Hyppää pääsisältöön

3.5.2022

Kuva
Lääkärit tutkivat hassutellen potilasta. Kuva Elias Harinen
Kyllön terveysasema sai Kandiystävällinen terveyskeskus 2021 -tunnustuksen Medisiinariliitolta. Kyllössä kandit otetaan vastaan tukien ja auttavaisin mielin - unohtamatta sitä, että ammattia opiskeleva nuori voi tulevaisuudessa olla työkaveri.

Koulutusvastuulääkäri Arja Sipinen pitää huolta siitä, että nuoret lääkäriopiskelijat saavat mahdollisimman hyvän harjoittelujakson terveysasemalla. Lääketieteen lisensiaatit Ilari Karasti, Iida Palo ja Enni Järvenpää tarkistavat, että Arja on kunnossa. 


Medisiinariliitto haluaa nostaa esille hyviä terveydenhuollon työnantajia. Kandiystävällinen terveyskeskus -tunnustus motivoi työpaikkoja kiinnittämään huomiota harjoittelijoiden koulutus- ja työoloihin ja myös nostamaan työpaikan roolia kouluttajana.  

Lääkäreiden perus- ja erikoistumiskoulutusjaksot toteutuvat terveyskeskuksissa. Jokaisen lääkäriksi opiskelevan on käytävä pakollinen 9 kuukauden terveyskeskusjakso. Jos mielii toimia EU:n alueella lääkärinä jo ennen erikoistumista, valmistuneiden lääkäreiden on suoritettava yleislääketieteen erityiskoulutus eli YEK. Erikoistumiskoulutusjakson pituus määräytyy erikoistuvan osaamisen perusteella. 

- Haasteellista onkin, kuinka huomioidaan kaikki kolmen tason koulutettavat.  Vasta-alkaja ei voi tehdä samaa työmäärää kuin jo työssä oleva konkari. Arjessa se huomioidaan pidentämällä vastaanottoaikoja ja ohjaavan seniorilääkärin tuella. Henkilökohtainen ohjaaja on se kivijalka, tuki ja turva lääkäriksi kouluttautuvalle, koulutusvastuulääkäri Arja Sipinen kertoo. 

Myös ohjaaville lääkäreille on tietyt kriteerit.  

- Kandeilla ohjaajalääkäri voi olla kuka tahansa valmis lääkäri. YEK-vaiheessa ohjaava lääkärin on pitänyt käydä vähintään perehdytyskurssi ja erikoislääkärikouluttajalta vaaditaan jo myös pedagogisia opintoja, kertoo Sipinen. 

Kuva
Ohjaaja neuvoo tietokoneen käytössä lääkäriopiskelijaa. Kuva Elias Harinen

Arja Sipinen aloitti koulutusvastuulääkärinä vuonna 2019. Nuorten lääkärien koulutus- ja työolot olivat silloin suorastaan retuperällä. Siitä seurasi kunnon ryhtiliike. Sipisen ansiosta toimintaa parannettiin tehokkaasti ja se alkoi näkymään positiivisina palautteina ja erilaisina tunnustuksina. Sipinen perehdyttää yleislääketieteeseen erikoistuvaa lääkäriä Iida Paloa


Terveydenhuollossa on pitkään tehty työtä vähäisellä työvoimalla ja sairastumistapaukset voivat tämän laivan upottaa.  

- Haastavinta meillä on se, riittävätkö resurssit lääkäriopiskelijoiden ohjaamiseen etenkin kesällä, kun puolet senioreista on vuorollaan lomalla. Siinä on mietittävä, miten ensimmäistä kertaa työhön tuleville saadaan riittävästi tukea ja ohjausta ja vielä sopivalla työmäärällä, Kyllön apulaisylilääkäri Marjaana Kojola sanoo. 

- Kaikesta huolimatta olemme aina jaksaneet olla nuorten tukena. Toivomme heidän viihtyvän työssä ja kiinnostuvan haastavasta työstä terveyskeskuslääkärinä ja kenties jatkavan erikoistumaan yleislääkäriksi, Kojola jatkaa. 

Tieto koulutuksen laadusta leviää nuorten lääkärien keskuudessa ja sinne haetaan, missä arvioinnit ovat hyvät. Tunnustuksen arvioinnissa painotetaan hyvää perehdytystä ja kandeille sopivaa työmäärää. Opiskelijat toivovat palautetta pitkin matkaa ja plussaa on, jos työpaikan koulutuksiin on mahdollista osallistua. Vastaanottavainen työilmapiiri arvioidaan myös sekä kuinka työssä jaksamista tuetaan.  

Kolmessa vuodessa yhdestä tähdestä neljään 

Jyväskylän terveysasemat menestyivät myös Nuorten Lääkäreiden Yhdistyksen (NLY) koulutuspaikkakyselyssä. Kyselyllä kartoitetaan erikoistuvien lääkäreiden saamaa koulutusta ja ohjausta, työoloja ja kuormittavuutta koulutuspaikassa.  

Jyväskylän terveysasemat ja erikseen mainittuna sairaala Novan terveysasema saivat kyselyssä huimat 4/5 tähteä. Täydet viisi tähteä oli niin lähellä, vain 6 pisteen päässä. Sipinen sai iloisen uutisen yllätyksenä. 

- Kun aloitin koulutusvastuulääkärinä 2019, NLY-kyselyssä saimme vain yhden tähden. Se oli ihan “ansaittu”, koulutuksen ja tuen taso vaihteli valtavasti asemien välillä. Sen jälkeen otimme ryhtiliikkeen ja paransimme nuorten lääkärien koulutusta ja työoloja yhtä aikaa, Sipinen sanoo. 

Sipisen mielestä tähdet tulevat enimmäkseen mielikuvista ja perustuvat henkilökohtaisiin kokemuksiin.  

- Puskaradiossa mielikuvat ja mielipiteet leviävät hyvin, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä on parhaimmillaan myös suuri rekrytointivaltti. Hyvä kello kuuluu kauas. Toukokuussa terveyskeskusjaksolle tulee 15 lääketieteen opiskelijaa ja esimerkiksi kaikki Novaan tulevat 6 kandia jatkavat meillä kesäsijaisina.  

Haaveissa lisää käsiä ja Anttoniina 

Lääkärien työhön on hiipinyt kaikkia pikkujuttuja potilastyön lisäksi. On tilastointia, sähköpostia, laskutusta, reseptipiikki ja lukuisia erilaisia tietojärjestelmiä. Jos Sipisellä olisi kaikki maailman valta ja varat päättää asioista, hän palkkaisi lisää käsiä arkeen ja toisi hoitaja-lääkäri työparin takaisin. Hän muistelee haikeana myös terveysasemalla työskennellyttä Anttoniinaa, entistä aulaemäntää. 

- Työpari-toiminta palvelisi kumpaakin ammattia ja toisi hyvää hoitoa potilaalle. Toisin takaisin myös Anttoniinan, arvokkaan joka paikan höylän, joka ilman hoitajakoulutusta osaa pyörittää arjen asioita, kiikuttaa vastaanoton tavaroita ja palvella asiakkaita. 

Sipinen on huomannut, että nuoria lääkäreitä ei enää hirvitä se, että ovat yksin työssä vaan se, että työmäärä on hurja. Lääkärit ja hoitajat suhtautuvat kandien opastamiseen kuitenkin suurella sydämellä.  

- Upeaa on se, että koronahaasteen ja vähenevien voimavarojen keskellä on toimittu näin hienosti ja saatu siitä tunnustusta. Olemme ylpeitä meidän porukastamme, Sipinen ja Kojola toteavat tyytyväisinä. 


Teksti: Jaana Pinson
Kuvat: Elias Harinen 

Asiasanat: