Skip to main content

12.10.2021

Yhä useammalla katolla näkyy aurinkopaneeleita, niin myös kaupungin kiinteistöillä. Tähtäimessä on hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.
Image
Ilmakuva rakennuksesta, jonka katolla on aurinkopaneelit.

Mäkisessä Jyväskylän kaupungissa osuu usein silmään aurinkopaneeleiden rivistöjä niin julkisten kuin yritysten käytössä olevien rakennusten katoilla. Myös kaupungin omistamien kiinteistöjen katoille kätkeytyy yhä enemmän auringon säteilystä saatavaa uusiutuvan energian tuotantoa.

- Uusiutuvan energian lisääminen kaupungin kiinteistöihin on merkittävä osa myös Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelman toteuttamista. Ohjelmassa kaupunki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä, kertoo Jyväskylän kaupungin ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen.

Auringon paistetta on kerätty hyötykäyttöön jo vuodesta 2016

Aurinkoenergiaa hyödynnetään tänä päivänä jo 14 kaupungin omistamassa kiinteistössä. Ensimmäiset aurinkopaneelijärjestelmät asennettiin Korpilahden yhtenäiskoululle katolle vuonna 2016, ja tämän jälkeen niitä on rakennettu erityisesti koulujen ja päiväkotien katoille. 

- Savulahden päiväkotikoulun aurinkopaneelikenttä on uusimmasta päästä. Paneelit tuottavat sähköä paikallisesti omaan käyttöön, jolloin vastaava määrä sähköä säästyy valtakunnan verkostossa muuhun käyttöön, kertoo Tilapalvelun energia-asiantuntija Tero Hirvelä.

Keljonkankaan yhtenäiskoulu on viimeisin kohde, jossa aurinkopaneelit ovat nähneet päivänvalon, kun se valmistui käyttöön syyslukukaudeksi 2021. Koulujen ja päiväkotien lisäksi aurinkosähköä tuotetaan myös muissa kohteissa, esimerkiksi Vaajakosken uimahallissa Wellamossa.

Aurinkosähkö korvaa ostosähkön

Vuonna 2020 Jyväskylän kaupungin omistamien kiinteistöjen aurinkopaneelit tuottivat niin paljon sähköä, että sillä määrällä olisi voinut huristella sähköautolla noin 1 750 000 kilometriä.

Kaupungin kiinteistöjä hallinnoiva Tilapalvelu-liikelaitos suunnittelee aurinkopaneelijärjestelmien mitoituksen sen mukaan, mikä on rakennuksen sähkön kulutus. 

- Lähtökohtaisesti tuotettu sähkö kulutetaan kiinteistöillä. Esimerkiksi ilmanvaihto tai pumput toimivat itse tuotetulla sähköllä, kun aurinkotuotanto on parhaimmillaan, kertoo Hirvelä.

Image
Jyväskylän kaupungin omistamissa kiinteistöissä aurinkosähköä tuotetaan ympäri vuoden (tuotto KWh/kk). Lumen määrällä on myös vaikutusta tuotetun sähkön määrään, sillä lunta ei poisteta talvikuukausina aurinkopaneeleiden päältä.

Taulukko: Kaupungin omistamissa kiinteistöissä aurinkosähköä tuotetaan ympäri vuoden. Lumen määrällä on myös vaikutusta tuotetun sähkön määrään, sillä lunta ei poisteta talvikuukausina aurinkopaneeleiden päältä.

Ideasta toteutukseen

Uusiutuvan energian, erityisesti aurinkoenergian, käytön lisääminen kuuluu osaksi Jyväskylän kaupungin Tilapalvelun investointiohjelmaa, joka sisältää sekä uudis- että perusparannuskohteet. Aurinkopaneeleja ei voida kuitenkaan asentaa aivan huoletta mille tahansa katolle. Suunnitteluun pitää sisällyttää kokonaisuus aina rakennuksen sijainnista ja mahdollisista varjostuksista rakennuksen kattosuuntien, -muotojen, -kaltevuuksien ja -rakenteiden kautta aina sähkösuunnitteluun asti.

Aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat olleet laskussa viime vuosina, ja niiden hankkimisen houkuttelevuutta ovat lisänneet eri tukimuodot. Kiinteistön omistaja voi luonnollisesti ostaa aurinkopaneelit itselleen, mutta hankinnan voi myös rahoittaa lukuisilla erilaisilla muilla malleilla, kuten leasingin kautta.

Tärkeintä on herätä ajoissa siihen ajatukseen, kuinka aurinkoenergiaa hyödynnetään.

- Jyväskylän Tilapalvelussa tämä herääminen tapahtui jo 2016. Nyt on aika kaikkien kiinteistönomistajien kokea sama valaistuminen ja ottaa täydet hyödyt irti auringonvalon loisteesta puhtaan energian lähteenä, Hirvelä kannustaa.


Teksti: Tanja Oksa, Outi Manninen, Veli-Heikki Vänttinen
Kuva: Jyväskylän kaupunki

Keywords: