Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aikuisten kädet ovat ympyrässä.

Palveluita tarjotaan aikuisille (yli 18-v) kiireetöntä hoitoa edellyttävissä mielenterveys- ja päihdeongelmissa. Palvelu on maksutonta. 

Ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea. Terveysasemilla työskentelee mielenterveys- ja päihdesairaanhoitaja, jonka kanssa voit pohtia asiaasi yhdessä. Voit saada tietoa masennuksesta, ahdistuneisuudesta, päihdeongelmissa ja niiden  hallintakeinoista sekä määrämittaista keskustelutukea oireiden sietämiseen ja helpottamiseen ja apua voimavarojen etsimiseen. Keskustelutuki voidaan toteuttaa asiakkaan toiveen mukaan etäyhteydellä tai kasvokkain.

Mielenterveys- ja päihdepalvelualueeseen kuuluu myös kuntoutuspalvelut, jonne pääsääntöisesti tullaan oman terveysaseman arvion kautta. Yhteistyökumppanimme ohjauksesta ohjautuminen on mahdollista myös suoraan mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimiston kautta. 

Poikkeustilanteen johdosta vastaanotolla käytetään aina maskia. Mikäli et halua tai pysty käyttämään maskia terveydellisistä syistä, niin vastaanotto voidaan toteuttaa etävastaanottona tai puheluna.

Huom! Mikäli tarvitset lääkereseptiä, sen uusintaa tai sairaslomaa, ota yhteys suoraan omaan terveysasemaasi. Lähetteet erikoissairaanhoitoon tai Kelan kuntoutuspsykoterapia-arvioon tekee hoidontarpeen mukaisesti oma työterveys- tai terveyskeskuslääkäri. 

Helppo ottaa yhteyttä

Usein on luontevinta ottaa ensin yhteyttä omalle terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai muuhun (yleis)lääkäriin. Alkuselvittelyä ja ensiapua voivat antaa lääkäri, terveydenhoitaja, psykologi tai sosiaalityöntekijä, joskus myös poliisi.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut tuottaa Jyväskylän perheneuvola ja Nuorisovastaanotto yhdessä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lasten ja nuorisopsykiatrian yksiköiden kanssa.

Maahanmuuttajien ja pakolaistaustaisten kuntalaisten mielenterveyden kysymyksissä voi olla yhteydessä kotoutumispalveluiden psykologiin tai psykiatriseen sairaanhoitajaan.

Tue mielen hyvinvointia omahoitojen avulla. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.
Omahoito - Mielenterveystalo.fi 
https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito

Mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto akuuteissa mielenterveys- ja päihdeongelmissa

Kyllön terveysaseman keskitetty mielenterveys- ja päihdearviointivastaanotto palvelee Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita. Vastaanotolle voi tulla, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö huolestuttaa. Sekä akuuteissa mielenterveysasioissa.

Vastaanotolle ei tarvita lähetettä. Vastaanotolle tullaan ilman ajanvarausta ja siellä tehdään tilannekartoituksia, palveluohjausta muihin hoitopaikkoihin ja suunnitellaan jatkohoitoa.

Vastaanotto palvelee kesän ajan laajennetuin aukioloin (31.5.-30.7.2021)

  • Voit tulla paikalle arkisin klo 8–13 (tauko 11-11.30)
  • Voit soittaa palvelunumeroon 014 266 9038

Huolestuttaako oma tai läheisen päihteidenkäyttö?

Kuva
Puhelin kädessä

Soita maksuttomaan numeroon 0800 90045 ja kysy neuvoa päihdetyön ammattilaisilta EHYT ry:n Päihdeneuvonnasta.
Puheluusi vastataan ympäri vuorokauden. Vuoden jokaisena päivänä, myös jouluna. Soittaminen on anonyymiä ja luottamuksellista.

***

Terveysportti: Nuoren ja aikuisen mielenterveys- ja päihdepotilaan hoitoketju

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluesimiehet

Eeva-Liisa Liimatainen, p. 050 599 6195
Tarja Lappi, p. 050 534 6738

Toimisto/Ajanperumiset
p. 014 266 9035
Eeronkatu 10
40720 Jyväskylä