Hyppää pääsisältöön

24.5.2021

Kuva
Nainen hymyilee polvi maassa juoksuradalla. Kuva Petteri Kivimäki
Miltä näyttää Liikuntapääkaupunki 2030-luvulla? Jyväskylän liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelman edetessä toivotulla tavalla sille, mille liikuntapääkaupungin kuuluukin.

Liikuntapaikkoja on monipuolisesti eri lajeille, niin kuntalaisten kuin huippu-urheilunkin näkökulmasta.

Liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelman laadinta vuosille 2022–2030 lähti liikkeelle halusta saada eri lajien ja harrastajien tarpeet sekä liikuntatilojen kehittäminen kulkemaan käsi kädessä. Menneen syksyn ja talven aikana toteutettiin liikuntapaikkojen palveluverkkoselvitys, joka antoi selkeitä suuntaviivoja ja dataa kehittämisen tueksi. Tavoitteena on laadukas ja kustannustehokas liikunnan palveluverkko, joka vastaa mahdollisimman hyvin eri käyttäjäryhmien tarpeisiin.

Jyväskylän nykyisessä liikuntapaikkaverkostossa haasteena on vanha rakennuskanta – suurin osa liikuntapaikoista on rakennettu 80- ja 90-luvuilla ja ne ovat monin paikoin peruskorjauskunnossa. Tiloilta vaadittaisiin yhä enemmän myös muuntojoustavuutta soveltuakseen eri lajien tarpeisiin, joten on tarpeellista pystyä luomaan myös uusia olosuhteita.

Lähiliikunta ja isot rakennushankkeet mahtuvat samaan suunnitelmaan

Huhtikuussa 2021 liikuntajohtajan virassa aloittanut Anna-Leena Sahindal on tyytyväinen kehittämisohjelmaan ja sen saamaan positiiviseen vastaanottoon päättäjien ja kuntalaisten keskuudessa. Hän kuvaa kehittämisohjelman linjaavan keskeiset kaupungin omat liikuntaolosuhteiden kehittämistavoitteet tälle vuosikymmenelle ja sen olevan vuosittain tarkentuva suunnitelma liikunnan investointiohjelmalle ja talousarviovalmistelulle.

Suunnitelmissa on rakentaa muun muassa täysimittainen jalkapallohalli oheisharjoittelutiloineen, peruskorjata kohta 100 vuotta täyttävä Harjun Stadion sekä kehittää lähiliikuntapaikkoja ja luonnon virkistysalueita. Uutta ohjelmassa ovat myös suunnitellut taitoliikuntapuistot, joissa suunnittelun lähtökohtana on toteuttaa motoristen perusliikuntataitojen harjoitteluun soveltuvia lähiliikuntapaikkoja.

- Kehittämisohjelman tavoitteena on tehdä näkyväksi liikunnan olosuhteiden laaja ja monipuolinen kokonaisuus, erilaiset investointi- ja kehittämistarpeet sekä eri lajien ja käyttäjien tarpeet, kertoo liikuntajohtaja Sahindal.

AaltoAlvarin kylpyläosaston peruskorjaus ja Hippoksen pesäpallostadionin rakentaminen käynnistyvät

Osa liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelmassa olevista kohteista on saanut jo hyväksyntänsä päätöksenteossa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2020 Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarin kylpyläosaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman. Rakentaminen käynnistyy tulevana syksynä ja
kestää aina vuoteen 2026 saakka.

Myös Hippoksen pesäpallostadionin rakentaminen aloitetaan alkusyksystä ja valmista olisi määrä olla kesällä 2022.


Teksti: Jenna Koistinen
Kuva: Petteri Kivimäki