Hyppää pääsisältöön

18.11.2020

Kuntosaliharjoittelun suosio jatkaa kasvuaan. Kuntosalillakäynti on osa nykypäivän elämäntapaa ja siitä on tullut miljoonien ihmisten harrastus.
Kuva
Nainen kuntosalilla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Viimeisen viiden vuosikymmenen aikana kuntosaliharjoittelu on noussut yhdeksi nopeimmin kasvavaksi fyysisen aktiivisuuden muodoksi etenkin kehittyneissä maissa. Samalla erilaisten kuntoilu- ja siihen liittyvien terveys- ja hyvinvointipalvelujen tarjonta on lisääntynyt räjähdysmäisesti etenkin 2000-luvulla.

- Kuntokeskustoimiala tarjoaa tänä päivänä valtavan määrän erilaisia liikuntavaihtoehtoja. Vaikuttaa myös siltä, että toimiala on onnistunut sopeuttamaan toimintaansa taloudellisissa suhdanteissa. Tämä tosin koskee tilannetta ennen koronapandemiaa, tutkija Hanna Vehmas Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sanoo.

Vaikka kuntoilubuumin kasvuedellytykset ovatkin olleet parhaimmat korkean elintason maissa, ilmiö on levittäytynyt myös kehittyviin maihin. Vehmaksen mukaan tämä kielii ilmiön globalisoitumisesta sekä perinteisten kansallisten liikuntakulttuuristen raja-aitojen madaltumisesta sekä maiden välisten harrastamiserojen vähenemisestä.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat mukana Springer Internationalin uutuusteoksessa Fit for the Future? The Rise and Size of the Fitness Industry in Europe. Teoksessa tarkastellaan tilastotietojen ja tapauskohtaisten esimerkkien valossa 15 Euroopan maan kuntokeskustoimintaa sekä tarkastellaan ilmiötä myös kansainvälisten tilastojen valossa. Suomen osuutta tilastoissa käsitellään artikkelissa Fitness in Finland: Department Stores of Healthy Life Styles. Artikkelin ovat kirjoittaneet liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkijat Antti Laine ja Hanna Vehmas.

Kirjan toimittajat ovat J. Scheerder ja K. Helsen KU Leuvenistä sekä H. Vehmas Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta. Kirjan voi ostaa joko fyysisenä tai sähköisenä versiona esimerkiksi Springer Linkin sivuilta.