Hyppää pääsisältöön

31.3.2022

Neljänteen koronarokotukseen oikeutetut 80 vuotta täyttäneet henkilöt voivat varata rokotusajan netin kautta tai odottaa soittoa terveyspalveluista. Iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja kotihoidon asiakkaille rokotukset järjestää henkilökunta.
Kuva
Hoitaja ja koronarokotuspiikki. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

THL laajensi viime viikolla suositustaan neljännestä koronarokoteannoksesta. Nyt sitä suositellaan voimakkaasti immuunipuutteisten 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden lisäksi 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville.

Neljännen rokotuksen voi antaa 80 vuotta täyttäneelle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannosta ei anneta, jos on sairastanut koronavirustaudin kolmannen rokotuksen jälkeen. Sairastetun taudin toteamiseksi riittävät koronavirustautiin sopivat oireet, tieto mahdollisesta altistumisesta ja positiivinen testitulos. Myös kotona tehty antigeenitesti riittää, jos on ollut oireita.

Rokotteita annetaan kaikilla terveysasemilla. Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla 80 vuotta täyttäneille kotona ilman palveluja asuville tarjotaan rokotusaikaa puhelimitse ensi viikon alusta alkaen. Soitto tulee numerosta 014 267 6234.

Ajan voi varata myös itse netistä osoitteesta https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/ajanvaraus. Nettiajanvarauksessa tarvitaan voimassa oleva verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne.

Toivomme, että 80 vuotta täyttäneet eivät soita terveysasemalle rokotusajan varaamiseksi, vaan odottavat puhelinsoittoa. Terveysasemalle kannattaa soittaa itse, jos rokotusaikaa ei ole tarjottu 26.4.2022 mennessä.

Kotihoidon asiakkaiden ja palvelukodeissa ja muissa hoivapalveluyksiköissä asuvien ei tarvitse varata rokotusaikaa, vaan työntekijät järjestävät rokotukset.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä sekä 80 vuotta täyttäneillä henkilöillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljänsillä rokoteannoksilla pyritään ehkäisemään vakavia taudinkuvia, menetettyjä elinvuosia ja kuolemia.

Lisätiedot:

ylilääkäri Johanna Tuukkanen, Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelut, johanna.e.tuukkanen(at)jyvaskyla.fi 

THL: Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Asiasanat: