Hyppää pääsisältöön

11.5.2022

Kuva
Nainen nousemassa linja-autoon. Kuva Jyväskylän seudun joukkoliikenne
Polttoaineiden hinnannousu on pohdinnan paikka monissa kotitalouksissa. Autoilun kustannusten kohoaminen voi pistää miettimään, löytyisikö liikkumiseen edullisempia vaihtoehtoja ja voisiko arkimatkat tehdä muulla tapaa kuin omalla autolla.

Pinja Jäntti on iloinen, että Linkin kyydissä pääsee halvalla keskustaan ilman, että pitää etsiä parkkipaikkaa ja maksaa pysäköintimaksuja.


Linkki-paikallisliikenne pärjää hyvin hintavertailussa yksityisautoilun kuluihin. Esimerkiksi aikuisten kuukausilipun hinta on alkaen 54 euroa sisältäen  rajattoman määrän matkoja. Jos saman summan käyttää henkilöauton tankkaukseen, se ei riitä kovin pitkälle.

Pinja Jäntti on siirtynyt henkilöauton ratista Linkin kyytiin säästösyistä.

– Olen jättänyt yksityisautoilun melkein kokonaan bensan hinnan kallistumisen myötä. Kuljen lähes kaikki matkat Jyväskylän sisällä bussilla, kun menen töihin, salille tai riennoille kavereitten kanssa.

Jäntti asuu Halssilassa, joka tarkoittaa Linkki-kielellä A-maksuvyöhykettä. Samalla vyöhykkeellä noin 10 kilometrin säteellä Jyväskylän keskustasta asuu valtaosa seudun asukkaista.

Joukkoliikenteen lainalaisuuksiin kuuluu, että siellä missä liikkuu eniten ihmisiä, on paras tarjonta Linkki-yhteyksiä. Kaikkien matkustajien tarpeisiin ei voida vastata kaikkialla eikä kaikkina vuorokaudenaikoina, mutta monille Linkki voi toimia sujuvana kulkupelinä.

Jäntti on tyytyväinen Linkin asiakas, vaikka reitit eivät aina sovi tismalleen omille poluille. Lyhyitä kävelymatkoja hän pitää hyvänä hyötyliikuntana, ja pidempiä matkoja varten käytössä on puolison kanssa yhteinen henkilöauto.

Keikkatyöläisenä Jäntti ei käytä Linkin kuukausikorttia, vaan maksaa kyydistä 2,10 euroa Waltti-matkakortilla.

– Lataan kortille yleensä parilla kympillä matkarahaa tai ostan mobiililipun, koska kertalipun hinta tulee halvemmaksi kännykän kautta ostettuna, sanoo Jäntti.

Paikallisliikenne sai laajasti näkyvyyttä kevään kampanjalla, jossa kerrottiin edullisista lipputuotteista.

– Halusimme muistuttaa ihmisiä, että Linkillä matkustaminen on yhtä halpaa kuin vuonna 2020, kun lippujen hintoja alennettiin. Liikennöintikustannukset ovat nousseet, mutta kunnat ovat satsanneet enemmän siihen, että joukkoliikenteessä matkustaminen pysyy edullisena, kertoo Jyväskylän kaupungin palvelupäällikkö Kari Ström.

Korona kuritti joukkoliikennettä isolla kädellä. Tänä keväänä tilanne on alkanut kehittyä myönteiseen suuntaan.

– Linkkien matkamäärät olivat lisääntyneet yli 50 prosentilla maaliskuussa verrattuna viime vuoteen. Suunta on hyvä – tervetuloa kyytiin, kannustaa Ström.


Teksti: Mervi Varonen
Kuva: Jyväskylän seudun joukkoliikenne

Asiasanat: