöräilyreiteistä yhdeksän on Jyväskylän keskustasta lähteviä pääreittejä. Lisäksi viitoitetaan kaksi poikittaissuuntaista kehäreittiä. Opastemerkkien asennustyö käynnistyy kehäreitiltä, jonka päätepisteitä ovat Vaajakoski ja Keltinmäki.

”Viitoitus on tarpeen, sillä esimerkiksi reitti Jyskästä Keltinmäkeen ei ole helpoimmasta päästä hahmottaa”, sanoo rakennuttajainsinööri Erja Mutanen Jyväskylän kaupungilta.

Opasteisiin tulevat kohteet ovat suuralueita, kuten esimerkiksi Kuokkala, Palokka ja Keljonkangas, sekä asuinalueita, joista on paljon liikennettä eri puolille kaupunkia. Lisäksi mukana on muita tärkeitä kohteita, kuten tapahtumapaikkoja ja julkisia kohteita, esimerkiksi sairaala Nova.

Jyväskylän seudun pyöräilyreittien viitoituksen uudistaminen tulee tarpeeseen, sillä pyöräily on lisääntynyt ja sähköpyörien yleistyminen on pidentänyt pyörällä tehtäviä matkoja. Pyöräilyn edistäminen myös tukee ilmastotavoitteita sekä Jyväskylän resurssiviisaustavoitteita.

Opastemerkkien asentaminen tapahtuu jalankulku- ja pyöräteiltä, joten työstä aiheutuu lyhytaikaista ja paikallista liikennehaittaa. Työ valmistuu syyskuun loppuun mennessä.

Jyväskylän kaupunki vastaa viitoitusurakan rakennuttamisesta. Kaupunki on saanut viitoituksen toteuttamista varten Traficomilta kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman 2020 valtionavustuksen.

Asiasanat: