Hyppää pääsisältöön

26.4.2022

Jyväskylän kaupunkikeskusta saa tulevan kevään aikana viheristutuksista muodostuvan Viridisduct -taideteoksen. Teoksen ovat suunnitelleet taiteilijat Jonna Suurhasko ja Jukka Silokunnas.
Kuva
äiti ja tytär kävelykadulla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Teos kuvaa viherkanavaa, joka leikittelee rakennetulla ympäristöllä nostaen näkyville kaupungissa kulkevia putkistoja. Nykyajan kanavissa kulkee kaasua, vettä, sähköä ja tietoliikennettä. Ehkä tulevaisuudessa myös kasveja ja mikrobeja.

”Tulevaisuuden vihreät kaupungit joutuvat keksimään uusia ratkaisuja siihen, miten luonto ja kaupunki yhdistetään”, Suurhasko kertoo.

”Meidän esittämässämme tulevaisuudessa kasvit ovat oppineet kulkemaan kaupunkien läpi, luoden uusia reittejä ja mahdollisuuksia tiloja käyttäville ihmisille ja eläimille. Nämä reitit johdattavat meidät tulevaisuuteen, jossa luonto ja ihmisen luoma ympäristö ovat tasavertaisessa asemassa”, Silokunnas jatkaa.

Viheristutuksista muodostuva teos lisää Kauppakadulle asukkaiden paljon toivomaa vihreyttä. Teoksen toteutumisen myötä istutusaltaiden ympärillä olevat istumapaikat poistuvat, mutta Kauppakadun yritysten edustoilla on teokseen liittyviä istumapaikkoja aina liikkeiden aukioloaikojen mukaan.

Teoksen rakentaminen käynnistyy ensi torstaina 28.4. Osana nykyisiä istutusaltaita olevat penkit eristetään pois käytöstä ennen teoksen rakentamisen käynnistymistä.