Hyppää pääsisältöön

13.4.2022

Jalkapallo- ja futsalseura Holstin Dynamo päätti ottaa ohjat käsiinsä ja auttaa osaltaan Ukrainasta tulevia lapsia ja nuoria nopeasti liikuntaharrastuksien pariin. Ensimmäisen tapahtuman suosio yllätti ja osoitti tarpeen: paikalle Vehkalammelle tuli parikymmentä ukrainalaista lasta.
Kuva
Kaksi iloista poikaa pukukopissa, toisella pallo kädessä. Kuva Kyösti Moisio

Ukrainalaispojat Vanja ja Jegor olivat pelkkää hymyä, kun näkivät, miten paljon Holstin Dynamo oli lahjoittanut jalkapallo- ja muita urheiluvarusteita. Pojat pääsevät heti pelikentälle.


Mitä voisimme tehdä ukrainalaisten lasten hyväksi ja nopeasti, mietittiin Holstin Dynamossa. HoDyn valmentaja ja joukkueen puuhamies Yari Pishkoh on itse tullut 10-vuotiaana pakolaisena Suomeen. Hänellä on omaa kokemusta siitä, miten kotiutuminen uuteen maahan parhaiten sujuisi.

Ensimmäinen kantava ajatus oli se, että tarvitaan yksi taho, johon ukrainalaisten perheiden on helppo ottaa yhteyttä ja mieluiten omalla kielellään.

- Päätimme, että Holstin Dynamo alkaa koordinoimaan Ukrainasta tuleville lapsille harrastustoimintaa liikunnan parissa. Soittokierros paikallisiin urheiluseuroihin toi heti mukaan monta yhteistyöseuraa ja lajia, joiden pariin lapsukaisia ohjataan. Toiminta saatiin reippaasti käyntiin muun muassa ukrainaa taitavien Oksanan, Dannun ja Emmilin avulla, kertoo Pishkoh.

- Jotkut seurat olivat olleet jo aktiivisia kuten Honsu ja Vaajakosken Uimaseura ja saimme mukaan muitakin seuroja kuten PaRin ja Komeetat. Joukkueisiin ja seuroihin ohjataan lapsia asuinpaikasta riippuen, kertoo Pishkoh.

Yhteistyö alkoi myös kaupungin koulujen ja harrastuskoordinaattori Elisa Pursiaisen kanssa, jotta tietoa saatiin levitettyä sinne, mistä lapsia tavoittaa.

- On hienoa, että harrastustoiminnan järjestäjät ovat pystyneet näin nopeasti reagoimaan tilanteeseen. Kun prosessi on yhdistysvetoinen, toiminta ja sen kehittäminen on joustavampaa. Kouluilla on tarjota koulupäivän yhteydessä maksutonta harrastamista ja esimerkiksi liikuntapalveluilla LiikuntaLaturi ja LiikuntaVeturi, mutta on tärkeää saada myös ulkoiset toimijat mukaan, Pursiainen toteaa.

Kuva
Erivärisiä jalkapallokenkiä pöydällä ja lattialla. Kuva Kyösti Moisio

Holstin Dynamo oli valmis auttamaan myös varusteiden hankinnassa. -08 joukkueelta löytyi ylimääräisiä jalkapallokenkiä kymmeniä pareja ukrainalaisille pelureille.


Seuraavaksi Holstin Dynamo pisti kalenteriin kokeilukerrat, joista tiedotettiin sekä ukrainaksi että suomeksi. Tapahtumissa ukrainalaiset lapset voivat tulla testaamaan jalkapalloa ja kertomaan harrastustoiveistaan, maksutta tietenkin.

Ensimmäinen liikuntatapahtuma oli palmusunnuntaina 10.4. Tapahtuman suosi yllätti HoDyn täysin. Vehkalammen pukukoppi oli täynnä ukrainalaisia vanhempia ja lapsia.

- Paikalle tuli parikymmentä lasta ja nuorta. Jokainen toivoi 1–3 harrastusta ja heistä 7 ohjattiin jalkapalloon, 5 voimisteluun, 5 uintiin ja 4 koripalloon. Mukana oli myös Ukrainan 14-vuotiaiden taekwondo-mestari, joka jatkaa nyt harrastustaan EUROWONin taekwondosalilla, Pishkoh kertoo.

- On tärkeää saada lapsille harjoituspaikkoja läheltä ja joissa heitä olisi useampi mukana. Kaverin kanssa aloittaminen on helpompaa ja kenties harrastuksen jatkokin. Ja aina parempi olisi, jos seurassa olisi ukrainan tai venäjän kielen taitajia, Pishkoh jatkaa.

Kun sana kiirii, lisää ukrainalaisia lapsia on tulossa mukaan etsimään harrastusta.

- Tapahtuma oli äärettömän onnistunut ja onneksi niitä pistettiin kalenteriin heti useampi. Koko HoDyn yhteisö, niin vanhemmat kuin lapsetkin, on ollut tukemassa ja auttamassa toiminnassa, ja samalla on saanut paljon myös itselleen. Lisäksi saa olla ylpeä, että olemme saaneet tämän järjestettyä nopealla aikataululla yhteistyössä niin monen urheiluseuran ja Jyväskylän kaupungin kanssa, Pishkoh kiittää ylpeänä.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin harrastustoiminnasta

Tiedote HoDyn toiminnasta ukrainalaisille lapsille ukrainaksi ja suomeksi


Teksti: Jaana Pinson
Kuvat: Kyösti Moisio