Jyväskylän kaupunkiseudun kuntien hallitusten puheenjohtajat ja kuntajohtajat kokoontuivat jälleen MAL-sopimuksen ohjausryhmänä perjantaina.

Seudun vaikuttamistyö maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyn laajentamiseksi Jyväskylän kaupunkiseudulle on tuottanut tuloksia. Ympäristöministeriö on käynnistänyt hallitusohjelman kirjausten pohjalta selvitystyön.

Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutuja koskevan työn selvityshenkilöksi on syyskuussa asetettu arkkitehti Matti Vatilo, jolla pitkä MAL-sopimuskokemus Ympäristöministeriöstä aiemmin syksyllä eläköityneenä päällikkönä. Jyväskylän, Hankasalmen, Laukaan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan, Uuraisten ja Äänekosken kuntien edustajat kävivät kokouksessaan keskustelua Vatilon kanssa.
 
– Selvityksen tavoitteena on tunnistaa kolmen uuden kaupunkiseudun elinvoimaisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta keskeiset maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymykset, jotka vaativat hyvää yhteistyötä kaupunkiseudun kuntien kesken sekä seudun ja valtion välillä, kertoo selvityshenkilö Matti Vatilo. Selvityksen on määrä valmistua 31. joulukuuta 2019 mennessä.

Seudun kuntien edustajat esittelivät Vatilolle suunnitelmansa Jyväskylän seudun MAL-sopimusprosessin jatkosta sekä alustavat näkemyksensä sopimuksen tavoitteista, toimenpidekokonaisuuksista ja sopimuksen rungosta. Jyväskylän kaupunkiseutu haluaa jatkossakin kasvaa ja olla saavutettavuudeltaan ja tunnettuudeltaan kiinteä osa suurten kaupunkiseutujen verkkoa.

Tavoitteena on hyväksyä sopimus ensi keväänä.

– Kaupungistuminen kiihtyy ja kasvavien seutujen elinvoimaisuus vahvistuu, toteaa Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho. Kunnianhimoinen Linkki tulevaisuuteen -joukkoliikenteen kehittämisohjelma hyväksyttiin viime kuussa Muuramen, Jyväskylän ja Laukaan kunnanvaltuustossa. Ohjelman toteutuksesta sopiminen olisi oiva esimerkki Muuramen tavoittelemista, konkreettisista kasvun toimenpiteistä.


Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167