Hyppää pääsisältöön

10.10.2020

Jyväskylän kaupunki tiedotti aamulla, että Jyväskylässä on todettu eilisen illan jälkeen 30 uutta koronatartuntaa. Taustalla oli joukkoaltistuminen yksityistilaisuudessa. Iltapäivän aikana on ilmennyt vielä 7 uutta positiivista tulosta. Osa näytteenoton tuloksista on edelleen vielä saamatta.
Kuva
Koronatestien putkiloita. Kuva Outi Kaakkuri

Suuresta tartuntamäärästä johtuen jäljitystyö ja tartunnan saaneiden kontaktoiminen sekä haastattelut ovat vieneet suurimman osan tartuntahoitajien työpäivästä. Laajasta tilanteesta johtuen terveydenhuolto on ehtinyt tavoittamaan vain pienen osan altistuneista tämän päivän aikana. Karanteenien asettaminen jää pääosin huomiselle ja mahdollisesti vielä maanantaille. Jokaiseen altistuneeseen ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä soittamalla heille terveydenhuollosta. 

Laajan selvityksen pohjalta on jo selvää, että karanteeniin tullaan asettamaan useita satoja ihmisiä. Altistumisia on tapahtunut Kilpisen yhtenäiskoululla (noin 65 henkilöä), Kuokkalan yhtenäiskoululla (noin 70 henkilöä) ja Gradian Viitaniemen yksikössä (noin 50 henkilöä). Selvitystyön jatkuessa vielä illan ja huomisen sunnuntain ajan on mahdollista, että tietoon tulee vielä muita yksiköitä. Tilanteesta tullaan tiedottamaan huomisen aikana. 

Kaupunki pahoittelee, että tieto Kilpisen yhtenäiskoulun ja Kuokkalan yhtenäiskoulun vanhemmille tulee nyt yleisen tiedotuksen kautta. Gradialla oppilaitos on ehtinyt ottaa yhteyttä ainakin altistuneisiin työntekijöihin.

- Tiedon julkaisu puntaroitiin yhdessä kaupungin johdon ja sivistyspalveluiden kanssa siltä pohjalta, että meihin on ottanut yhteyttä useiden muidenkin oppilaitosten vanhempia. Tämän tiedon julkaisulla rajataan oppilaitoksia tässä vaiheessa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä toteaa. 

Kilpisen ja Kuokkalan yhtenäiskoulujen koulujen oppilaille ja huoltajille on tänään lähtenyt Wilma-viestit, joissa kerrotaan tilanteesta ja pyydetään odottamaan rauhassa terveydenhuollon puhelinsoittoa. Puhelinsoiton aikana kerrotaan tarkat ohjeet karanteeniajaksi sekä ohjataan näytteenottoon. 

Kodeista ei tule nyt soittaa terveydenhuoltoon ja kysyä tilanteesta, jotta aika voidaan käyttää altistuneiden kontaktoimiseen. Jos terveydenhuollosta ei olla yhteydessä koteihin viimeistään maanantaipäivän aikana, ei altistumista ole tapahtunut. Yhteydenottoa voi odotella rauhassa kotona. Oireettomia ei testata, mutta vähäisistäkin oireista on hyvä hakeutua koronanäytteenottoon.

Karanteenin tarkoitus on rajoittaa viruksen leviämistä, jotta mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Karanteeniin asettaminen ei tarkoita, että olisi saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan liikkumista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
 

Asiasanat: