Hyppää pääsisältöön

3.3.2022

Kuva
Nuorelle annetaan koronarokotusta Forumin pop up -pisteellä. Kuva Outi Kaakkuri
THL on päivittänyt koronarokotuksesta antamiaan ohjeita. Nyt kolmas koronarokote voidaan antaa myös 12 täyttäneelle riskiryhmään kuuluvalle nuorelle. Tarkennusta tuli myös sairastetun koronataudin ja rokotuksen väliseen aikaan.

Aikaisemmin koronarokotteen myyntilupa ei mahdollistanut kolmatta annosta 12–17-vuotiaille. Tilanne on nyt muuttunut. Jyväskylässä Killerin rokotusasemalle on laajentunutta asiakasjoukkoa varten avattu uusia aikoja. Kolmannen annoksen voi saada vielä viikolla 12 myös aikaa varaamatta rokotusaseman aukioloaikoina. Kolmosannoksen voi saada ajanvarauksella myös omalta terveysasemalta. 

Euroopan komissio on hyväksynyt BioNTech-Pfizerin Comirnaty 30 mikrogrammaa/annos -rokotteiden käytön tehosteannoksina 12–17-vuotiaille. 

– THL suosittelee kolmansia annoksia riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten, kertoo projektipäällikkö Raija Loikkanen Jyväskylän terveyspalveluista. 

THL:n uuden ohjeen mukaan 12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. 

12–17-vuotiaiden rokottaminen sairastetun koronataudin jälkeen

THL suosittelee, että testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toista annosta suositellaan, kun kuusi kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Muille kuin riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille koronataudin sairastaneille ei toistaiseksi suositella toista rokoteannosta. He voivat kuitenkin ottaa toisen annoksen, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen tai rokotustodistuksen vuoksi.

Ohje päivittyy THL:n verkkosivuille: 
Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät:  
Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

Lisätietoja: 
Koronarokotukset lapsille ja nuorille
Kolmas koronarokoteannos

 

Lisätiedot

– projektipäällikkö Raija Loikkanen, koronatyö Jyväskylän kaupunki, sosiaali- ja terveyspalvelut, avosairaanhoito, raija.loikkanen(at)jyvaskyla.fi, p. 040 579 3419