Hyppää pääsisältöön

23.12.2021

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui käymään läpi maan hallituksen rajoitustoimet ja teki niiden pohjalta linjaukset kaupungin palveluita koskien.
HUOM. tiedotteesta poistettu viittaukset koronapassiin kaupungin 29.12.2021 tekemien tarkennusten myötä.
Kuva
Henkilö pitää kädessään puhelinta, josta näkyy koronapassi. Kuva Jaana Pinson

Jyväskylässä koronatartunnat jatkavat kasvusuunnassa. Eniten tartuntoja ilmenee 25-50-vuotialla asukkailla. Tästä syystä rajoitukset kohdistuvat aikuisväestöön.  

Sisäliikuntatilat suljetaan yli 18-vuotiailta 28.12.2021-16.1.2022

Maan hallitus linjasi, että koronapassin käyttöä rajoitetaan määräaikaisesti 28.12.2021 alkaen kolmen viikon ajaksi. Koronapassin käytön rajoitukset koskevat leviämisalueilla kohtalaisen ja korkean riskin tilaisuuksia ja tiloja.  

Kohtalaisen riskin tiloiksi ja tilanteiksi luetaan muun muassa joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat sekä kontaktilajit. Tästä syystä kaupunki keskeyttää kaupungin omat liikuntaryhmät ja erityisliikunnan ryhmät 28.12.-16.1.2022.

Lisäksi kaupungin omistamissa sisätiloissa yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta pidetään suljettuna 28.12.2021-16.1.2022. Poikkeuksena on alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta (ottelu- ja kilpailutoiminta sekä leiritoiminta on kielletty) sekä sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuva ammattilaisurheilu AVI:n ja OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminta, Olympiakomitean tukiurheilijat ja OKM:n apurahaurheilijat. 

Ulkoliikunta kaupungin omilla ulkoliikuntapaikoilla jatkuu normaalisti. 

Kirjaston palveluita supistetaan siten, että kirjastojen yleiset oleilupaikat ja omatoimikirjastot ovat suljettuina 28.12.-16.1.2022.  

Etäopetussuositus vaikuttaa kansalaisopiston kevätkauden aloitukseen

Maan hallitus linjasi, että ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetuksen, vapaan sivistystyön, aikuisten perusopetuksen ja aikuisten taiteen perusopetuksen järjestämisessä siirrytään etäopetukseen 16.1.2022 saakka. Tästä syystä kansalaisopiston kevätlukukauden kurssit aloitetaan vasta 17.1.2022. Lasten ja nuorten taiteen perusopetus aloitetaan kuitenkin normaalisti 10.1.2022.

Yksityistilaisuuksiin 20 hengen osallistujasuositus

Kaupunki suosittelee, että yksityistilaisuuksia järjestetään toistaiseksi enintään 20 hengen osallistujamäärällä. Mikäli mukana on riskiryhmien edustajia, kotitestien käyttöä suositellaan ennen riskiryhmäläisten tapaamista ja pieniskin oireista jäädään pois tilaisuuksista.

Perusopetukseen palataan tammikuun 10. päivä

Perusopetukseen palataan Jyväskylässä 10.1.2022. Opetus järjestetään turvallisesti. Loppuvuoden tapaan huomiota kiinnitetään siihen, että ryhmät ei sekoitu ja esimerkiksi ruokailuihin siirrytään porrastetusti. Leirikouluja ja vastaavia kouluilla ei järjestetä 16.1.2022 mennessä. Maskien käyttösuositusta ei ainakaan toistaiseksi laajenneta nuorempiin ikäryhmiin.

Varhaiskasvatus jatkuu lomakauden jälkeen normaalisti. Huomiota kiinnitetään siihen, että ryhmät eivät pääse sekoittumaan.  

Maskisuositus jatkuu – huomio maskien käyttöön joukkoliikenteessä

Yli 12-vuotiaden maskisuositus jatkuu Jyväskylässä. Kaupunki painottaa, että maskeja tulee käyttää myös kaupungin joukkoliikenteessä.  

Rokotteita jatketaan tiiviisti myös joulun välipäivinä

Terveydenhuollossa jatketaan tiiviisti rokotuksia. Jyväskylässä on tänään saavutettu 90 % rajapyykki yli 12-vuotiaden ensirokotteissa. Toisia rokotteita on annettu 85,4 % asukkaista ja 3. rokotteen on saanut 13,8 % väestöstä. Tilastot päivittyvät THL:n tietokantaan viiveellä. Tilastot ovat kaikissa ryhmissä yli valtakunnallisten keskiarvojen.  

Rokotteiden antamista jatketaan tiiviisti riskiryhmille välipäivien ajan. Ilman ajanvarausta rokotteita annetaan viikolla 52 Killerillä ma–pe klo 8–15 ja Kuokkalassa ma–pe klo 8–15.  

Jyväskylässä valmistaudutaan myös 5-11-vuotiaiden lasten rokotuksiin. Liikkeelle lähdetään riskiryhmistä tammikuun alussa. Rokotuksista ja niiden järjestelyistä tiedotetaan perheitä, kun järjestelyt tarkentuvat. Myös perusterveiden yli 18-vuotiaiden kolmannet rokotukset saadaan käyntiin tammikuussa. Ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan erikseen.  

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 3.1.2022 ellei muuta tarvetta ilmene

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran 3.1.2022 käymään läpi rajoituksia ja niiden jatkoa. Poikkeusolojen johtoryhmällä on valmius kokoontua myös joulun välipäivinä, mikäli koronatilanne Jyväskylässä sitä edellyttää.

Lisätietoja: Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

Asiasanat: