Hyppää pääsisältöön

29.4.2020

Kuva
Kesäinen järvimaisema saarineen korkealta kuvattuna. Kuva Keijo Penttinen

Maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamista koskevan MAL-sopimuksen neuvottelut Jyväskylän kaupunkiseudun ja valtion välillä käynnistyvät toukokuussa 2020. Jyväskylän kaupunkiseudun kuntien hallitusten puheenjohtajista ja kuntajohtajista koostuva MAL-sopimuksen ohjausryhmä kokoontui keskiviikkona 29.4.2020. Ohjausryhmä nimesi kaupunkiseudun edustajat ryhmään, joka käy neuvottelut valtion osapuolten kanssa sopimuksen sisällöstä poliittista päätöksentekoa varten.

Jyväskylän kaupunkiseutua neuvotteluissa edustavat:

  • Lasse Leppä, talous- ja strategiajohtaja, Jyväskylän kaupunki
  • Erja Saarivaara, kaupunkirakennepalvelujen toimialajohtaja, Jyväskylän kaupunki
  • Matti Tuononen, kaupunginjohtaja, Äänekosken kaupunki
  • Ari Ranta-aho, kunnanjohtaja, Muuramen kunta
  • Mari Holmstedt, kaavoitusjohtaja, Laukaan kunta
  • Helena Vuopionperä-Kovanen, kunnanjohtaja, Toivakan kunta
  • Kari Ström, palvelupäällikkö, seudullisen tieliikenteen toimivaltainen viranomainen

Valtion puolelta neuvottelijoina ovat ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Väylävirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä ELY-keskus.

- Ensimmäinen neuvottelu valtion osapuolten kanssa käydään ennen kesää. Sopimuksen sisältöä on kaupunkiseudun sisällä työstetty jo viime syksystä lähtien. Yhteistyö on ollut toimivaa ja MAL-sopimus on tarjonnut uuden kehikon tarkastella kaupunkiseudun tarpeita kunta- ja sektorirajat ylittäen. MAL-sopimus on keskeinen väline koko kaupunkiseudun elinvoiman ja kasvun edistämiselle, kertoo Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

Maankäyttö, asuminen ja liikenne muodostavat toisistaan riippuvan kokonaisuuden. MAL-sopimukseen kirjataan yhteiset yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämistavoitteet sekä osoitetaan kuntien ja valtion yhteisiä resursseja vaativia investointeja esimerkiksi asumiseen tai liikenteeseen.

Lisätietoja:
Meri Lumela, Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja p. 050 554 7167
Timo Koivisto, kaupunginjohtaja, Jyväskylän kaupunki p. 050 3362 819 

Asiasanat:  
MAL