Hyppää pääsisältöön

7.5.2021

Kuva
Musta lammas ja sen valkoiset kaverit laitumella. Kuva Tarja Ylitalo
EU-rahoitus tuo ihanat kesälampaat Vehkalammen puistoon. Tällä viikolla vietettävän Eurooppa-viikon kunniaksi nostamme esiin hankkeita, joissa EU näkyy meillä Jyväskylässä.

Jyväskylän kesälaitumilla Suuruspäässä, Samulinniemessä ja Vehkalammella köllöttelevät lampaat ovat varmasti tuttu näky monelle kaupunkilaiselle. Vehkalammelle villavat ystävämme eivät ole kuitenkaan päätyneet pelkän söpöytensä ansiosta, vaan niillä on myös tärkeä tehtävä.

Osana EU-rahotteista Viekas LIFE -hanketta Jyväskylässä tutkitaan haitallisen jättipalsamin hävitysmahdollisuuksia lampaiden avulla.

Viisi vuotta kestävän hankkeen aikana lampaat palaavat joka kesä Vehkalammen puistoon syömään vieraslajeja. Hankkeessa tutkitaan muun muassa sitä, pärjääkö jättipalsami lammaslaitumella ja pystyvätkö lampaat hävittämään sen kokonaan. 

– Ajatus lampaiden hyödyntämisestä jättipalsamin hävittämisestä syntyi, kun jättipalsamin huomattiin pikkuhiljaa häviävän alueilla, joilla lampaat ovat kesäisin laiduntaneet, kertoo kaupungin ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo. 

Laidunpaikan valinta on tarkkaa puuhaa 

Jättipalsamit haluttiin tulevan syödyksi mahdollisimman tarkasti. Siksi hankkeen alkuvaiheessa oli tärkeää tutkia, miten laidunnus olisi parasta järjestää.

Joka paikkaan lampaat eivät nimittäin sovi. Alueen on oltava tarpeeksi iso ja lauman sopivan kokoinen, jotta lampaat viihtyvät. Lisäksi juomavesihuollon järjestäminen ja muut käytännön asiat vaikuttavat sopivan laitumen valintaan.

Vehkalammen puisto osoittautui juuri sopivaksi paikaksi. Se on kahdeksan hehtaarin luonnontilainen viheralue, jonka turvepitoisella ja kostealla maaperällä jättipalsami muodostaa yhtenäisiä, tiheitä kasvustoja muun kasvillisuuden sekaan.

 – Puistoon rakennettiin neljä laidunta, joiden kokonaispinta-ala on viisi hehtaaria. Laitumet sijoitettiin niin, että laiduntamisesta on mahdollisimman vähän haittaa puiston virkistyskäytölle, Ylitalo sanoo.

Ensimmäisenä kesänä lampaita tuotiin Vehkalammen alueelle 60 ja laumaa siirrettiin seuraavalle laitumelle sitä mukaan, kun edellinen oli syöty tyhjäksi. Heinäkuun lopulla näytti jo siltä, että kaikille ei riitä enää popsittavaa loppukesäksi, joten lauma pienennettiin 20 lampaaseen.

Toisena kesänä Vehkalammenpuistoon tuotiin 40 lammasta ja lauman kokoa pienennettiin kesäkuun puolivälissä 21:een. Viimeiselle laidunnusviikolle elokuun lopulla puistoon tuotiin toinen 20 lampaan lauma, koska kaikille laitumille oli itänyt uusia jättipalsamin taimia rankkasateen kastelemasta maasta.

Lampaiden kolmas kesä Vehkalammella on pian alkamassa.

– Ensimmäisenä kesänä lampaat saivat herkutella tuuheissa jättipalsamikasvustoissa. Ne tulivatkin tarkkaan syödyksi, sillä toisena kesänä kasvia taimettui laitumille enää harvakseltaan. Jättipalsamin hävittäminen on kuitenkin monivuotinen prosessi, jossa tärkeintä on estää siementen muodostuminen. Vain siemenet selviävät talven yli, joten uusia jättipalsameja itää niin kauan, kun maassa on itämiskykyisiä siemeniä. Tulevina kesinä saamme vielä tarkempaa tietoa kokeilun onnistumisesta, Ylitalo kertoo. 

Miksi jättipalsamin hävittäminen on tärkeää? 

Jättipalsami on Aasiasta kotoisin oleva haitallinen vieraslaji, joka kasvaa nopeasti ja tiheästi tukahduttaen muun kasvillisuuden alleen. Sen myös epäillään vähentävän luonnonkasvien pölytystä, koska pölyttäjät ohjautuvat helposti rehevään jättipalsamiin ja edistävät näin sen leviämistä.

Lampaiden rinnalle tarvitaan myös jyväskyläläisten apua – kuka tahansa voi osallistua vieraslajien kitkentään omilla kotinurkillaan. Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa ennen kukintaa ja siementen kypsymistä. Kasvi on helppo kitkettävä, sillä se irtoaa herkästi maasta, eikä erityisiä suojavarusteita tarvita. 

Jättipalsami on helpoin hävittää katkaisemalla sen varsi maanpinnasta tai vetämällä kasvit ylös maasta ja murskaamalla varret juurten yläpuolelta tallaamalla. Murskattu varsi varmistaa sen, että kasvi ei enää pysty juurtumaan uudestaan, eivätkä kasveissa olevat siementen alut jatka kypsymistä. Jos jättipalsamissa on kukkia ja siemenkotia, on varminta murskata myös ne, jotta siemenet eivät kehity kypsiksi asti.

Kuva
Jättipalsami kasvaa korkeaksi ja tiheäksi. Kuva Tarja Ylitalo

Kaupunki kerää torjuntatoimia varten tietoa kaupungin omistamilla mailla esiintyvistä vieraslajeista. Jos siis havaitset mitä tahansa vieraslajeja kaupungin alueilla, ilmoitathan niistä sähköisellä lomakkeella.

Vehkalammen kesälampaiden urakka jatkuu taas toukokuussa. Tervetuloa tervehtimään ja kitkemään aidan vierustaa vaikka itsekin!


Teksti: Outi Kaakkuri

Kuvat: Tarja Ylitalo

Ennen ja jälkeen

VieKasLIFE-hanke saa rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta, jonka avulla tuetaan ympäristö- ja luonnonsuojeluhankkeita ja sitä kautta EU:n ympäristöpolitiikan toimeenpanoa.

Kuva
Lampaat rehevässä pusikossa syömässä. Kuva Tarja Ylitalo

Kesän alussa lampaat laidunsivat hyvin rehevällä laitumella.

Kuva
Laidunnuksen lopussa laidun on syöty paljaaksi. Kuva Tarja Ylitalo

Syyskuussa sama laidun näytti erilaiselta. Lampaat olivat tehneet tarkkaa työtä.

Asiasanat: