Skip to main content

27.5.2021

Mitä lukisi lomalla? Kokosimme vinkit koululaisille: lukupelit, vinkkilistat ja näppärän e-kirjaston. Kirjastojen aukioloajat näet osoitteesta jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo. E-kirjasto on aina auki osoitteessa keski.finna.fi !
Image
Alakoululainen istuu rennosti sohvalla lukemassa kirjaa.

Lukupelit: Selvitä Lumotun puiston salaisuus tai haasta kaverit somehaasteisiin

Mikä on Lumotun puiston salaisuus? Alakoululaisille suunnatussa pelissä salaisuutta yhdessä päähenkilön kanssa. Mukana on kuunnelmia, minipelejä ja kirjavinkkejä. Peliä voi pelata ilmaiseksi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella 1.6. alkaen osoitteessa lumotunpuistonsalaisuus.com

Yläkoululaisille tehdyllä Luettu maa -pelialustalla matkataan ympäri maailman erilaisten ilmiöiden pariin 1.6. alkaen. Peliin kuuluvia lukuhaasteita voi suorittaa Instagramissa ja TikTokissa. Haasta kaverisi mukaan ja käytä tunnistetta #luettumaa. Lisää sisältöä somessa tilillä @luettumaa. Pelialusta osoitteessa luettumaa.com.

Molemmat pelit on tehty valtakunnalliseen käyttöön Seinäjoen kaupunginkirjaston johdolla. 

Lainaa lomalukemista helposti e-kirjastosta

Verkosta löytyvä e-kirjasto on auki koko kesän osoitteessa keski.finna.fi/Content/ekirjasto. E-kirjastosta löytyy samoja tuttuja kirjoja ja lehtiä, kuin kirjastojen hyllyiltä. Esimerkiksi Ella-kirjat, Demit ja Narnian tarinat saat lainattua muutamalla klikkauksella. 

Lainaamiseen ja varaamiseen tarvitset vain Keski-kirjastojen kirjastokortin ja kirjastokortin PIN-koodin. Äänikirjat ja e-kirjat palautuvat automaattisesti eli laina-ajasta ei lomaillessa tarvitse huolehtia.

Voit lukea ja kuunnella kirjoja puhelimella tai tabletilla, kun lataat ilmaisen Ellibs-sovelluksen. Sovellus löytyy puhelinten ja tablettien omista mobiilikaupoista Google Playsta ja App Storesta.

Kirjastojen aukioloajat näet osoitteesta jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo, e-kirjasto on aina auki! Kirjastoautot lomailevat 28.6.–1.8.2021. 

Kirjavinkit: Löydä uusi kirja vinkkilistalta tai kysy apua kirjastolta

Lukuvinkkejä lapsille:

Lisää lukuvinkkejä nuorille:

Kirjavinkkejä voit kysyä kirjaston henkilökunnalta tai verkossa Lukuneuvonnasta


 

Kirjavinkit koululaisille - huumoria, jännitystä ja selkeää suomea:

 • Pasi Pitkänen, Kadonneiden eläinten saari sopii suomen kieltä opetteleville ”Huima, upeasti kuvitettu tarina on mannaa kaikille seikkailunnälkäisille.”
   
 • Timo Parvela, Ella-kirjat viihdyttävät koko perhettä kesäreissuilla. Ella-sarja äänikirjoina e.kirjaston Ellibsissä.
   
 • David Walliams, Keskiyön jengi tarjoaa hersyvää huumoria ”Valloittavassa tarinassa hersyvä tilannekomiikka yhdistyy maailman tärkeimpiin asioihin, Roald Dahlin tapaan.”
   
 • Viveca Sten, Syvyyksissä ”Ihmisiä katoaa jäljettömiin tässä realismia ja fantasiaa yhdistävässä tarinassa. Mitä kätkeytyy sumuun meren yllä?” Kirja nuorelle jännityksen ystävälle.
   
 • Salla Simukka, Lukitut ”Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.” Kirjassa ovat esillä myös sukupuolten ja seksuaalisuuden teemat. Löytyy kirjana ja e-kirjana e-kirjaston Ellibsistä.