Hyppää pääsisältöön

8.4.2022

Kuva
Poika lukee kirjaa kirjastoautossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Kuokkalan yhtenäiskoulun väki on siinä onnellisessa asemassa, että kirjasto sijaitsee koulun kanssa saman katon alla. Kirjastosta onkin tullut yksi merkittävä oppimisympäristö kouluarjessa ja kirjastolla on tärkeä rooli eri-ikäisten lasten ja nuorten lukutaidon kehittymisessä ja lukuharrastuksen herättämisessä.

Kirjastossa harjoitellaan myös tiedonhakuun, -hankintaan ja -käsittelyyn liittyviä taitoja.  

Kuokkalan yhtenäiskoulun kirjastoyhdysopettajat Kaisu-Leena Lohi ja Jaana Kallio tekevät kiinteää yhteistyötä Kuokkalan lähikirjaston kanssa. Yhteiset pelisäännöt ja -suunnitelmat varmistavat, että kaikki käyttävät kirjaston tiloja sovitun mukaisesti.   

Yhteistyömuotoja ovat muun muassa kirjaston ja verkkokirjaston käytön opastukset, kirjavinkkaukset eri luokka-asteille, luokkien kiinteät lainausajat, luokkiin lainattavat kirjallisuuspaketit sekä yhdessä luodut pelisäännöt ja niiden noudattamisen tukeminen, luettelee Kaisu-Leena Lohi.  

Kun kirjasto on koulun kanssa samassa rakennuksessa, on kynnys kirjaston palveluiden käyttämiseen madaltunut huomattavasti. Kaisu-Leena Lohen luotsaamien 3. luokkalaisten lukuinnostus on selkeästi havaittavissa, ja kirjastoon on mukava ja helppo mennä lainaamaan suoraan koulupäivän jälkeen. Lukuintoa ovat kasvattaneet myös luokan yhteiset lukuhaasteet.   

Joka päivä suosittelemme hyllyjen välissä luettavaa eri ikäisille koululaisille, sillä oppilaat tulevat hyvin luontevasti kysymään lukuvinkkejä kirjaston henkilökunnalta. Kavereilta tulleet lukusuositukset ovat myös lukuinnostusta herättäviä. Vaikka oppilaita on paljon, pyrimme tulemaan tutuiksi, kertovat kirjastovirkailija Sanna-Maaria Nissinen ja kirjaston johtaja Jenni Vuorela Kuokkalan lähikirjastosta. 

Paras vinkkaus on kuitenkin usein kaverilta tullut lukusuositus, ja siinäkin tuemme oppilaita päivittäisissä kohtaamisissamme. Kirjasto myös osallistuu koulun tapahtumiin ja teemaviikkoihin kokoamalla kirjanäyttelyitä ajankohtaisista aiheista. 

Erinomainen esimerkki perusopetuksen ja kirjastojen yhteistyöstä on alakoululaisten lukudiplomi, joka innostaa oppilaita ympäri kaupungin tarttumaan uusiin kirjoihin. 

Lukudiplomin voi suorittaa myös lukemalla e-kirjojen tai kuuntelemalla äänikirjoja 

Paperinen kirja, e-kirja vai äänikirja? Jokainen alakoululainen voi valita itselleen mieluisimman tavan Lukemalla lentoon -lukudiplomin suorittamiseen.  

E-kirjat ja äänikirjat ovat tuoneet lukudiplomin suorittamiseen lisää mielekkyyttä, koska lukeminen ja kuunteleminen ovat molemmat Lukudiplomin hyväksyttyjä suorittamistapoja. Suurin osa oppilaista suorittaa kuitenkin Lukudiplomin lukemalla, Kaisu-Leena Lohi toteaa. 

Lukudiplomi on yksi käytännön toteutus opetussuunnitelman sisältöjen edistämisessä  

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa kirjallisuuden opetuksen tehtävä kaikilla luokka-asteilla on herättää oppilaiden kiinnostus kirjallisuutta kohtaan ja luoda pohja elinikäiselle lukuharrastukselle.  

Lukudiplomi on mainio kirjallisuuden opetuksen menetelmä ja sitä voi hyödyntää monipuolisesti ja luontevasti opetussuunnitelman sisältöjen toteuttamisessa yli oppiainerajojen, sanoo Kaisu-Leena Lohi.  

Monipuolisen kirjallisuuden lukeminen vahvistaa sujuvaa peruslukutaitoa, kriittistä lukutaitoa, luetunymmärtämistä, sanavarastoa, kirjoittamista ja tekstitaitoja, rikastuttaa mielikuvitusta sekä kehittää TVT- ja vuorovaikutustaitoja.  

- Lukudiplomin avulla voidaan myös tukea kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtämistä. Lisäksi lukudiplomin suorittaminen edistää laaja-alaisten oppimiskokonaisuuksien taitoja, kuten yrittämistä, pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta, lisää Kaisu-Leena Lohi.  

