Hyppää pääsisältöön

15.3.2021

Varhaiskasvatuspaikka järjestetään neljän kuukauden sisällä hakemuksen jättämisestä.
Kuva
Pieni lapsi on isän sylissä ja he halaavat.

Jyväskylässä perhe voi hakea lapselle varhaiskasvatuspaikkaa ympäri vuoden. Paikkaa haetaan sähköisessä haussa. Jos lapselle tarvitaan varhaiskasvatuspaikkaa pikaisesti, esimerkiksi huoltajan työ- tai opiskelupaikan saamisen johdosta, järjestyy paikka 14 vuorokauden sisällä.   

Varhaiskasvatuspaikkaa voi hakea kunnallisesta tai yksityisestä päiväkodista tai perhepäivähoitajalta. Jyväskylän kaupunki osallistuu yksityisen varhaiskasvatuksen kustannuksiin myöntämällä perheelle palvelusetelin. Palveluseteliä voi hakea sen jälkeen, kun varhaiskasvatuspaikasta ja aloituspäivästä on sovittu yksityisen päiväkodin tai -perhepäivähoitajan kanssa. Palveluseteli maksetaan yksityisen varhaiskasvatuksen tuottajalle.  

Perhe voi esittää toiveen, minkä alueen päiväkotiin tai perhepäivähoitajalle lapsen toivotaan pääsevän. Varhaiskasvatuspaikka järjestetään yhdessä varhaiskasvatuksen palveluohjauksen kanssa neuvotellen. Tieto lapsen varhaiskasvatuspäätöksen valmistumisesta tulee huoltajille sähköpostilla tai tekstiviestillä. Päätöksen pääsee lukemaan kirjautumalla sähköisen asioinnin nettisivujen kautta.   

Hyvä alku -käytänteet pehmentävät varhaiskasvatuksen aloitusta

Jyväskylän varhaiskasvatuksessa käytössä oleva Hyvä alku -käytänteet tarjoavat lapselle ja vanhemmille pehmeän laskun varhaiskasvatuksen aloittamiseen. Hyvä alku muodostuu aloituskeskustelusta, tutustumiskäynneistä ja vanhemman mukana olemisesta lapsen ryhmässä. 

Aloituskeskustelu käydään lapsen kotona tai päiväkodilla / perhepäivähoitajan luona. Korona-aikana aloituskeskusteluja on käyty myös etäyhteydellä. Keskustelussa lapsen vanhemmalla on mahdollisuus kertoa lapsen arkeen liittyvistä asioista. Esimerkiksi, miten lapsi syö, nukkuu, leikkii ja tulee muiden lasten kanssa toimeen, mitkä asiat ovat lapselle tärkeitä.  

Tutustumiskäynnillä päiväkotiin tai perhepäivähoitajan luona lapselle ja vanhemmalle tulevat tutuksi paikan tilat ja käytänteet sekä muut käytännön järjestelyt. Koronapandemian aikana varhaiskasvatuksen aloittavien lasten vanhemmat voivat olla mukana lapsen varhaiskasvatuksen aloitusvaiheessa. Vanhemman mukana olosta sovitaan kuitenkin päiväkodin kanssa etukäteen. Vanhempien paikalla oloa porrastetaan myös eri päiville, jotta päiväkodilla ei ole yhtä aikaa monta vierasta. Vanhempi käyttää kasvomaskia vierailun aikana. 

 

 

 

Lisätietoja:  
palvelukoordinaattori Lotta Markkanen, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, puh. 014 266 8660 
Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, puh. 014 266 0180 
Palvelusetelin hakeminen