Hyppää pääsisältöön
Kuva
OsaajaKS-uraohjaaja tapaa asiakkaita verkossa keskiviikkoisin
Pääsisältö

Työnhakijoiden asiakaspalvelumalli uudistui toukokuussa 2022. Työllisyyden kuntakokeiluun kuuluva työnhakija on saanut henkilökohtaisen viestin muutoksesta kevään aikana. Juuri tällä hetkellä työnhakijan ei tarvitse tehdä mitään muutoksen takia. Kun työnhakijan työllistymissuunnitelmaa seuraavan kerran päivitetään, tulee omavalmentaja sopimaan työnhakijan kanssa työnhaun jatkamisesta uuden mallin mukaisesti.

Mitä uudistus työttömälle työnhakijalle tarkoittaa

Muutoksen myötä työnhakijoille tarjotaan aiempaa yksilöllisempää ja henkilökohtaisempaa palvelua. Tämä vaikuttaa asiakkaan arkeen useammalla tavalla: kasvokkain tapaamiset oman omavalmentajan kanssa lisääntyvät ja niitä järjestetään aiempaa useammin. Lisäksi työnhakijan työnhakuvelvollisuus uudistuu ja karenssit lievenevät.  

Tavoitteena kohtaamisissa on, että työnhakija saisi riittävästi kaipaamaansa tukea. Työnhakijan omavalmentaja neuvoo työnhaussa ja tarjoaa sopivia tukipalveluja sekä miettii asiakkaan kanssa sopivimpia reittejä kohti työllistymistä. 

Keskeisimmät muutokset asiakaspalvelumallissa työnhakijalle ovat

 1.  Tulet kohtaamaan omavalmentajaasi jatkossa aiempaa useammin.   
 2. Seuraamukset työttömyysturvaan lievenevät. Ennen seuraamuksia työttömyysturvaan, työnhakija saa muistutuksen työnhakijan velvollisuuksista.   
 3. Työnhakuvelvollisuus määritellään yksilöllisesti. Pääsääntöisesti kunkin hakijan tulee hakea neljää työmahdollisuutta sovitulla ajanjaksolla. Voit itse valita haettavat työpaikat. Jos työtä ei saa, työttömyysetuutesi ei pienene.  

Voit itse valita haettavat työpaikat

Työnhakijalle asetetaan työnhakuvelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että hänen tulee hakea tilanteestaan riippuen kuukaudessa 0–4 työpaikkaa. Haettavien paikkojen minimimäärä (0–4) asetetaan kullekin työnhakijalle yksilöllisesti ja hän saa itse valita haettavat työpaikat. Työnhakuvelvoitteen täyttäminen korvaa osittain TE-toimiston tai kunnan tekemät työtarjoukset. 

Työmahdollisuuden hakeminen tarkoittaa näitä tekoja:

 • Jätät avoimeen työpaikkaan hakemuksen
 • Jätät yritykseen avoimen hakemuksen
 • Otat yhteyttä yritykseen työmahdollisuudesta
 • Jätät rekrytointi-yritykseen avoimen hakemuksen
 • Pyydät osa-aikatyöhön lisää tunteja
 • Julkaiset Työmarkkinatorille työnhakuprofiilin
 • Julkaiset LinkedIn-profiilin
 • Rekrymessuilla useiden työhakemusten tekeminen tai työhaastattelut
 • Yrittäjyys

Tällä hetkellä velvollisuus hakea kokoaikatyötä tarkoittaa sekä omatoimista työnhakua että hakemista kaikkiin TE-toimiston tai kunnan osoittamiin työpaikkoihin riippumatta siitä, kuinka aktiivinen työnhakija on itse työnhaussa. 

Muistutus velvollisuuksista ennen seuraamuksia 

Uuden mallin periaatteiden mukaan karenssit eli korvauksettomat määräajat lievenevät huomattavasti. Mallissa otetaan myös käyttöön muistutukset työnhakijalle, joiden avulla asiakkaan on helpompi noudattaa työnhakijan velvollisuuksia.

Haitari

Usein kysytyt kysymykset uudesta asiakaspalvelumallista

TE-palvelut.fi verkkosivu on nyt Työmarkkinatori.fi. Oma asiointi ja avoimet työpaikat löytyvät nyt Työmarkkinatorilta.

Joko olet laatinut työnhakuprofiilin? Luo työnhakijaprofiili Työmarkkinatorille.

Ohje työnhakijalle: Näin merkitset työnhakutehtävän tehdyksi Oma asioinnissa.

Asiasanat:  
kuntakokeilu