Lukudiplomin suorittaminen voi herättää lukuharrastuksen 

Lukuharrastukseen voi innostaa, vaikka hyvän kirjasarjan löytäminen Lukudiplomin kautta. Oleellista on, että lukeminen tuottaa monipuolisia ja elämyksellisiä luku- ja kuuntelukokemuksia. Luetaan itse, kuunnellaan opettajan tai vanhemman ääneen lukemista, kuunnellaan äänikirjaa tai luetaan kirjoja yhdessä pienellä ryhmällä. Kaveripiirissä myös jaetaan ahkerasti vinkkejä hyvistä kirjoista.  

Kuva
Lukeva tyttö Palokan kirjastossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuokkalan yhtenäiskoulun ensimmäistä luokkaa käyvä Jasper tykkää Lukudiplomin suorittamisesta ja kokee, että Lukudiplomi kannustaa lukemaan. 

- Lukudiplomin avulla olen oppinut lukemaan paremmin, Jasper iloitsee.  

- Lukudiplomin suorittaminen on kivaa, koska siinä voi saavuttaa lukutaiturin, lukusankarin, lukumestari tai lukuninjan tavoitteet. Minun tavoitteeni on lukumestaruus, kertoo kolmasluokkalainen Nanna.   

- Lukudiplomin suorittaminen hieno juttu. On hienoa saada lukuvuoden lopuksi diplomi ja nähdä, mitä kaikkea on tullut luetuksi. Kirjojen tarinat myös palautuvat samalla mieleen, kertovat kuudetta luokkaa käyvät Viivi ja Valtteri.   

- Meitä on 4 tytön porukka, jossa vinkkaamme toisillemme aina, jos joku on lukenut hyvän kirjan, Viivi jatkaa. 

Lukudiplomi koukuttaa myös aikuisia kirjallisuuden pariin 

Entä jos aikuisen lukuinto on kouluvuosien päälle tai elämänvaiheiden myötä hiipunut? Aikuisillekin löytyy oma lukudiplominsa, joka sisältö on niin ikään kirjastoammattilaisten käsialaa. Aikuisten lukudiplomi on rento vinkkilista, joka kokoaa yli 100 erilaista kirjaa monenmoiseen makuun.  

Lukudiplomiin sisältyy myös muutama kevyt haaste. Joku voi hyötyä itsensä haastamisesta ja luvata esimerkiksi päivittäin lukea tai kuunnella äänikirjaa vartin, kertoo yksi lukudiplomin tekijöistä, informaatikko Katri Siltanen kaupunginkirjastolta. 

Kuva
Asiakas lukee kirjaa Palokan aluekirjastossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lukuintoa voi herätellä myös kirjastojen tapahtumista, kuten kirjailijavierailuilta tai lukupiireistä. Kirjastoreissulla vinkkejä voi kysyä henkilökunnalta. 

Vinkkien jakaminen ja kirjoista jutteleminen muiden kanssa herättelee lukukipinää. Kirjallisuutta kannattaa lähestyä avoimin mielin. Toiselle kolahtaa tietokirjallisuus, toiselle fantasia, vinkkaa Siltanen. 

Paitsi kirjastolta, lukuvinkkejä aikuisille löytyy verkon kirjablogeista, podcasteista ja lukijayhteisöistä, joissa keskustellaan kirjallisuudesta.


Teksti:
Tytti Tyrväinen ja Minna Hakkarainen

Kirjaston lukuvinkit alakouluikäisille 

Lukemalla lentoon -lukudiplomin voi suorittaa alakoulussa joka vuosi. Lukudiplomikirjat vaihtuvat oppilaan iän mukaan.   

Kallellaan kertomuksiin -blogissa kaupunginkirjaston työntekijät jakavat kirjasuosituksia lapsille ja varhaisnuorillle.   

Kirjaston lukuvinkit yläkoululaiselle 

Kirjasammon Sivupiiri-sivustolla Sivupiiri | Kirjasampo on monenlaisia lukuvinkkejä lapsille ja nuorille. Suosittelemme etenkin Henriika Tulivirran kirjatrailereita ajankohtaisista nuortenkirjoista. 

Kirjaston lukuvinkit aikuiselle

Aikuisten lukudiplomissa yli 100 kirjavinkkiä sekä lukuhaasteita. Kymmenen kirjaa lukemalla voi osallistua lukudiplomiarvontaan.

Kirjastojen somekanavissa vinkataan viikoittain, ota seurantaan #jklkirjasto 

Ohje E-kirjaston käyttämiseen 

Keski-kirjastojen e-kirjastosta löydät satoja e-kirjoja, äänikirjoja, aikakauslehtiä, musiikkia ja soitonopetuskursseja 

Tutustu e-aineistoon tästä. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin. 

Asiasanat: