Hyppää pääsisältöön

11.8.2020

Jyväskylässä otetaan käyttöön kolme yhteiskäyttöautoa kaupungin työntekijöiden, asukkaiden ja matkailijoiden yhteiskäyttöön.
Kuva
Yhteiskäyttöauto Jyväskylän kaupungintalon pihassa. Kuva Kati Kankainen

Täyssähköautot ovat virka-aikaan klo 7–16.30 Jyväskylän kaupungin hallintokorttelin työntekijöiden käytössä. Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat yksityishenkilöiden vuokrattavissa 12.8. alkaen. Työntekijöiden työajokäytössä autot ovat olleet jo heinäkuun alusta lähtien.

Volkswagen e-Up ja Nissan Leaf -täyssähköautojen kotipesä on Jyväskylän kaupungintalon pihassa (Vapaudenkatu 32), jossa on autojen sähkölatauspaikat. Kaupungintalon pihassa ladattava sähkö on 100% uusiutuvaa. 

Yhteiskäyttöautopalvelun tuottaa Omago Oy, joka huolehtii autoista ja vastaa niiden vuokrauksesta. Varaukset ja ovien avaukset hoituvat selainpohjaisella kännykkäsovelluksella. Palveluun rekisteröidytään ja autot varataan osoitteessa omago.fi/jyvaskylan-kimppakaarat, jossa myös lisätiedot vuokrauksesta ja Omagon käyttäjäehdot. Autojen vuokraushinta on 8 euroa/tunti tai 56 euroa/vuorokausi. 

Autojen käyttöön pääsee perehtymään 19.8. klo 14–18 kaupungintalon pihassa järjestettävässä kaikille avoimessa non-stop -opastustilaisuudessa, jossa Omago Oy opastaa autojen käyttöön ja kertoo vuokrauskäytänteistä. Tilaisuuteen tulijoita pyydetään huolehtimaan riittävistä turvaväleistä ja saapumaan opastukseen vain terveenä. 

Autojen yhteiskäyttö on resurssiviisautta

Yhteiskäyttöautot mahdollistavat työntekijöille ja asukkaille auton käytön tilanteissa, joissa se on tarpeen. Tarkoituksena on vähentää oman auton tarvetta kaupunkialueella ja tukea vähäpäästöisten liikkumispalveluiden kehittymistä. Yhteiskäyttöautot, yhdessä muiden kestävien kulkutapojen kanssa, voivat mahdollistaa asukkaille toimivan arjen ilman oman auton omistamista. Myös matkailijat voivat hyödyntää keskeisellä paikalla sijaitsevia autoja.

Jyväskylän kaupunki on sitoutunut resurssien viisaaseen käyttöön ja kestävän liikkumisen edistämiseen. Yhteiskäyttöautot ovat oiva käytännön esimerkki resurssiviisaudesta. Selvitysten mukaan suomalaiset omistavat keskimäärin yli 10 vuotta vanhoja autoja, jotka seisovat 95% ajasta pysäköintipaikalla. Yksi yhteiskäyttöauto voi korvata tutkimustiedon mukaan 6–10 henkilöautoa.
-    Kaupunki tavoittelee määrätietoisesti hiilineutraaliutta. Nyt käyttöönotettavat työntekijöiden ja asukkaiden yhteiset kimppa-autot ovat yksi konkreettinen teko matkalla kohti kestäviä, resurssiviisaita liikkumistapoja, sanoo palvelupäällikkö Kari Ström.

 

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Joel Virpi, Omago Oy, 040 356 1805, joel.virpi@omago.fi

Autojen varaus- ja käyttöohjeetomago.fi/jyvaskylan-kimppakaarat