Kompostointi
Kompostointi Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa
Jos kompostoit asumisessa syntyvät biojätteesi, tee kompostoinnin alkaessa Mustankorkean verkkosivuilla kompostointi-ilmoitus. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia vakituisesti asuttuja ja vapaa-ajan kiinteistöjä, joilla biojäte kompostoidaan.
Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen ilmoitus on uusittava. Teethän uuden ilmoituksen myös siinä tapauksessa, että ilmoitettaviin tietoihin tulee muutoksia. Muista ilmoittaa myös kompostoinnin lopettamisesta Mustankorkealle.
Ilmoituksessa kysytään seuraavat tiedot:
- kiinteistön haltijan nimi ja yhteystiedot (kompostoinnin vastuuhenkilö)
- kiinteistön osoite
- rakennuksen tyyppi (omakotitalo/paritalo/vapaa-ajan asunto)
- kompostorin vuosittaiset käyttökuukaudet
- onko kompostori haittaeläinsuojattu
- onko kompostori lämpöeristetty (talvikäyttö)
- tehdasvalmisteisen kompostorin merkki ja malli
- onhan omatekoinen kompostori ilmastoitu ja sisältää umpinaisen kannen, seinät ja pohjan
- kompostorin tilavuus litroina

Jos ilmoitus koskee lähikiinteistöjen tai huoneistojen yhteistä kompostoria, tulee lomakkeella ilmoittaa kaikkien kimpan osakkaiden yhteystiedot. Kimpassa voi olla osakkaina 2–5 naapuria. Ilmoituksen tekee kimpan vastuuhenkilö eli se, jonka kiinteistöllä kompostori sijaitsee.
Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta.
Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa biojätteen lajitteluvelvoite koskee kaikkia asuinkiinteistöjä. Jos et kompostoi asumisessa syntyvää biojätettä, tulee kiinteistön kuulua biojätteen erilliskeräyksen piiriin. Tällöin biojäte kerätään biojäteastiaan, jonka tyhjennys tilataan Mustankorkealta. Biojäteastia tulee hankkia kiinteistölle itse. Missään tilanteessa biojätettä ei saa laittaa sekajäteastiaan.
Biojätteen kompostointi
Asukas voi kompostoida biojätteen kiinteistöllään asianmukaisessa kompostorissa. Kompostori voi olla myös useamman naapurikiinteistön (2–5 kiinteistön) tai huoneiston yhteinen.
Jos kompostoit vain kesäaikana ja kiinteistöllä oleskellaan myös talvisin, tulee talvikuukausille hankkia biojäteastia ja tilata sen tyhjennys Mustankorkealta.
Kompostori voi olla tehdasvalmisteinen tai itse tehty, kunhan se on jätehuoltomääräysten mukainen. Jätehuoltomääräysten mukaan kompostorin on oltava sijoitettu, rakennettu ja ylläpidetty niin, ettei sen käytöstä aiheudu haittaa tai vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

Puutarhajätteen kompostointi
Puutarhajätettä saa kompostoida lämpöeristämättömässä kompostorissa tai kompostikehikossa. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta.
Miksi kompostoinnista kerätään tietoa?
Kompostointi-ilmoitusten tekeminen perustuu nykyisin jätelakiin (646/2011) ja jäteasetukseen (978/2021). Tiedot kompostoinnista merkitään jätehuoltoviranomaisen ylläpitämään kompostointirekisteriin (jätelaki 143 §).
Kompostointia seuraamalla pyritään saamaan tietoa kompostoitavan biojätteen määrästä, mikä on tärkeää kierrätysasteen seuraamiseksi. Ilmoitusten avulla seurataan myös kompostoinnin asianmukaisuutta ja pyritään varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu ympäristöhaittoja, kuten esimerkiksi haittaeläimiä.
Jätehuoltoviranomaisen kompostointitarkastukset
Jätehuoltoviranomainen voi jätelain § 123 nojalla tehdä kiinteistöllä kompostointitarkastuksen, jolla seurataan kompostoinnin asianmukaisuutta ja esimerkiksi kompostorista ilmoitettujen tietojen paikkansapitävyyttä. Tarkastuksista ilmoitetaan etukäteen kuulutuksin jätehuoltoviranomaisen verkkosivuilla sekä paikallisissa sanomalehdissä, eikä kiinteistön haltijan läsnäoloa tarkastuskäynnillä edellytetä. Tarkastuksesta toimitetaan kiinteistön haltijalle tarkastuspöytäkirja. Mikäli tarkastuskäynnillä havaitaan kompostoinnissa puutteita, tulee kompostointi saattaa jätehuoltomääräysten mukaiseksi tarkastuspöytäkirjassa annettuun määräaikaan mennessä.
Kompostointi-ilmoitusten puuttuvia tietoja kysellään tekstiviestillä
Puutteellisten kompostointitietojen täydentämistä kokeillaan lähettämällä kompostoinnin yhteyshenkilölle tekstiviesti, jossa pyydetään täydentämään kompostointi-ilmoituksen tietoja. Tekstiviestin lähettäjänä näkyy Jyväskylän kaupunki. Tekstiviestissä on linkki kyselyyn, jossa jätehuoltoviranomaiselle voi lähettää tarkempia tietoja omasta kompostorista. Lue tiedote tekstiviestikyselystä.
Kesän 2023 kompostointitarkastukset
Kompostointitarkastukset on tältä vuodelta saatu tehtyä Jyväskylän seudulla. Tarkastuksia tehtiin kesän aikana kaikissa Jyväskylän seudun jätelautakunnan toimialueen kunnissa. Uutistiedote tarkastuksista.
Lisätietoa kompostoinnista
Alueelliset jätehuoltomääräykset
Tietoa kotikompostoinnista ja kompostoreista (Rakasta joka murua -kampanja, KIVO ja Kuntaliitto)
Tulostettava kompostointiopas (pdf, Rakasta joka murua -kampanja, KIVO ja Kuntaliitto)
Kompostointiopas (Marttaliitto)
Puutarhajätteen kompostointi (Marttaliitto)