Hyppää pääsisältöön

1.3.2022

Kuva
Harjun kenttä ilmasta kuvattuna ja taustalla Jyväskylä. Kuva Suomen ilmakuva Oy
Sanotaan, että ensivaikutelma on tärkeä. Jyväskylästäkin on monenlaisia ensivaikutelmia, osa kenties ruusuisempia kuin toiset. Yhteistä niille on kuitenkin se, että tämä on hyvä opiskelijakaupunki. 

Kaupungin koko: sopiva

Kysyttäessä jyväskyläläisiltä opiskelijoilta heidän ensivaikutelmiaan Jyväskylästä monen vastauksessa sivutaan kaupungin kokoa tavalla tai toisella.

“Kivan kokoinen paikka. Toki olen syntynyt ja kasvanut Säynätsalossa 16 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta, mutta näin opiskeluaikana, kun mietin kaupunkia, niin ensimmäisenä tulee mieleen paikan sopiva koko. Täällä on mukava asua ja elää”, kuvailee eräs tietojärjestelmätieteiden opiskelija.

Mutta mikä on tarkalleen se sopiva koko? Vastaus ei ole yksiselitteinen ja mieli voi vaihtua vuosien mittaan.

“Muistan Jyväskylän tuntuneen aluksi kompaktilta: kaikkialle pääsi helposti ja kätevästi. Ajan myötä Jyväskylä alkoi tuntumaan kuitenkin enemmän pieneltä kuin kompaktilta, mikä sai haluamaan muuttamaan pois täältä. Nyt yritän rakastua Jyväskylään uudestaan, sillä opintoja on vielä muutama vuosi jäljellä ja haluan nauttia ajasta täällä”, kertoo maisterivaiheen opettajaopiskelija.

“Pienuus on tosin etu silloin, kun lähtee esimerkiksi Timestä, eli paikallisesta Freetime-yökerhosta kotiin illan pikkutunneilla. Kotiin pääsee nopeasti”, muistuttaa kaveri vieressä.

Mäkiä, mäkiä, mäkiä

“Mäkinen. Aluksi tuntui kuin joka matkalla olisi ollut mäki välissä. Onneksi ajan myötä mäkiin tottui ja nyt ne ovat osa Jyväskylä-kokemusta”, toteaa tradenomiopiskelija.

Jyväskylän mäet ovatkin suorastaan käsite ja jokaisella opiskelijalla on todennäköisesti jonkin asteinen viha-rakkaussuhde niihin. Eräs toinen kaupungin maamerkki jättää myös moneen pysyvän ensivaikutelman.

Kuva
Kuokkalan silta valaistuna kesäillassa. Kuva Touho Häkkinen

“Kuokkalan silta. Ei väliä kumpaan suuntaan siltaa ajoi pyörällä, niin aina tuntui kuin olisi vastatuuli. Erityisesti silloin kun oli myöhässä luennolta tai palasi baarista kotiin pikkutunneilla”, naurahtaa eräs viestinnän opiskelija.

Vaikka kaupungin mäet tai Kuokkalan silta saavat ajoittain tuskan hien otsalle konkelin selässä, lopulta juuri nämä luovat erityisen, opiskelijapolvia yhdistävän kokemuksen Jyväskylässä. 

Kuva
Tyttö hyppää ilmaan. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tutustumisen arvoisia paikkoja: