Hyppää pääsisältöön

11.1.2022

Jyväskylän kaupungin kaikki ikääntyneiden palvelujen kuntouttavan päivätoiminnan ryhmät jäävät tauolle 19.1.2022 alkaen koronatilanteen vuoksi. Palvelun asiakkaille tiedotetaan tauosta 12.–18.1.2022 joko ryhmäkäynnillä tai puhelimessa.
Kuva
Hoitaja ja vanhus kävelevät käytävällä

Asiakkaille tarjotaan ryhmän korvaavana palveluna mahdollisuutta kuntouttaviin kotikäynteihin. Kasvaneet tartuntamäärät koronassa ja henkilöstövajeet muissa kriittisissä palveluissa pakottavat sulkemaan ryhmätoiminnan.

Kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstöstä osa jää toteuttamaan kuntouttavia kotikäyntejä sekä turvaamaan hygieniapalvelun niille asiakkaille, joiden kotona tilat eivät mahdollista pesun toteuttamista. Myös etäyhteyden avulla toteutettavan päivätoiminnan pilotointi etenee. Osa henkilöstöstä siirtyy vahvistamaan henkilöstöä kotihoitoon ja asumispalveluun. 

Toiminnan sulku kestää tämänhetkisen arvion mukaan maaliskuun puoliväliin saakka.

Kuntouttavaa päivätoimintaa kotiin  

Ryhmätoiminnan tauon aikana OIVA-keskus arvioi, voiko asiakkaalle tarjota ryhmän tilalle jaksoa, jossa henkilökohtaista kuntoutusta viedään asiakkaan kotiin. Toiminnalla asiakas saa elämään hyvinvointia ja mielekkyyttä. Kunkin asiakkaan kuntoutusjakso kestää kuusi viikkoa. Kuntouttavista kotikäynneistä peritään kymmenen euron kertamaksu.  

Asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellaan, mihin asioihin hän tarvitsisi parannusta. Kuntoutus tapahtuu kotona kerran viikossa. Käyntien sisällössä hyödynnetään muun muassa Ikäinstituutin kuntoutuksen ohjeita. Kotikäynneillä tehdään eri välineillä jumppaa ja virkistävää aivojumppaa, pelataan yhdessä liikunnallisia pelejä ja sään salliessa voidaan ulkoilla. Keinovalikoimassa on myös rentoutusta ja venyttelyä.

Käyntejä myönnetään ikääntyneille, jotka tarvitsevat vahvistusta ja neuvoja liikkumiseen sekä toimintakyvyn ylläpitämiseen. Kuntouttavan päivätoiminnan kotikäyntejä voi kysyä OIVA-keskuksesta tai päivätoiminnan esimieheltä. 

Kotiin annettavaa toimintaa jatketaan, kunnes päivätoiminnan toimintayksiköt voivat avata ovensa ryhmille.

Liikkuminen osaksi arkea 

Henkilöstö antaa asiakkaille erilaisia ohjeita liikuntaharjoitteisiin, joita he voivat arjessaan itse jatkaa. Liikkuminen halutaan luontevaksi osaksi asiakkaan arkea. 

– Kotia ja kodin lähiympäristöä hyödynnetään toiminnassa. Asiakkaan kanssa yhdessä pohditaan, mitä hän voi itse tehdä. Tasapainoa ja lihasvoimaa voi harjoittaa esimerkiksi kynnyksiä ja rappusia hyödyntäen. Asiakkaan toiveita kuunnellaan toimintaa ideoitaessa, toteaa palveluesimies Eila Ahvenainen.

Kuntoutus turvallisinta kotona

Ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan poikkeusjärjestelyllä turvataan sekä asiakkaita että henkilöstöä tartuntariskiltä. Kuntouttava toiminta kotiin annettuna on kaikkein tartuntaturvallisin vaihtoehto: paikalla on vain yksi työntekijä ja asiakas. Henkilökunta ei tule käynneille sairaana ja työntekijät käyttävät kaikissa kohtaamisissa sisätiloissa kasvomaskia tai visiiriä. Henkilöstö on myös rokotettu koronavirusta vastaan. Käsihygieniasta pidetään huolta ja asiasta muistutetaan myös asiakasta. 

Lisätiedot: 

- Palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala, Jyväskylän kaupunki, Ikääntyneiden palvelut/ palveluohjaus ja ennaltaehkäisevät palvelut, p. 050 311 8927  
- Palveluesimies Eila Ahvenainen, p. 040 586 2436
- Oiva-keskus: p. 014 266 1801