Jyvšskylšn seutu - ihmistš varten Etusivulle

Uutinen

Jyväskylän kaupunkiseudun kunnat edistävät alueen MAL-sopimusprosessia
Mikael Ratschinskij, verkkoviestintäpäällikkö

Jyväskylän kaupunkiseudun kuntien hallitusten puheenjohtajat ja kuntajohtajat kokoontuivat tänään 15.8.2019 edistämään MAL-sopimusprosessia.

Jyv√§skyl√§n, Hankasalmen, Laukaan, Muuramen, Pet√§j√§veden, Toivakan, Uuraisten ja √Ą√§nekosken kunnat ilmaisivat tahtotilansa sopimusmenettelyn k√§ynnist√§miseen jo kev√§√§ll√§ 2019.

Kuntien edustajat organisoituivat MAL-sopimusneuvottelujen ohjausryhmäksi ja kävivät ensimmäiset keskustelut ympäristöministeriön edustajan kanssa. Maan hallitusohjelman mukaan maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyä voidaan laajentaa uusille seuduille ja valtio vastaavasti lisää osallistumistaan. Pääseminen sopimusmenettelyn piiriin on ollut Jyväskylän kaupunkiseudun keskeinen tavoite.

Jyväskylän kaupunkiseudun elinvoiman ja kasvun turvaaminen etenee nyt uusin askelin yhteistyössä kuntien ja valtion kanssa. Prosessi etenee syksyn aikana, ja kuntien välisin keskusteluin edetään tahtotilasta kohti konkreettisempia tavoitteita, sanoo Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

√Ą√§nekosken kaupunki pit√§√§ seudullista yhteisty√∂n tiivist√§mist√§ eritt√§in t√§rke√§n√§. Jyv√§skyl√§n seudun p√§√§seminen mukaan MAL -sopimusmenettelyyn antaa hyv√§n rakenteen edist√§√§ Jyv√§skyl√§n kaupunkiseudulle t√§rkeiden hankkeiden etenemist√§ yhdess√§ valtion kanssa, toteaa √Ą√§nekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

MAL-sopimusmenettely on kansallisen kaupunkipolitiikan yksi muoto. Menettelyssä Suomen suurimpien kaupunkiseutujen ja valtion kesken sovitetaan yhteen kaupunkiseutujen tärkeimpiä maankäyttöön, asumiseen ja liikenteen järjestämiseen liittyviä kysymyksiä.

Sopimuksissa voi lisäksi olla palveluihin ja elinvoiman edistämiseen liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä. MAL-sopimusmenettelyn tarkoituksena on vahvistaa kaupunkiseudun kuntien välistä yhteistyötä ja toisaalta syventää kaupunkiseudun ja valtion kumppanuutta.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

15.08.2019 klo 16.10


+
-