Hyppää pääsisältöön

24.5.2021

Kesälomalla elämyksiä voi kokea myös kotikaupungissa ja lähialueilla. Tutustua kannattaa esimerkiksi luonto- ja kulttuurikohteisiin.
Kuva
Lippispäinen poika katsoo vanhaa isoa avainta käsissään.

Jyväskylän Kompassilta ei tarvitse ottaa montaa askelta, kun on jo kesäseikkailun äärellä. Lutakon satamasta lähtevät Päijänne-risteilyt Hildenin sisävesiristeilyt
ovat elämys myös lapsille. Risteilyn aikana ehtii nauttia yhdessäolosta ja herkuttelusta upeissa järvimaisemissa.

– Luonnossa viihtyvien kannattaa tutustua myös Keski-Suomen neljään kansallispuistoon. Esimerkiksi Leivonmäen kansallispuiston helppokulkuisilla reiteillä on mukava patikoida lasten kanssa, markkinointisuunnittelija Tiia Masalin Visit Jyväskylä Regionista kertoo.

Seikkailua aktiviteettien parissa

Luontokohteiden lisäksi Masalin kannustaa tutustumaan myös Jyväskylän ja lähiseudun runsaaseen aktiviteettitarjontaan.

– Esimerkiksi Laajavuoren seikkailupuistossa ratoja on monen tasoisille kiipeilijöille. Nokkakiven huvipuistossa hurvittelevat niin pienet kuin isotkin. Jännittävä kokemus on myös lasertaistelupeli, jota voi pelata Megazonessa. 

Kesän ehdotonta ykköslajia, minigolfia, voi pelata esimerkiksi Hutungin minigolfalueella.

– Ja jos pitää vauhdista, Pohjoismaiden pisin vapaasti laskettava liukumäki löytyy Peurungasta, Masalin muistuttaa.

Museoelämyksiä, arkkitehtuuria ja Unescoa

Jyväskylässä sijaitsee useita valtakunnallisestikin ainutlaatuisia museoita, joissa ei tarvitse tyytyä vitriinien tuijotteluun.

– Keski-Suomen museossa voi kokeilla esimerkiksi kalliomaalausten tekoa nykytekniikalla. Suomen Ilmavoimamuseossa pääsee puolestaan testaamaan, miltä tuntuu kavuta hävittäjän ohjaamoon.

Jyväskylässä on ainutlaatuiset puitteet tutustua lasten kanssa maailmankuuluun arkkitehtuuriin, sillä kaupungissa sijaitsee enemmän Alvar Aallon kohteita kuin missään muualla maailmassa. Jyväskylässä Aallon arkkitehtuuriin voi kirjaimellisesti sukeltaa, sillä vesiliikuntakeskus AaltoAlvarin vanha puoli on Alvar Aallon käsialaa.

Unescon maailmanperintökohteista kiinnostuneille Jyväskylän seudulla on peräti kaksi tärppiä: Petäjäveden vanha kirkko ja Korpilahdella sijaitseva Struven ketjun Oravivuoren mittauspiste.

– Molemmissa riittää ihmeteltävää lapsillekin. Petäjäveden vanhan kirkon tunnelmaa huokuvasta kirkkosalista on jännittävää etsiä entisaikojen rakennustaidosta
kertovia yksityiskohtia. Oravivuoren mittauspisteelle johdattava noin kilometrin pituinen, osin jyrkkäkulkuinen polku huipentuu Päijänne-maisemien ihailuun kolmiomittaustornista.


Teksti: Tiia Masalin
Kuva: Tero Takalo-Eskola

Lasten Seikkailut Jyväskylän seudulla

Lasten Seikkailut on Visit Jyväskylä Regionin koordinoima seikkailullinen ja liikunnallinen matkailukokonaisuus, joka tarjoaa sisältöä yhteiseen vapaaaikaan lasten kanssa. Kesällä 2021 Lasten Seikkailuissa ovat mukana

  • Peurunka
  • Nokkakiven huvipuisto
  • Laajavuoren Seikkailupuisto
  • Suomen Ilmavoimamuseo
  • Päijänne-risteilyt Hilden
  • AaltoAlvari
  • Keski-Suomen museo
  • Megazone & Prison Island
  • Hutunki

visitjyvaskyla.fi/lapsille

Asiasanat: