Hyppää pääsisältöön

19.11.2020

Perjantaina 20.11.2020 vietetään Lapsen oikeuksien päivää. Lapsen oikeuksien päivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös vakiintunut liputuspäivä. Lipunnosto kuvataan verkkolähetyksenä. Lipunnoston jälkeen tervehdyksensä lapsille lähettävät mm. tasavallan presidentti, eduskunnan puhemies sekä pääministeri
Kuva
Suomen lippu

Valtioneuvoston kanslia lähettää Lapsen oikeuksien päivän lipunnostosta juhlalähetyksen verkossa. Lipunnosto kuvataan aamulla kello 8.00 Jyväskylän Puistokadun päiväkotikoulun pihalla.

Lipun nostavat juhlalähetyksessä salkoon Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari. Paikalla on lisäksi koululaisten edustajat, lapsiasiavaltuutettu ja koulun opetushenkilöstöä. Koronan vuoksi tilaisuuteen ei kutsuta ulkopuolisia osallistujia.

Lipunnoston jälkeen nähtävässä juhlalähetyksessä nähdään lapsille ja nuorille suunnatut videotervehdykset tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, eduskunnan puhemies Anu Vehviläiseltä ja pääministeri Sanna Marinilta. Paikallinen tervehdys kuullaan Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivistolta. Aamun videolähetyksessä näytetään tallenteena myös Elastisen tilaisuutta varten tehty esitys.

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä klo 8 alkaen valtioneuvoston YouTube-kanavalla, jossa se on klo 9 alkaen katsottavissa myös tallenteena.

Lapsen oikeuksien päivän teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen

Lapsen oikeuksien päivän teemana on tänä vuonna lapsen oikeus tulevaisuuteen.

Lapsen oikeuksien päivän taustalla on YK:n lapsen oikeuksien sopimus, joka on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Sen toteuttamista Suomessa vahvistetaan kansallisella lapsistrategialla. Strategia perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin ja se valmistuu vuoden 2020 aikana. Sopimuksen tavoitteena on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi.

Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävällä liputuksella halutaan kunnioittaa lapsen oikeuksia, korostaa syytä juhlaan ja muistuttaa, että Suomi on lapsille yksi parhaita maita maailmassa.

Jyväskylä julkaisi alkuviikosta myös oman juhlavideonsa

Jyväskylä on saanut UNICEF-lapsiystävällinen kunta tunnustuksen sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi. Jyväskylän kaupungilla lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa on juhlittu muun muassa verkossa julkaistulla juhlavideolla, jossa mm. kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastaa lasten hauskoihin ja kiperiinkin kysymyksiin liittyen lasten arkeen ja tulevaisuuteen Jyväskylässä.

Video on katsottavissa Lapsiystävällinen kunta Jyväskylä -verkkosivulla. 

Sivulta löytyy myös tuoreita uutisia lapsen oikeuksien toteutumisesta Jyväskylän palvelujen arjessa sekä linkki kasvattajille suunnattu sivustoon, jossa on runsaasti vinkkejä ja opetusmateriaalia lapsen oikeuksiin liittyen.

 

Asiasanat: