Hyppää pääsisältöön

12.8.2020

Kuva
Nainen lähiliikuntapaikan kuntoilulaitteella. Kuva David Pinson

Yhä useampana vuonna Jyväskylässä on koettu niukkalumisia talvia ja helteisen kuivia kesiä. On jopa tavallista, että hiihto- ja talvitapahtumia joudutaan perumaan lumen vähyyden vuoksi tai retkiluistelurataa ei voida aurata Jyväsjärvelle hauraan jään takia.

Ilmastonmuutos vaikuttaa monin tavoin toiminta- ja liikkumisympäristöön sekä liikuntakäyttäytymiseen. Kaupungin ja liikuntapalvelujen onkin varauduttava ilmastonmuutoksen seurauksien hallintaan. Merkittäviä kysymyksiä tulevaisuudessa ovat liikuntaharrastamisen tapojen muutokset, vaihtoehtoisten palvelujen kehittäminen uusiin ilmasto-olosuhteisiin sekä muutosten vaikutukset seurojen toimintaedellytyksiin.

Liikuntapalveluissa työtä ympäristöasioiden huomioon ottamiseksi on tehty jo parinkymmenen vuoden ajan. Parasta aikaa päivityksen alla on toimintaa ohjaavat ympäristökäsikirja ja -ohjelma, jotka sisältävät konkreettisia tekoja ja tavoitteita ympäristökuormituksen hallitsemiseksi.

Moni ympäristöteoista on jo kiinteä osa liikuntapalvelujen normaaleja toimintamallevalintojaja; siistinnässä käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita ja pyritään minimoimaan materiaalihävikki, liikuntapaikkojen valaisimia on vaihdettu ympäristöystävällisempiin, uima- ja jäähallien teknisiä laitteita on uusittu vähemmän energiaa kuluttaviin ja työtapoja yleisesti muutettu energian- ja vedenkulutusta säästäviksi. Näiden lisäksi tavoitteena on kehittää muun muassa vaihtoehtoisia talvireittejä ja tehostaa sähköisten järjestelmien hyödyntämistä.

Teksti: Eeva Simula ja Jenna Koistinen

Liikkujat voivat tehdä ympäristöystävällisiä valintoja

  • Kulje liikuntapaikoille mahdollisimman usein lihasvoimin kävellen tai pyörällä, julkisilla liikennevälineillä tai kimppakyydein.
  • Pyri käyttämään vettä vain oman tarpeen mukaan esimerkiksi uimahalleissa.
  • Käytä liikkumisessa tarvittavia vaatteita, varusteita ja välineitä mahdollisimman pitkään, valitse kestäviä tuotteita ja kierrätä itselle tarpeettomat varusteet.
  • Pidä liikuntapaikka siistinä laittamalla roskat oikeisiin kierrätysastioihin sekä ulkoalueilla tai rannoilla liikkuessasi vie omat roskat pois liikunta-alueelta.
Asiasanat: