Hyppää pääsisältöön

20.12.2021

Riskiryhmäläisten ja 60 vuotta täyttäneiden toisen ja kolmannen annoksen rokotusväli lyhenee Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla kolmeen kuukauteen. Perusterveiden alle 60-vuotiaiden odotus jatkuu.
Kuva
Kyltti koronarotukseen sanoo, että matkaa on vielä 50 metriä. Taustalla rakennus ja sinistä taivasta. Kuva Jaana Pinson

Ilman ajanvarausta toimivissa walk in -rokotuksissa sekä puhelinpalvelussa muutos astuu voimaan heti. Puhelinpalvelussa on valitettavasti ruuhkaa. Siksi suosittelemme nettiajanvarausta.

Ajanvaraajan tulee itse varmistaa, että hänellä on tämän hetken alueellisen ohjeistuksen mukainen oikeus varata aika. Tällä hetkellä ajanvarausmahdollisuutta kolmosrokotuksiin voivat käyttää kaikki yli 60-vuotiaat sekä yli 12-vuotiaat riskiryhmäläiset, kun toisesta koronarokotuksesta on kulunut kolme kuukautta. 

Riskiryhmäläisistä ne alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet kakkosannoksensa 26.7.2021 tai sen jälkeen, joutuvat käyttämään walk in -palvelua tai varaamaan ajan puhelimitse. Heidän nettivarauksensa ei ole vielä päivittynyt kolmen kuukauden aikatauluun. 

Perusterveet alle 60-vuotiaat joutuvat vielä odottamaan kolmansia rokotuksiaan, jotta riskiryhmät ehditään rokottaa ensin. Järjestys perustuu THL:n ohjeeseen: ”60 vuotta täyttäneiden ja muiden riskiryhmien kolmansien koronarokoteannosten antaminen on oltava prioriteettina. Riskiryhmiin kuulumattomien tehosterokotukset eivät saa hidastaa iäkkäiden ja muiden vakavan taudin riskissä olevien kolmansia annoksia.” 

Perusterveiden kolmosrokotuksiin päästään tämänhetkisen arvion mukaan Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla tammikuun puolivälin jälkeen, jolloin asiasta tiedotetaan tarkemmin. 

Riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset alkavat tammikuun alussa  

Koronarokotusten laajentaminen riskiryhmiin kuuluviin 5–11-vuotiaisiin lapsiin käynnistyy Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla tammikuun alussa. THL määritteli 15.12. että seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä saada vakava koronavirusinfektion aiheuttama tauti:

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila 
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä ja koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Siksi THL suosittelee koronarokotusta näihin ryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille. Suurin osa yllä mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia, ja lapsi on erikoissairaanhoidon seurannassa. Seuraavaksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri poimii erikoissairaanhoidon tietojärjestelmästä riskiryhmiin kuuluvien lasten tiedot. Kun ne saadaan siirretyksi ajanvarausjärjestelmään, voi riskiryhmään kuuluvalle lapselle varata ajan netistä. 

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Riskiryhmäläisten lasten vanhempia pyydetään seuraamaan koronarokotusten sivuja Koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi), jonne tiedot rokotusten aikatauluista ja ajanvarauksen aukeamisesta päivitetään. Vanhemmille tietoa lähetetään myös varhaiskasvatuksen ja koulujen viestijärjestelmien kautta. Asiaan voi tutustua ennakkoon THL:n sivuilla joilla myös riskiryhmätiedot on avattu luetteloa tarkemmin. Jos vanhemmille on epäselvää, kuuluuko oma lapsi riskiryhmään, voi oikeudesta koronarokotukseen kysyä omalta terveysasemalta tai neuvolasta.

Huoltajille on laadittu suostumuslomake, jonka voi ladata THL:n sivuilla. Jos molemmat huoltajat eivät ole tuomassa lasta rokotukseen, tulee lomakkeen olla täytettynä ja molempien huoltajien allekirjoittamana mukana. Jos lomakkeen tulostus ei onnistu, riittää myös molempien allekirjoittama itse laadittu valtakirja. 

Jyväskylän terveyspalveluissa riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset keskitetään Kuokkalan entiselle terveysasemalle osoitteeseen Syöttäjänkatu 10. Rokotukset pääsevät tämänhetkisen tiedon mukaan alkamaan viikolla 1. Hankasalmen ja Uuraisten 5–11-vuotiaat rokotetaan kotikunnassa. 

Walk in -rokotukset

Myös ykkös- ja kakkoskoronarokotuksia saa rokotusasemilta ilman ajanvarausta. Rokotusvälin ykkösestä kakkoseen tulee olla vähintään kuusi viikkoa. Kolmosrokotuksia annetaan edelleen vain riskiryhmäläisille ja 60 vuotta täyttäneille. 

Viikko 52:

Killeri, Vesangantie 24
•    ma–pe klo 8–15
Kuokkala, Syöttäjänkatu 10
•    ma–pe klo 8–15

Hankasalmi: 28.12. klo 10–13.

Viikko 1:

Killeri, Vesangantie 24
ma klo 8–17.30
ti, ke ja pe klo 8–15
to suljettu

Kuokkala, Syöttäjänkatu 10
ma klo 8–15
ti klo 8–17.30
ke ja pe klo 8–15
to suljettu

Hankasalmi: 4.1. klo 12–15.

Lisätiedot:

- koronarokotukset yleisesti: koronarokotuskoordinaattori Anna Penttinen, anna.penttinen(at)jyvaskyla.fi, p. 050 3680477
- lasten koronarokotukset: osastonhoitaja Päivi Ikkala, paivi.ikkala(at)jyvaskyla.fi, kouluterveydenhuolto, p. 050 5261061 (kouluterveydenhuollon keskitetty puhelinneuvonta)


 

Asiasanat: