Hyppää pääsisältöön

17.7.2019

Kuva
Aitajuoksija Nooralotta Neziri Jyväskylän satamassa. Kuva Jiri Halttunen
Nooralotta Neziri arvostaa kotikaupunkinsa Jyväskylän kaiken kattavia liikuntamahdollisuuksia ja järvimaisemia. Myös äiti ja sisko ovat muuttaneet kaupunkiin pika-aiturin perässä.

Jyväskylän oma aitajuoksijalupaus Nooralotta Neziri treenaa ja kiertää kisoissa läpi kesän. Alkukesän aitomiset ovat lähteneet käyntiin hyvin – ehkä jopa paremmin kuin hän uskalsi odottaa.

Dohan MM-kisaraja ylittyi kesäkuussa Yleisurheilun GP-kisoissa Harjulla, mikä tuntui erityisen hyvältä juuri kotiyleisön edessä.
– Kotikentällä on aina pieni ekstralataus ja kotiyleisön edessä haluaa onnistua vielä tavallista enemmän. On tosi kiva, että MM-raja ylittyi nimenomaan täällä Jyväskylässä, Neziri sanoo.

Oma koti rakentumassa

Jyväskylän kenttäurheilijoita edustava Neziri päätyi Jyväskylään valmentajansa Petteri Jousteen perässä. Nooralotta ei tuntenut kaupunkia, eikä hänellä ollut paikkakunnalla tuttuja, joten muutto Porista Keski-Suomen sydämeen oli suuri elämänmuutos.
– Olin käynyt täällä hallikisoissa pimeällä ja lähtenyt pimeällä. Hippos-halli oli ainoa paikka, jonka tiesin, Neziri sanoo.

Syksyllä jyväskyläläisyyttä tulee täyteen kaksi vuotta, jonka aikana myös Nezirin äiti ja yleisurheileva pikkusisko ovat muuttaneet paikkakunnalle. Nyt kaupunki tuntuu jo niin omalta, että Neziri puolisoineen on päättänyt asettua Jyväskylään pidemmäksi aikaa. Parhaillaan tekeillä oleville perustuksille nousee heidän oma erillistalon puolikas.

Rakennusprojektin pitäisi olla muuttovalmis loppuvuodesta, joten Nooralotalla on materiaali- ja sisustusratkaisujen suhteen vaikeita valintoja edessään.
– Luulin että se olisi helpoin osa tästä, mutta olenkin ihan stressissä kaikista sisustusasioista. Jopa enemmän kuin kisoista, hän nauraa.

Virkeä, järvien ympäröimä liikuntapääkaupunki

Nezirin mielestä Jyväskylä on paikka, jonne on helppo asettua aloilleen. Parasta kaupungissa on sen virkeys, järvet ja kilpaurheilijan tarvitsemat puitteet.
– Täällä on kaikki, mitä tarvitsen ympärilleni huippu-urheiluun. Se on ollut tosi tärkeää kehittymiselleni, koska varsinkin treenikaudella ylimääräinen reissaaminen ja ramppaaminen kuluttavat tosi paljon, Neziri sanoo.

– Tykkään että on paljon tekemistä ja mahdollisuuksia, mutta etäisyydet eivät ole isoja ja paikasta toiseen pääsee nopeasti. Jyväskylä on juuri sopivan kokoinen kaupunki, hän kiteyttää.

Kuva

Opinnot paketissa, tulevaisuus avoin

Neziri on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi vuosi sitten. Nyt hän viimeistelee treenien ohessa urheiluravitsemuksen perusopintoja avoimessa yliopistossa.
– En usko, että minusta on valmentajaksi, mutta haluaisin jollain muulla tavalla olla urheilijoiden tukena oman urani jälkeen. Ehkä ravitsemuksen kautta tai vaikka managerina, hän pohtii.

Harjoittelun lomassa Neziri tekee myös pienimuotoista yritystoimintaa. Se on liittynyt pääasiassa sosiaalisen median yhteistöihin sekä urheilukouluun ja luentokeikkoihin. Muutoin tulevaisuus on hyvin avoin ja aika näyttää, millaiseen suuntaan Nezirin kuviot muovautuvat urheilu-uran jälkeen. Toistaiseksi keskitytään täysillä aitajuoksuun.


Teksti: Outi Kaakkuri/Jyväskylän kaupunki
Kuvat: Jiri Halttunen

Asiasanat: