Hyppää pääsisältöön

4.10.2021

Kuva
Nuoret istuvat tietokoneella Bittiliigan työkokeilussa.
Jyväskylän työllisyyspalvelut ja Bittiliiga tarjoavat jyväskyläläisille nuorille työnhakijoille uudenlaisen tavan hankkia osaamista työelämään. Bittiliigassa nuori työtön työnhakija voi todentaa digi- ja työelämätaitoja liigan pelitoiminnan, elektronisen urheilun sekä striimi- ja mediatuotannon parissa.

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilu pilotoi parhaillaan nuorille suunnattua työkokeilua, jossa työttömänä työnhakijana olevat nuoret pääsevät harjoittelemaan työelämätaitoja elektronisen urheilun parissa. Bittiliigassa nuoret järjestävät itse esimerkiksi peliturnauksia, joiden tuottamisessa tarvitaan useita erilaisia työelämässäkin tuttuja työrooleja.

Pilottivaiheessa työkokeiluun valittiin 20 nuorta työnhakijaa. Jyväskylän kaupunki kerää työkokeilupilotista kokemuksia ja palautteita, joiden pohjalta virtuaaliset pelialustat saattavat tulla jäädäkseen yhdeksi nuorten työllistymisen palveluksi.

—  Pelimaailmassa liikkuvilla nuorilla on olemassa paljon tarvittavia taitoja työelämää varten, koska he ovat liikkuneet digialustoilla koko ikänsä. Olemme parhaillaan isossa murroksessa digitalisuuden ja myös koronan takia. Tulevaisuuden työelämä tarvitsee kehittyäkseen näitä nuoria, joiden äidinkieli on koodi. Nuorten vuorovaikutus tapahtuu nykyisin entistä useammin verkossa yhdessä toimien. Bittiliigassa on turvallista kehittää myös Ihmissuhdetaitoja, joista on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla, kertoo Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilun johtaja Hanna Lähteelä.

Työkokeilumahdollisuus räjäytti kysynnän

Bittiliigan työkokeilupilottiin kutsuttiin Jyväskyläläisiä alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita tekstiviestein sekä sosiaalisen median avulla. Työkokeilu osoittautui erittäin suosituksi palveluksi, johon työttömät työnhakijanuoret haluavat mielellään osallistua, Lähteelä kertoo. Hakemuksia työkokeiluun tuli sadalta nuorelta, joille on kaikille etsitty jo reittiä työllistyä tai lähteä opiskelemaan.

—  Kun ilmoittautuminen työkokeiluun alkoi, ymmärsimme heti, että nyt osuimme oikeaan kohtaan. Työllisyyden kuntakokeilun yhtenä tavoitteena on etsiä ja pilotoida palveluita, joista on eniten hyötyä ja jotka edistävät työllistymistä. Tämän lisäksi palveluiden täytyy olla houkuttelevia työnhakijoiden kannalta. Bittiliigassa pelataan niitä pelejä, joita nuoret pelaavat muutenkin vapaa-ajalla, Lähteelä jatkaa.
Kokemuksen lisäksi Bittiliigan työkokeilussa olevat nuoret saavat osaamistodistuksen kertyneistä digitaidoista. Bittiliigan työkokeilussa nuori voi räätälöidä osallistumistaan kiinnostuksen kohteiden mukaan, kertoo Bittiliigan tuotannosta vastaava Jari Solismaa.

Bittiliiga on ainoa laatuaan

Yhtä kokonaisvaltaista työllisyyden digipalvelua nuorille ei ole vielä Suomessa tiettävästi toteutettu. Elektroninen urheilu ja pelaamisen striimaaminen ovat valtavassa suosiossa nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Nuorityöstä ponnistava Bittiliiga on nuorille maksuton ja kuka tahansa voi tulla mukaan toimintaan myös ilman työkokeilujaksoa. Bittiliigassa nuori pääsee osaksi suurta määrää erilaisia digitaalisia palveluita, elektronista urheilua ja mediatuotantoa.

— Pelaajabarometrin mukaan yli 90 prosenttia nuorista pelaa ja harrastaa verkossa säännöllisesti. Ammattialat kasvavat kohisten ja uusia työelämäpolkuja syntyy erilaisten digitaalisten toimintojen pariin. Pelaamisen ohella Bittiliiga pyrkii tarjoamaan nuorille mahdollisuuden tutustua laajasti kiinnostuksen kohteidensa mukaan ja tarjontaa löytyy muun muassa projektityön, selostamisen, videoeditoinnin, kameraoperoinnin ja pelinohjaamisen teemoista, Solismaa kertoo.

Pelattavina peleinä esiintyvät muun muassa CS:GO, League of Legends, Overwatch ja Minecraft ja monet muut nuorten tuntemat pelit.

— Bittiliigassa voi etsiä omaa juttua ja hioa taitoja tulevaa ammattialaa varten. Käytännössä Bittiliiga on tunnistamassa ja tunnustamassa osaamista siellä, missä nuoret ovat muutenkin. Parhaimmassa tapauksessa Bittiliigan tuotannosta voi tulla ulos nuoria, jotka ovat saaneet vahvistusta itsetunnolle ja lisää osaamista kaikille aloille, joissa digitaalisuutta tarvitaan. Palveluiden täytyy puhua nuorten kieltä, yhtään nuorta ei ole varaa päästää pitkittyneeseen tilanteeseen, jossa työtä tai koulupaikkaa ei löydy, Solismaa sanoo.

Mikä on Bittiliiga?

Bittiliiga on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu maksuton digitaalisen harrastamisen toimintaympäristö. Bittiliigassa nuoren digipelaamisen keskiössä ovat elektroninen urheilu, vapaa-ajan kasuaalipelaaminen sekä pelaamiseen linkittyvä media- ja striimituotanto. Bittiliigassa kasvatusalan ammattilaiset ja digialojen osaajat ovat kohtaamassa nuoria ja luomassa heille toimivaa sekä turvallista harrastamisen alustaa.

Lisätietoja:
Hanna Lähteelä
Jyväskylän seudun työllisyyskokeilun johtaja
p. 050 373 6040
hanna.lahteela (at) jyvaskyla.fi

Jari Solismaa
Bittiliiga 
P. 044 2024 129
jari (at) bittiliiga.fi
Discord: JSol#4739

Harri Erho
Toiminnanjohtaja
Bittiliiga 
044 0990 554