Hyppää pääsisältöön
Kuva
OsaajaKS-uraohjaaja tapaa asiakkaita verkossa keskiviikkoisin

Toukokuussa tapahtuu myös asiakkaan palvelukanavissa muutoksia. Työmarkkinatori.fi:n käyttö laajentuu ja se tulee korvaamaan valtakunnallisen te-palvelut.fi -sivuston.

Joko olet laatinut työnhakuprofiilin? Luo työnhakijaprofiili

Työnhakijoiden asiakaspalvelumalli uudistuu toukokuussa. Työllisyyden kuntakokeiluun kuuluva työnhakija saa henkilökohtaisen viestin muutoksesta kevään aikana. Juuri tällä hetkellä työnhakijan ei tarvitse tehdä mitään muutoksen takia. Kun työnhakijan työllistymissuunnitelmaa seuraavan kerran päivitetään, tulee omavalmentaja sopimaan työnhakijan kanssa työnhaun jatkamisesta uuden mallin mukaisesti.

Mitä uudistus työttömälle työnhakijalle tarkoittaa

Muutoksen myötä työnhakijoille tarjotaan aiempaa yksilöllisempää ja henkilökohtaisempaa palvelua. Tämä vaikuttaa asiakkaan arkeen useammalla tavalla: kasvokkain tapaamiset oman omavalmentajan kanssa lisääntyvät ja niitä järjestetään aiempaa useammin. Lisäksi työnhakijan työnhakuvelvollisuus uudistuu ja karenssit lievenevät.  

Tavoitteena kohtaamisissa on, että työnhakija saisi riittävästi kaipaamaansa tukea. Työnhakijan omavalmentaja neuvoo työnhaussa ja tarjoaa sopivia tukipalveluja sekä miettii asiakkaan kanssa sopivimpia reittejä kohti työllistymistä. 

Keskeisimmät muutokset asiakaspalvelumallissa työnhakijalle ovat

  1. Tulet kohtaamaan omavalmentajaasi jatkossa aiempaa useammin.   
  2. Seuraamukset työttömyysturvaan lievenevät. Ennen seuraamuksia työttömyysturvaan, työnhakija saa muistutuksen työnhakijan velvollisuuksista.   
  3. Työnhakuvelvollisuus määritellään yksilöllisesti. Pääsääntöisesti kunkin hakijan tulee hakea neljää työmahdollisuutta kuukausittain. Voit itse valita haettavat työpaikat. Jos työtä ei saa, työttömyysetuus ei pienene.    

Uusi työnhakuvelvollisuus tuo lisää omatoimisuutta työnhakuun 

Työnhakijalle asetetaan työnhakuvelvollisuus, joka tarkoittaa sitä, että hänen tulee hakea tilanteestaan riippuen kuukaudessa 0–4 työpaikkaa. Haettavien paikkojen minimimäärä (0–4) asetetaan kullekin työnhakijalle yksilöllisesti ja hän saa itse valita haettavat työpaikat. Työnhakuvelvoitteen täyttäminen korvaa osittain TE-toimiston tai kunnan tekemät työtarjoukset. 

Tällä hetkellä velvollisuus hakea kokoaikatyötä tarkoittaa sekä omatoimista työnhakua että hakemista kaikkiin TE-toimiston tai kunnan osoittamiin työpaikkoihin riippumatta siitä, kuinka aktiivinen työnhakija on itse työnhaussa. 

Muistutus velvollisuuksista ennen seuraamuksia 

Uuden mallin periaatteiden mukaan karenssit eli korvauksettomat määräajat lievenevät huomattavasti. Mallissa otetaan myös käyttöön muistutukset työnhakijalle, joiden avulla asiakkaan on helpompi noudattaa työnhakijan velvollisuuksia. 

Usein kysytyt kysymykset uudesta asiakaspalvelumallista

Asiasanat: