Hyppää pääsisältöön

24.5.2021

Linkki-paikallisliikenteen linjastouudistus on vireillä. Kevään aikana on kerätty lausuntoja asukkailta, päättäjiltä ja sidosryhmiltä, ja niiden perusteella linjastosuunnitelmaan tehdään vielä muutoksia.
Kuva
Yläilmoista otettu kuva moottoritiestä.

Uusi linjasto tukee kestävää liikkumista, vähentää liikenteen ympäristökuormitusta ja parantaa taloudellisuutta.

- Linjaston uudistaminen on yksi kehitystoimenpiteistä, jolla pyrimme lisäämään joukkoliikenteen käyttöä, kertoo palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta.

Koko palettia ei uusita, vaan nykylinjaston parhaat puolet on pyritty säilyttämään ja jalostamaan. Kokonaisuutta on suunnittelussa tarkasteltu runkolinjojen, täydentävien linjojen, Laukaan ja Muuramen linjojen sekä koululaisliikenteen näkökulmista.

– Linjastouudistus tuo lisää tarjontaa ja mahdollistaa tiheimmän asutuksen alueille aikatauluvapaita yhteyksiä. Kauppakeskusten saavutettavuus paranee,
samoin yhteydet keskeisille opiskelu- ja liikuntapaikoille. Toivottu yhteys Kuokkala–Sairaala Nova–Laajavuori on toteutumassa. Lisäksi saadaan nopeita yhteyksiä Laukaasta, Muuramesta ja Tikkakoskelta keskustaan, tiivistää Ström.

Asuinalueiden välisten suorien yhteyksien tarpeeseen vastataan alueterminaaliratkaisuilla. Ne mahdollistavat liikkumisen vaihtoyhteyksien avulla eri puolille kaupunkia, poikkeamatta keskustan kautta.

– Emme malta jättää uudistusta myöskään pelkkiin reitteihin. Pieniä kivoja juttuja on suunnitteilla myös autoihin ja pysäkeille. Niitä ei kuitenkaan voi vielä paljastaa, Ström vinkkaa.

Paikallisliikenteen palveluita täydentää seutu- ja markkinaehtoinen joukkoliikenne. Esimerkiksi Korpilahden, Ruokkeen, Vesangan, Kuohun ja Lievestuoreen suuntien joukkoliikenteen kehittämisestä vastaavat seutuja markkinaehtoisen liikenteen toimijat. Siksi niitä ei käsitellä Linkin linjastosuunnittelun yhteydessä.

Suunnitelmassa käytetyt linjanumeroinnit, tyyliin R1, R2A ja T22M, ovat herättäneet keskustelua. Numeroinnit ovat tässä vaiheessa pelkkiä työnimiä, joiden toimivuutta arvioidaan vielä erikseen.

Toteutus vuodesta 2023 alkaen

Linjastosuunnitelma etenee kesäkuussa 2021 joukkoliikennejaoston päätettäväksi. Käytäntöön sitä ruvetaan ottamaan vuosina 2023–24 päättyvien liikennöintikohteiden kilpailutusten yhteydessä.

Korona-aika siirsi linjastosuunnitelman esittelyt verkkoon. Aineistoja voi edelleen tutkia osoitteessa https://linkki.jyvaskyla.fi/linjastosuunnitelma, kommentointi päättyi 14.5. 


Teksti: Kristiina Pentikäinen
Kuva: Petteri Kivimäki

Asiasanat: